• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dünya tütünü bırakma günü: 31 Mayıs
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya ÖGER, tütün mamullerinin ekonomik, sosyal, fiziksel yıkıcı sonuçları olan ciddi bir bağımlılık olduğunu ifade ederek, sigaranın gün geçtikçe insanların hayatını mahveden konular arasında yer almaya başladığını vurguladı.

Sigaranın insan hayatında yol açtığı olumsuzluk ve çeşitli hastalıkları sıralayan Öger, "Sigara dumanı hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasıyla, solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir. Bu hastalıklar arasında; akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, tütün içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur." dedi.

Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Genel Başkanı Yahya ÖGER

Sigara ve tütünün açtığı zararların önünde durmanın mümkün olduğunu vurgulayan Öger, her yıl dünyada milyonlarca insanın öldüğü ve Türkiye'de de 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tütün sektörünün acımasız çarkını durdurmanın mümkün olduğunu ve tütün konusunda özellikle gençlerin daha dikkatli davranmalarının kendi ellerinde olduğunu söyledi.

Kapalı yerde sigara içme yasağı önemsenmiyor!

Kapalı yerde sigara içme yasağı olan mekanların 2008 yılında uygulamaya girmesine rağmen denetimlerdeki eksiklikler nedeniyle kapalı alanların gittikçe sigara içilebilir hale gelmesinden şikayetçi olan Öger şu ifadeleri kullandı:

"Kamusal alanlara da sigara yasağı olduğunu ve bu yasaklar hastane bahçesi, okul bahçesi, park, kafe ve restoranların açık bölümlerini kapsıyor. Nargile kafeler dahil, tüm yiyecek içecek hizmeti veren mekanların açık alanlarında sigara içme yasağı olmasına rağmen maalesef yetersiz olan denetimden kaynaklı neredeyse bütün alanlarda hatta birçok kapalı alanlarda bile sigara içildiğini şahit olabiliyoruz.

"Yasaklar çiğnenmek için değil uyumak içindir!"

Türkiye'de maalesef insanların kafasındaki algı bir yasak konulmuşsa onu çiğnemek bir başarı göstergesi olarak algılanmaktadır. Yasakların toplum sağlığı noktasında öneminin toplumun diğer fertleri tarafından da bilinmesi gerektiğine inanıyoruz getirilen sigara yasağının uygulanabilirliği noktasında ticari odaların, sivil toplum kuruluşların, bireysel anlamda vatandaşların duyarlı olması ve yasaklara uyulması noktasında mahalle baskısı oluşturması elimizi güçlendirecektir."

Öger, son olarak "sigara ve tütün mamullerini terk edin." tavsiyesinde bulundu.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir