• DOLAR 34.305
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Dolu mağdurları zararlarının karşılanmasını istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş'ta yağan dolunun ardından ekinleri tahrip olan çiftçiler, devletin kendilerine sahip çıkmamalarından dert yandılar. Tahrip olan ekinlerinin tespiti için Muş Tarım İl Müdürlüğüne başvuruda bulunduklarını belirten çiftçiler kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını belirttiler.

 

Maruz kaldıkları hasarın boyutunun çok büyük olduğunu söyleyen çiftçilerden M. Şirin Ekin, ''Zararımız gözler önünde. Biz ilkbahardan beri çoluk çocuğumuzla burada çalışıyoruz. Bu sebzeleri evde seralarda yetiştirmeye çalıştık. Sebzecilik dışında yapacağımız başka işimiz de yok. Bu afet bu şekilde geldi, bu Allah’ın iradesiydi diyeceğimiz bir şey yok, fakat gerçektende çok mağduruz. Sadece sebzeye yaptığımız masraf 6 bin TL kadar oldu. Sadece zararımız bu sebzelerle sınırlı değil aynı zamanda şeker pancarı ve yoncamız da fazlasıyla hasar görmüş durumdadır. Tarlamızda gördüğünüz gibi hiçbir şey kalmamış. İstiyoruz ki yetkililer bir an önce gelip hasar tespiti yapsınlar. Ki biz de yapabilirsek artık ikinci bir ekim yapalım. Başımızın çaresine bakalım" dedi.

 

Yağışın ertesi sabahı (29 mayıs)  sabah erken Tarım İl Müdürlüğüne giderek hasar tespiti yapmaları için dilekçe verdiğini belirten Ekin, halen kimsenin gelip dertlerini sormadığını söyledi.

 

Ekin, ''Siz bir gazeteci olarak gelip derdimizi soruyorsunuz fakat yetkilileri durumdan haberdar etmemize rağmen halen kimse gelmedi. İstiyoruz ki herkesten önce devlet yetkilileri buraya gelsin. Biz devlete nasıl bakıyoruz, devlet bize nasıl bakıyor. Biz sahipsiziz. Devletin bir gazeteciden önce buraya gelmesi gerekiyordu. İstiyoruz ki yetkililer bir an önce buraya gelerek hasar tespiti yapsınlar ve bu mağduriyetimizi gidersinler" ifadelerini kullandı.

 

Mağdur olan diğer bir çiftçi M. Sıdık Kotan ise, Muş Ovasında yoğun olarak sebzeciliğin en fazla kendi köylerinde yapıldığını dile getirerek, dolu nedeniyle karşı karşıya kaldıkları zararın boyutunun çok büyük olduğunu söyledi.

 

Kotan, "Köyümüz sebzecilikle uğraşıyor. Muş, Erzurum, Hınıs ve Muş’un çevre ilçelerinin sebze ihtiyaçları Muş’tan ve özellikle bizim köyde yetiştirilen sebzelerle karşılanıyor. Muş Ovasında diyebiliriz ki en çok sebze yetiştiren köy bu köydür. Dolayısıyla dolu nedeniyle meydana gelen hasarın boyutu çok fazla ne yapacağımızı bilemiyoruz.

 

Hasar tespiti için Tarım İl Müdürlüğüne dilekçelerini verdiklerini söyleyen Kotan, ''Durumumuzla ilgili gereken bilgiyi yetkililere ulaştırdık. Bundan sonra Devlet ''bunlar benim vatandaşımdır'' deyip bize şefkat elini uzatarak bir destek verirse iyi olur. Aksi taktirde çok zor durumda kalırız" dedi.  (M. Şirin Çağlayan, İnan Sur - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir