16. Kardeşlik Köprüsü programı Şanlıurfa’da gerçekleştirildi
16. Kardeşlik Köprüsü programı, DİN-BİR-DER Genel Başkanının katılımıyla Peygamberler şehri Şanlıurfa'ya düzenlendi.
DİN-BİR-DER, “Mü’minler ancak kardeştirler” ayetini esas alarak Şanlıurfa’da 16. Kardeşlik Köprüsü programı düzenlendi.
DİN-BİR-DER (Din Görevlileri Birliği Derneği), "Mü'minler ancak kardeştirler” ayeti ile İstanbul ve Ankara'dan Diyanet Camiası ve Kanaat Önderlerinden katılımıyla 16. Kardeşlik Köprüsü programını gerçekleştirdi.
Düzenlenen programa; Suffe Medresesi Müderrisi Salih Turgut, Şuurlu Öğretmenler Derneği Genel Başkanı Hamdi Sürücü, Ankara İl Müftü Yardımcısı Fazlı Mutlu, İHH Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Program, Hafız Mehmet Toprak’ın Kur’an’ı Kerim tilavetiyle başladı.
Yapılan konuşmalarda kardeşliğin önemine sık sık değinildi.
“İslam kardeşliği bizim şerefimizdir”
DİN-BİR-DER Şanlıurfa Şube Başkanı Hacı Kurt, "Bizler Müslümanız, kardeşiz. Allah, bizleri kardeş olarak Kur'an'ı Kerim ile haber veriyor. Önce düşmandık ama Allah bizleri kardeş yaptı. İslam kardeşliği bizim şerefimizdir. Bu kardeşliğin güzelim binasının altına dinamit koyanlar oldu. Bu dinamitlerin en kuvvetlisi asabiyet dinamitidir. Irkçılıktır, kavmiyetçiliktir." dedi.
“Kardeşliğin usulünü bildik mi usul olur”
Din Görevlileri Birliği Derneği Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım, “Bir kardeşlik ilmihalinin yazılması gerekiyor. Kardeşliğin önce rükünleri, farzları, sünnetleri ve sonra da kardeşliği bozan mekruhlar ve haramlar yazılmalı. Bu Usulü Kardeşlik demektir. Kardeşliğin usulünü bildik mi usul olur. Biliriz de yapmazsak çok günah işleriz. Dört tane mikrop kardeşliği bozar. Önce ‘La İlahe’ yapacağız. Sonra da ‘İllallah’ yapacağız. Tevhit esastır. Kardeşliği bozan birinci mikrop, fuzuli ihtilaflardır. Müslümanlar zaaf zamanlarında ihtilaflarını konuştuklarında yarayı büyütürler. Halbuki o yara lokalize edilmeli, küçültülmeli ve tedavi edilmelidir.
Farklı topluluklar, görevler, memleketler, ırklar, tarikatlar ve cemaatler olması haktır. Her birisinin farklı bir din kabul etmesi hak değildir. Hepsi İslam ortak paydasında kıymetlidir. Bunun için barış esastır. Ziyaretleşmek esastır. Görüşmek esastır. Mümin Mümin ile 3 günden fazla küs kalmaz.” ifadelerini kullandı.
Program, DİN-BİR-DER Trabzon Şube Başkanı Mehmet Altundaş’ın okuduğu dua ile sona erdi. (İLKHA)