• DOLAR 32.474
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2419.736
  • ...
BM`den Kıbrıs liderlerine Çağrı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Reuters`ın haberine göre, Ban, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas`la görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Liderlerin Ekim ayına kadar temel konularda bir uzlaştıkları yönünde rapor bildirmelerini ve aynı ay içinde New York`ta yeniden buluşmayı ümit ediyoruz" dedi.

Ban, Kıbrıslı liderlerle birlikte yaptığı açıklamada, "Verimli ve faydalı bir görüşme oldu. Liderler adaya döndüklerinde yoğun bir müzakere sürecine girme konusunda anlaştı" ifadesini kullandı.

Bugünkü zirvenin ardından gözler şimdi Ekim’de New York’ta yapılacak toplantıya çevrilmiş durumda. Bu toplantıda 2006’dan bu yana sonuçsuz kalan sınırlar ve mülkiyet hakkı ile ilgili konu başlıklarının ele alınması ve müzakerelerin bir takvime bağlanarak somut çözümlere ulaşılması planlanıyor.

Geçmiş anlaşmazlıklarla dolu

Kıbrıs`ta 1968`de başlayan müzakere sürecinde şimdiye kadar kurulacak ortak devletin yapısından, toprağa, mülkiyet haklarından askeri düzenlemelere birçok konuda uzlaşma sağlanamadı.

Dönemin Birleşmiş Milletler Sekreteri Kofi Annan`ın Kasım 2002`de sunduğu çözüm planının referanduma götürülmesinin iki tarafça da kabul edilmesi Kıbrıs`ta çözüme en fazla yaklaşılan anlardan biri oldu.

Ancak 24 Nisan 2004`te düzenlenen referandumda Kıbrıslı Türkler Ada`nın yeniden birleştirilmesini öngören plana yüzde 65 oranında destek verirken, Kıbrıslı Rumlar`ın yüzde 76`sı "Hayır" dedi.

Bu çözümsüzlük ortamında bir hafta sonra; 1 Mayıs 2004`te, Ada`nın sadece güneyi Kıbrıs adına Avrupa Birliği`ne katıldı.

Bu nedenle AB müktesebatı adanın kuzeyinde geçerli olamadı.

Reuters


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir