İstanbul'da konut fiyatları arttı, kiralık ve satılık ev bulmak zorlaştı
Emlak Yönetim Uzmanı Kasım Aydın; artan talebin konut ve kira fiyatlarında artışı getirdiğini, İstanbul'da satılık ve kiralık konut talebine karşılık veremediklerini belirtti.
Son dönemde, ev fiyatları ve kira ücretleri rekora koşuyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan Şubat 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verilerine göre endeks, yıllık bazda yüzde 96,4 yükseliş gösterdi. Bu artış İstanbul özelinde yüzde 106,3, Ankara'da yüzde 97,1 ve İzmir'de yüzde 90,1 şeklinde gerçekleşti.
Artan talep, konut ve kira fiyatlarında artışı getirdi. İstanbul'da emlakçılar satılık ve kiralık konut talebine karşılık veremediklerini söylüyor.
İLKHA muhabirine konuşan Emlak Yönetim Uzmanı Kasım Aydın, alıcı ve satıcıların duruma tepkili olduğunu, fiyatların yükselmesinin hızına yetişemediklerini belirtti.
"Müşterinin talebine yeterli miktarda karşılık veremiyoruz"
Gayrimenkul piyasasının artan taleplere karşılık veremediğini belirten Aydın, "Piyasada arz sorunu var. Üretim olmadığından dolayı talep çok yüksek. Türkiye genelinde yıllık 900 bin gayrimenkul açığımız bulunmaktadır. Buna karşılık ancak yıllık 1000 tane gayrimenkul üretimi olursa açık kapatılarak rahatlama yapılabilir. Bu durumda biraz piyasa darlığı var, müşterinin talebine yeterli miktarda karşılık veremiyoruz hatta birçok müşteriyi kapıdan gönderdiğimizde oluyor. Vatandaş alıcı olarak bu duruma çok tepkili, fiyatların yükselmesinin hızına yetişemiyor. Satıcılarda da günübirlik fiyat değişiminden dolayı piyasada güvensizlik ortamı, dengesizlik var. Son 6 ayda yaşadığımız hıza biz bile yetişemiyoruz. Günübirlik hatta gün içinde fiyat değişimini çok gördük. Bundan 1-2 ay önceki hızla birçok alıcı ve satıcı mahkemelik oldu, hukuki olarak birbirlerine sorun çıkarmaya başladılar çünkü çok başvuru sonuçlandı. Mahkemeye başvurdular, alıcı ile satıcı arasındaki sıkıntılar çok büyük oldu. Fiyat değişiklikleri alıcıyı çok mağdur etti, birçok kiracıda mağdur oldu çünkü dairesi satıldı apar topar evden çıkması gerekiyor bunun karşılığında kiralık daire sıkıntısı var. Önümüzde tayin dönemi var, şu anda düğün sezonundayız ve bunları karşılayacak kiralık daire bulamıyoruz." dedi.
"Dar gelirli veya orta sınıf bir vatandaşın İstanbul'un orta merkezlerinde gayrimenkul sahibi olması imkânsız gibidir"
Merkez Bankası verilerine göre nominal fiyat artışının yüzde 106 olarak gözükmesine rağmen gerçek piyasa yüzde 300 üzerinde fiyat artışı olduğunu hatırlatan Aydın, "Gerçek piyasaya baktığımızda son 1,5-2 senede yüzde 300 ile 380 arasında fiyat değişimi söz konusudur. Alıcının bütçe sıkıntısı olduğundan dolayı talebe karşılık gelmiyor. Normal bir dar gelirli veya orta sınıf bir vatandaşın İstanbul'un orta merkezlerinde gayrimenkul sahibi olması imkânsız gibidir. Kredilerin yüksek olmasından dolayı, krediye de talep yoktur. Krediye talep arttığı zamanda daire fiyatları yükselecek, ortay bir handikap çıkıyor." şeklinde konuştu.
"Sadece konut fiyatlarında KDV indirimi yeterli değildir"
İnşaat piyasasında artan maliyet fiyatları yüzünden inşaat maliyetlerinin yükseldiğinin altını çizen Aydın, "Devlet geçen günlerde konut satışlarında KDV indirimine gitti yalnız bu yeterli değildir. Sadece konut satışında KDV indirimi bunu karşılamaz. İnşaatın içinde 250'ye yakın kalem girdisi var ve bunlarda hemen hemen günübirlik fiyat artışı olduğundan dolayı maliyet hesaplaması girdilerde KDV indirimi yapılırsa belki maliyetler düşük çıkarak cazip hale gelebilir ama maliyet fiyatları ele alınmadan; beton, demir çimento ve işçilik maliyetleri kontrol altına alınmadan gayrimenkul fiyatlarında sabitleme görülmez." ifadelerini kullandı. (İLKHA)