• DOLAR 34.479
  • EURO 36.212
  • ALTIN 2959.008
  • ...
Mardin Artuklu Üniversitesi Kürtçe doktora programı açtı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Enstitü müdürü Doç. Dr. Yunus Cengiz, AA'ya yaptığı açıklamada, enstitünün 2010 yılında Kürtçe, Arapça ve Süryanice dillerinde 3 ana bilim dalıyla kurulduğunu anımsattı.

"Temmuz, ağustos aylarında doktora öğrencilerimizi bekleyeceğiz"

Kürt Dili ve Kültürü’nde hem tezli hem tezsiz yüksek lisans programının başladığını, ardından Arap Dili ve Kültürü ile Süryani Dili ve Kültürü’nde yüksek lisans programlarının açıldığını kaydeden Cengiz, şunları söyledi: "Birkaç ay önce de yeni bir çalışma başlatıldı. Ocak ayında doktora programı dosyamızı hazırladık. Senatodan geçti ve YÖK’e gönderdik. YÖK, bizim hem Kürt Dili ve Kültürü hem de Arap Dili ve Kültürü’nde doktor programlarımızı açmayı makbul gördü. Yazısını gönderdi ve şu an itibariyle enstitümüzde doktora programları bulunmaktadır. Temmuz, ağustos ayı gibi ilana çıkar her iki alanda da doktora öğrencilerimizi bekleyeceğiz. Bu bizim için çok önemli bir gelişme çünkü bilindiği gibi doktora programı akdeminin en üst seyisini ifade eder ve doktora bitiren kişi üniversitede hoca olmaya yetkin hale geliyor. Güçlü ve çok iyi bir kadromuz var. Dolayısıyla bu doktora programlarını başarılı bir şekilde yürüteceğimize inanıyorum."

Kürtçe'nin 2 lehçesinde doktora yapılacak

Yüksek lisans programlarını açarken Kürtçe'nin hem Kurmancî hem de Zazaca (Kirmanckî) lehçesinde öğrenci aldıklarını, yine doktora programında da iki lehçede öğrenci alacaklarını aktaran Cengiz, "Doktora programlarının açılmasıyla yurt dışı ve yurt içinden birçok tebrik alıyoruz. Yurt içinden de yurt dışından da ciddi bir rağbetin olacağını düşünüyoruz. Kürt Dili ve Kültüründen 10 öğrenci ve 3 yabancı uyruklu yine Arap Dili ve Kültüründen 10 öğrenci ve buna ilaveten yurt dışından gelecek birkaç kişi için kontenjan ayırmayı tahmin ediyoruz." İfadelerini kullandı

"Dil ile doktoralar en iyi Mardin’de yapılır"

Doktora programlarının Mardin, Ortadoğu ve akademi dünyası için çok iyi bir gelişme olduğunu aktaran Cengiz, şöyle devam etti: "Mardin bilindiği gibi Kürtlerin, Arapların ve Süryanilerin birlikte olduğu ve bu kültürü birlikte yaşadığı bir şehir. Bu kültürlerin beraber olduğu bir ortamda en iyi bu 2 ana bilim dalının akademisi yapılır. Dil ile doktoralar en iyi Mardin’de yapılır. Çünkü Mardin başından beridir çok dilli ve çok kültürlü olan bir şehir. Bunun akademisinin de en iyi Mardin’de yapılacağına inanıyorum ve kadromuza da güveniyorum. Özellikle Süryani ve Kürt dili içi dünyada bir merkez olacağını düşünüyorum."

 "Özellikle Zazaki açısından ekstra mühim"

 Yaşayan diller enstitüsünde Kürtçe yüksek lisans yapan öğrencilerden Abdullah Narin ise yüksek lisanstan sonra Mardin’de doktora yapabilecekleri için sevinçli olduklarını söyledi: Narin, şunları dedi: "Şu an dil bilimi üzerine çalışıyorum. Yüksek lisans bitirdikten sonra burada doktora yapmak istiyordum ama bu imkan yoktu. Şu an bu imkan sağlandığı için mutluyuz, teşekkür ediyoruz. Özellikle Zazaki açısından ekstra mühim bizim için. Çünkü diğer üniversitelerde daha çok Kurmanci üzerinde doktora yapılıyordu. Bir tek Bingöl’de vardı. İkinci bir yer olarak Mardin’de olması önemli bizim için."

Bu haberler de ilginizi çekebilir