Psikolog Kolsuzoğlu: Sınavı stres haline getirmeyelim
Üniversite sınavlarına sayılı günler kala öğrencilere ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Psikolog Mehmet Kolsuzoğlu, öğrencilerin her alanda desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2022-YKS), 18-19 Haziran 2022 tarihlerinde yapılacak.
18 Haziran 2022 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 19 Haziran 2022 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacak.
Üniversite sınavlarına girecek öğrencilere ve ailelerine tavsiyelerde bulunan Psikolog Mehmet Kolsuzoğlu, sınavın stres haline getirilmemesi gerektiğini ifade etti.
"Sınavı stres haline getirmemeli ve öğrenci kendine güvenmelidir"
Öğrencilerin uzun emekler vererek sınava hazırlandığını ifade eden Kolsuzoğlu, "Öğrenciler son bir ayda varsa eksikliklerini tamamlamalıdır. Gördüğü derslerde, hangi konuda problemi varsa onları tekrar etmelidir. Sınavı stres haline getirmemeli ve öğrenci kendine güvenmelidir. Uzun bir yıl emek verdikten sonra sınava girerse güzel sonuç alacaktır. Sınava az zaman kala öğrencilerin en büyük destekçisi olan ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Öğrencilere psikolojik olarak destek olmalılar. Sınava girecek öğrencinin çevresi, dostu, amcası ve kuzeni gibi yakınlarına da görevler düşüyor. 'Nasıl yapacak?' yerine öğrenci her alanda desteklenmelidir. " şeklinde konuştu.
"Sınava girecek öğrencilere destek olunursa öğrenci sınava daha özgüvenli girecektir"
Sınava hazırlanan öğrencilere anne babaların destek vermesi gerektiğini belirten Kolsuzoğlu, " Öğrencilerin hayatı bu sınava bağlı değildir. Hayat, sınavdan da ibaret de değil. Bu durum çocuğa güzel bir şekilde ifade edilmeli. Sınavı kötü de olsa iyi de olsa çevredekileri ve ebeveynleri onun yanında olduğunu göstermelidir. Sınava girecek öğrencilere destek olunursa öğrenci sınava daha özgüvenli girecektir. Toplumumuzda çocuk sayısı fazla olduğu için çocuklarımızın başının okşanmasına ihtiyacı var. Ebeveynler, sınava girecek çocuğunun her alanda yanında olmalı. Kızıp 'Sana bu kadar para verdim, dershaneye gönderdim, özel dersler aldırdım' demenin yerine öğrenciye destek vermeli. Öğrenciye güvenildiğinin gösterilmesi gerekir." diye konuştu.
"Sınavda ister istemez stres ve heyecan olacaktır"
Sınavda ister istemez stres ve heyecan olacağının altını çizen Kolsuzoğlu, "Öğrenci sınav stresini nasıl aşabilir? Çalışan ve emek veren hiçbir birey 'Stressiz bir şekilde sınava giriyorum' dese de mümkün mertebe onu beceremez. Sınavda ister istemez stres ve heyecan olacaktır. İnşallah bu durum tatlı bir stres şeklinde geçer. İnşallah, öğrenciler sınava başladıkları zaman stres yapmazlar. Daha güzel netlerle daha güzel başarıya erişirler. Sınava bir aydan az kaldı. Öğrenciler uyku düzenine çok dikkat etmeli. Her zaman belli saatlerde uyanmalı. Bir gün 08.00 bir gün 09.00 ve bir gün 10.00'da uyanmamalı. Öğrenci uyuklamaması için uykusunu düzene koymalı. 'Ha' deyince uyanamaz ama uyanma saatini ayarlayabilir. Bir ay boyunca belli bir saatte uyanırsa eminim ki uykusu düzene girer. Sınava girince uyuklama problemi yaşamaz." ifadelerini kullandı.
Kolsuzoğlu, öğrencilere son olarak şu tavsiyelerde bulundu: "Öğrenci sınav öncesi hangi okulda sınava girecekse gidip orayı görsün. Kesinlikle bu durumu son güne bırakmasın. Durum bu kadar ciddi ise son gün 'okul neredeydi, o bu tanıyordu' diyerek yola çıkmamalı. Emek veren öğrencilerin her şeyi gönüllerince olsun. Her şey bizim de gönlümüze göre olsun. Öğrenciler inşallah hedeflerine ulaşırlar. Şimdiden başarılar dilerim." (İLKHA)