• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Yonca üretimi yapan çiftçilere küsküt yabancı otu uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Küsküt bitkisinin tam parazit bir yabancı ot olduğu için tutunduğu konukçu bitkinin tüm su ve besinine ortak olduğunu ve bu durumun verime direkt olarak yansıdığını belirten Görentaş, “Küsküt, bulaştığı bitkiden diğer komşu bitkilere kolayca geçerek bunları da enfekte eder. Bulaştığı bitkilerin zayıf kalmasına, bodurlaşmasına meyve tutumunun engellenmesine veya tamamen ölümüne neden olabilir.” dedi.

Görentaş, “Küsküt, yonca yetiştirilen her yerde görülebilir. Yapılan pek çok çalışmada yoncanın küsküt ile bulaşıklılık derecesine bağlı olarak yüzde 90’lara ulaşan verim kaybı olduğu gözlenmiştir. Küsküt ile yoğun bulaşmalarda konukçu ya tamamen ölmekte veya meyve oluşumu engellenmektedir. Ayrıca bazı küsküt türleri de virüslere vektörlük yaparak hastalıklı bitkiden sağlam bitkiye virüs taşımaktadırlar." ifadelerini kullandı.

Bu yıl ve bundan sonraki yıllarda ürün kaybı yaşanmaması için, çiftçilerin alması gereken kültürel ve mekanik önlemlerin muhakkak surette gerçekleştirilmesi tavsiyesinde bulunan Görentaş, kültürel ve mekanik önlemleri şu başlılar altında sıraladı:

Kültürel Önlemler

“Temiz ve sertifika tohumluk kullanılmalıdır

Bulaşık yoncalıklardan geçen su beraberinde taşıdığı küsküt tohum ve bitki parçalarını temiz yoncalıklara taşıyarak yeni bulaşmalara neden olacağı için, salma sulama yapılan yoncalıklarda, bir yoncalıktan diğerine su geçişlerine engel olunmalıdır.

Kullanılacak çiftlik gübresinin iyi yanmış olmasına dikkat edilmelidir.

Küsküt tohumları hayvanların sindirim sisteminden çimlenme yeteneklerini kaybetmeden geçebildikleri için küskütle bulaşık yoncalıklarda hayvan otlatılmamalı, küskütlü yonca yiyen hayvanların gübreleri yoncalıkta kullanılmamalıdır.

Yoncalık civarında küskütün görüldüğü yabancı otlar sökülüp yakılmalıdır.

Küskütün yoğunluk gösterdiği yoncalıklardan tohumluk alınmamalıdır.

Yoğun olarak bulaşık yoncalıkların sökülüp küskütün konukçusu olmayan kültür bitkilerinden biri yetiştirilmelidir.

Küskütle bulaşık tohumu ekmek zorunluluğu varsa, mutlaka küskütörden geçirildikten sonra kullanılmalıdır.

Mekanik Mücadele

Yeni kurulan yoncalıklarda küsküt görüldüğünde üzerinde bulunduğu yonca ile birlikte el ile sökülüp veya dipten kesilerek kenarda toplayıp yakılmalıdır.

Küçük veya büyük ocaklar halinde görülen küskütler çapa ile yoncalarla birlikte sökülüp yerinde yakılmalı ve boşalan yere yeniden temiz yonca tohumu ekilmelidir.

Küskütle tamamen bulaşık yoncalıklar küskütler çiçek açmadan önce 3-4 kez derinden biçilmeli, böyle yoncalıklar tohuma bırakılmamalıdır.

Yoncanın ilk biçimini takiben yonca üzerinde kalan küsküt parçaları ve toprakta çimlenmek üzere olan tohumlar alev makinesi ile yakılarak yok edilmelidir.

Küskütler ocak halinde ise sadece bu ocaklar alev makinesi ile yakılmalıdır.

Yonca harmanı yapılan yerde, yonca tohumları temizlendikten sonra, küsküt tohumu ile bulaşık harman artıkları yerinde yakılarak yok edilmeli, hayvan yemi olarak kullanılmamalıdır.

 Görentaş, "İlimiz yonca üreticilerinin sık sık tarlalarını kontrol etmeleri, belirtilen mekanik ve kültürel mücadeleye rağmen yabancı otu tespit etmeleri durumunda en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat etmeleri ve Kimyasal Mücadeleye başlamaları ilimiz ve üretici ekonomisi için son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.

Üreticilerin gerekli tedbirleri almaları adına özellikle Tarım Sigortası (TARSİM) yaptırmaları gerektiğine dikkat çeken Görentaş, çiftçilerin bu ve benzeri konular hakkında detaylı bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile iletişime geçebileceklerini hatırlatarak, bu yılın bol ve bereketli bir yıl olmasını temennisinde bulundu.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir