• DOLAR 35.449
  • EURO 36.537
  • ALTIN 3084.27
  • ...
`Türkiye`de Her Yıl Sigaradan 130 Bin İnsan Ölüyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Yeşilay Batman İl Temsilcisi Şehmus Temiz, 31 Mayıs “Dünya Sigarasız Günü!” münasebetiyle yazılı basın açıklaması yaptı.
 
Temiz, yaptığı açıklamada her 13 saniyede bir insanın canına mal olan sigarayı içmenin ve bunun dumanını insanların üzerine salmanın zaaf değil, psikolojik bir problem olduğunu belirterek, “Bu problemi yaşayan tüm vatandaşlarımızı 31 Mayıs dünya sigarasız günü vesilesiyle ilgili uzmanlara başvurup ivedilikle bu illetten kurtulmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü sigara sadece size değil çevrenizdeki tüm insanlara zarar vermekte, yaydığınız koku ve dumanla toplum içerisindeki saygınlığınız zarar görmekte, insanlarda tiksinti duyguları uyandırmakta,  ayrıca dumana maruz kalanlarda ciddi manada hastalık riski oluşmaktadır. Lakin sigara içeninin dışarı saldığı duman içine çektiği dumandan 10-100 kat kadar daha fazla kanser yapıcı madde içerir.  Bu durum maalesef istatistiklere de yansımış durumda” dedi.
 
Ülkede en çok rastlanan kanser türü olan Akciğer kanserinin yüzde 95’inin sigaradan kaynaklandığına dikkat çeken Temiz, “Sigara içmeyen akciğer kanserlerinin yüzde 33’ünün sigara içen biri ile birlikte yaşadığı ve bu kişilerde görülen kanserin sebebinin çocukluk veya yetişkinlik döneminde ki pasif içicilikten kaynaklandığı uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. Dünyada her yıl 5 milyon, Türkiye’de ise 130 bin insanın yaşamına mal olan bu zehri içimize çekip buna birde Tıbbi ve Dini fetvalar aramamız çok büyük bir gaflette olduğumuzun ispatıdır. Sigarayla yapılan mücadele meyvelerini vermekle beraber maalesef şuan için yetersiz kalmaktadır” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye’de 17 milyon sigara tiryakisi var
Açıklamanın devamında Temiz, şunları kaydetti: “Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile birlikte yaptığı çalışmada; 2008 ve 2012 yıllarının sonuçları karşılaştırıldığında tütün ve tütün mamulü kullananların oranı; 15 yaş üzeri nüfusta  yüzde 31,2’den yüzde 27,1’e, erkeklerde yüzde 47,9’dan yüzde 41,5’e kadınlarda ise yüzde 15,2’den yüzde 13,1 `e düştüğü gözlemleniyor. Bu istatistikleri çok daha iyi yerlere taşımak için başta anne babalar, öğretmenler, din görevlileri ve STK’lar olmak üzere toplumun tüm fertlerinin üzerine düşeni yapmaları gerekmektedir.  Çünkü ülkemizde hala 17 milyon sigara tiryakisi var ve bu yetişkin nüfusun yüzde 44’ü demek oluyor. İnsanı öldüren, sevdiklerine zarar veren ekonomisini çökerten hiçbir varlık sevilemez, tasvip edilemez, mubah görülemez.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir