8. Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali başladı
Fidan Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 8. Âlemlere Rahmet Kısa Film Festivali'nin takvim, içerik, ödül ve destek tutarları yapılan basın lansmanı ile açıklandı.
Beyoğlu Belediyesi'nin ev sahipliğinde Aynalıkavak Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısına, AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, Sinema Genel Müdür Yardımcısı Kemal Uysal, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Sinema, kültür-sanat ve medya camiasından birçok önemli isim katıldı.
"İnşallah bu çalışmalar ahlakı önceleyen filmler yapılmasına vesile olur"
Programın açılışında bir konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç, "Kısa Film Festivalin başından beri yapılan çalışmalara destek verdim. İnşallah bu çalışma, uzun metrafjı film festivalleriyle insanlığın dertlerini gündeme getiren, eşrefi mahlûkat olduğumuzu hatırlatan, ahlakı önceleyen filmlerin yapılmasına vesile olur." dedi.
"Hazreti peygamberin tüm dünyaya tanıtılması hepimizin sorumluluğu"
İslam medeniyetinin Hira'dan 'oku!' emriyle başlayan büyük bir medeniyet olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, "Medeniyetimiz Hira'dan, Uhud eteklerinden, Mâverâünnehir'e, Horasan'a, 1071'de Malazgirt ile Anadolu'ya, Mezopotamya'ya, Kudüs'e uzanan bir medeniyettir. Oku emriyle başlayan ilk emir sadece kitaptan da bahsetmez. Ebetteki yaradanın bize hayat kitabı olarak gönderdiği, kutlu nebi ile başlayan bu medeniyet yolculuğu devam ediyor. Bu okumada ebetteki sinemanın, filmlerin ve Âlemlere Rahmet Kısa Film Festivali'nin uluslararası olması Hazreti peygamberin tüm dünyaya tanıtılması bakımından hepimize ayrı bir sorumluluk yüklemiştir. Sinema okuma eğitimi alan birisi olarak da bunun sadece dünyanın başka ülkelerinde değil Türkiye'de de bu tür festivallerin yapılmasını arzuluyorum. Onlarca, yüzlerce kitabın anlatamadığını bir film 10-15 dakika içerisinde tüm dünyaya kutlu nebiyi anlatabilir." diye konuştu.
"Amacımız sinema yoluyla Allah'ın adını arza, peygamberin sevgisini gönüllere yerleştirmektir"
"Bir zamanlar hepimiz için Kızılelma olan bazı hayallerimizi bugün gerçekleşiyor olması bir hamd sebebidir" diyen Senarist Nazif Tunç, "Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki, kurak ve yalnız olduğumuz bir zamandan üreten ve güçlü olduğumuz yerlere bizi getirdi. Sadece âlemlere rahmet değil, sanatın, sinemanın birçok alanda üretmiş olduğumuz eserler ile yalnız yürüdüğümüz bir vadide bugün kalabalığız. Sadece bizden istenen nimetin şükrünü eser ile vermektir. Şimdi büyük taarruzun yüzüncü yılına giriyoruz. Büyük taarruz, dedelerimizin, şehitlerimizin, gazilerimizin Anadolu'yu işgalci bir takım zihniyetlere, sömürücü emperyalistlere karşı Allah'tan aldıkları iman kuvvetiyle püskürtmeleri ve Anadolu'yu tekrar irfan yurdu yapmalarıydı. Sinemanın da elbette büyük bir taarruzu olmak zorunda. O da kültürel emperyalizme, bize diretilen işgalci zihniyetlere ve her türlü çirkef ilişkilere karşı atalarımıza, ecdadımıza, sanatımıza ve dinimize yakışır bir sanat gerçekleştirmektir. Sinema yoluyla Allah'ın adını arza, peygamberin sevgisini gönüllere yerleştirmektir. Çok şükür bunları hiçbir sulta, hiçbir güdüm, hiçbir yönlendirme altında kalmadan yapacak iman sahibi, Müslüman sanatçılarımız var. Bu sanatçılarımızın en büyük destekçisi de Âlemlere Rahmet Kısa Film Festivali'dir." şeklinde konuştu.
"Peygamber efendimiz her alanda örnekti"
Programın açılışında bir selamlama konuşması yapan Fidan Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Abdulbaki Başer de şöyle konuştu:
Festivalimiz, âlemlere rahmet, insanlığa da örnek ve rehber olarak gönderilen efendimiz Aleyhisselamın adını sanat ve sinema diliyle dünyaya duyurmayı hedef edinmiş tematik bir festivaldir. Peygamber efendimizin hayatına konum itibarıyla baktığımızda, en ideal eş, en ideal baba, en güzel dede, en güzel komşu, en ideal akraba olduğunu görürüz. Melek ve iştigal alanı olarak baktığımızda ise en dürüst tüccar, en merhametli öğretmen, en cesur komutan ve en adil devlet başkanı olduğunu görürüz. Bu anlamda festivali değerlendirdiğimizde aslında temamızın ne kadar geniş ve kapsamlı olduğunu bir kez daha görmüş oluruz.
Selamlama konuşmalarının ardından 8. Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Direktörü Cemil Nazlı, festivalin Son Taslak Platformu Direktörü Belkıs Bayrak, Danışma Kurulu Üyeleri Nuray Kayacan, Halil Kardaş ve Koray Sevindi de sahneye çıkarak yaptıkları bilgilendirme ve değerlendirmelerde israf konusuna vurgu yaptılar.
"İsrafın önlenmesi ve geri dönüşüm için bu yıl ilk adımı atacağız"
İsrafın hem inancımızda hem de kültürümüzde aşina olduğumuz bir durum olduğunu, akan suyun bile israf edilmemesi gerektiğine ilişkin hadisin dahi olduğunu söyleyen Son Taslak Platformu Direktörü Belkıs Bayrak, bazen işlerimizi yaparken israf konusu bir yerde unutulabiliyor. Biz bu ikisini de bir araya getirmek istedik. Aşina olduğumuz bu konu şu anda zaten dünyada trend olmuş durumda. Danışma kurulumuzun desteğiyle hem bir filmin üretiminde hem de bir festivali yaparken karbon ayak izimizi nasıl küçültebiliriz? Diye 5 yıla yayılan bir prodüksiyon (yapım) üzerinde çalışıyoruz. İlk adımı bu yıl atacağız." dedi.
Çoğu festivallerin tematik ve belli kriterler çerçevesinde gerçekleştiğini, bunların fırtrata aykırı yaptırımlar dayattığını, sektörün de orada yer almak için belirlenen kurallara uyulması gerektiğini hatırlatan Danışma Kurulu Üyeleri Nuray Kayacan, Alemlere rahmet Kısa Film Festivalinin Müslüman sanatçılar için bir kale olduğunu ifade etti.
"En büyük israf zaman"
Festivalde yer aldığı için çok mutlu olduğunu kaydeden Danışma Kurulu Üyesi Halil Kardaş, film çekimlerinde en büyük israfın zaman israfı olduğunu, uzun metrajlı bir film için bazen 5 yıl harcandığını, bu sebeple ekip seçerken bu bilinçte olan kişileri tercih ettiklerini, bunun da israfın önlenmesine vesile olduğunu söyledi.
Uzun yıllar sinema üzerine eğitimler verdiğini hatırlatan Danışma Kurulu Üyesi Koray Sevindi, Hassan Bin Sabit Sinema Akademisi ile başlayan sürecin bu seviyelere geleceğini tahmin etmediğini, geline noktanın sadece maddi değil manevi bir güçle olduğunu söyledi.
Festivalin ulusal ve uluslararası bölümü, son taslak ve endüstri bölümü, ulusal ve uluslararası özel seçkiden oluşan gösterim ve seçkiden oluşan 3 ana bölümden oluştuğunu hatırlatan 8. Âlemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Festivali Direktörü Cemil Nazlı, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da eğitime yönelik bazı Work Shopların olacağını ifade etti.
Sinema endüstrisinde israf ve geri dönüşüm gibi bazı konulara da dikkat çekeceklerini belirten Nazlı, 2 ayrı bölümde kurmaca, animasyon ve belgesel olmak üzere 3 ayrı kategoride, 6 en iyi eserin 150 bin TL ile ödüllendireceğini, Son Taslak bölümünde ise 3 projeye 150 bin TL tutarında Kısa Film Yapım Desteği verileceğini, toplamda da ödül ve desteklerin 300 bin TL’yi bulacağını söyledi.
Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri: Ulusal En İyi Kısa Kurmaca Film Ödülü 35 bin TL, Ulusal En İyi Kısa Belgesel Ödülü 25 bin TL, Ulusal En İyi Kısa Animasyon Ödülü 15 bin TL, Uluslararası En İyi Kısa Film Ödülü 35 bin TL, Uluslararası En İyi Kısa Belgesel Ödülü 25 bin TL, Uluslararası En İyi Kısa Animasyon Ödülü 15 bin TL, Son Taslak 3 proje için Kısa Film Yapım Desteği 150 bin TL olacak.
23 Eylül 2022'ye başvuruların kabul edileceği festival kapsamında; 21-27 Kasım 2022 tarihleri arasında gösterimler, söyleşiler, atölyeler, ustalık sınıfı ve bir panelden oluşacak etkinlikler yapılacak. Festivalin gala ve ödül töreninin ise 27 Kasım 2022'de yapılacak. (İLKHA)