Doktorların iş bırakma eylemi sağlık hizmetlerini aksattı
Şanlıurfa'da toplum sağlığının önemli olduğuna vurgu yapan halk, doktorların iş bırakma eyleminden dolayı hastaların mağdur olduklarını ifade etti.
Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (Hekim-Sen), bugün ve yarın iş bırakma eylemi düzenliyor.
Hekimler, çalışma şartlarının iyileştirilmesini, ek göstergelerin 3600'den 7200'e kadar kademeli olarak yükseltilmesini, tüm hekimlere ve sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesini, eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesini istedi.
İş bırakma eylemi nedeniyle hastaların mağdur olduğunu belirten Şanlıurfalılar, yetkililere seslendi.
Doktorların iş bırakarak hastaları ölüme terk ettiklerini belirten Şanlıurfa halkı, sağlık hizmetlerinin aksamamasını istiyor.
Halk, doktorların iş bırakma eylemi ile ilgili İLKHA'ya konuştu.
"Doktorlar iş bırakmasın"
Doktorların iş bırakma eylemi nedeniyle sağlık hizmetlerinin aksadığını belirten Hatice Ciniviz, "Doktorların iş bırakmasından dolayı mağdur oluyoruz. Doktorlar iş bırakmasın. Doktorlar iş bırakınca bize yazık oluyor. İş bırakma eylemleri hiç normal değil. Doktor olmayınca ameliyatlar da olmuyor. Muayeneler aksıyor. Kıştan beri iş bırakma eylemi yapıyorlar." dedi.
"Toplumun sağlığını tehlikeye atmadan her türlü hak arayışının yanındayım"
Doktorların hastaları mağdur etmeden farklı bir şekilde eylem yapabileceğini ifade eden Mustafa Kanıkara, "Doktorların iş bırakmaları gayet doğal ama toplumun sağlığını ihmal etmeden başka bir tedbirini düşünerek yetkililere kendi haklarını bir şekilde ifade etmeleri gerekir. Toplumun sağlığını tehlikeye atmadan dile getirebilirler. Toplumda sadece yaşayan doktor değil; toplumu bütün olarak düşünmek gerekir. Toplumun sağlığını tehlikeye atmadan her türlü hak arayışının yanındayım. Acil olduğunda hastaneye gittiğimde sıranın 5 dakika geç gelmesi bile beni tedirgin ediyor. Doktorların iş bıraktığı günde hastaneye gidenlerin, doktorun olmaması ile karşılaştıklarında o anki psikolojik durumu düşünün. Tedavi olamamanın yanında doktorla görüşmemenin eksikliği de hastalığa ve psikolojik bir travmaya sebebiyet verir." diye konuştu.
"Doktorlara zorunlu hizmet şartı getirilebilir"
Doktorlara zorunlu hizmet şartının getirilmesini talep edenYunus Akköse, "Doktorların iş bırakmasıyla hastalar maalesef mağdur oluyor. Hastanelere gidince yoğunluk görüyoruz. Doktorların olmadığı günde yoğunluk daha da artıyor. Olumsuz durumlar yaşanıyor. Bu duruma çözüm bulunmalı. Doktorlara zorunlu hizmet şartı getirilebilir." ifadelerini kullandı.
"Doktorlar bilinçli bir şekilde iş bırakıyor"
Doktorların aldıkları maaşla rahat bir şekilde geçinebileceklerini belirten Yakup Çiftçi, "Doktorlar bilinçli bir şekilde iş bırakıyor. Maaşla falan alakası yok. Başlarında biri var, ne derse yapıyorlar. Biz 2 bin lira ile geçiniyorsak onlar aldıkları maaşla rahat geçinirler. Doktorların iş bırakmasından dolayı çok sıkıntı yaşıyoruz. Bunun önüne geçilmeli. Yetkililer bu duruma bir el atsınlar." şeklinde konuştu.
"Doktorlar iş bırakarak bizi mağdur ediyor"
Doktorların iş bırakarak hastaları ölüme terk ettiklerini söyleyen Mehmet Aslan, "Doktorların aldığı maaş zaten yeterlidir. Yeteri derecede alıyorlar. Herkes istediği maaşı almaya kalkışsa devlet nerden getirecek? Doktorlar iş bırakarak bizi mağdur ediyor. Eylem yaparak bizi ölüme terk ediyorlar. Doktor bulamayanların hastalıkları ilerler. İlaç bulamazlar. Şeker hastasıyım, ilacım bitince ne yapacağım? Doktor bulamazsam eczane eczane gezerek ilaç arayacağım. Doktorlar iş bırakmamalı. Yetkililer bu duruma çözüm bulsun." dedi.
"Randevu almak için 20 gün bekliyoruz"
Randevu için haftalarca sıra beklediğini belirten Osman Modanlar, "Sözde sağlıkta birinciyiz. Nerede birinciyiz? Randevu almak için 20 gün bekliyoruz. Şanlıurfa'da bir sürü hastane var ama randevu için 20 gün bekliyoruz. Diş için randevu istiyorum 20 gün sonraya randevu veriyorlar. 20 gün sonra da gidince doktor bu sefer yerinde değil." ifadelerini kullandı.
Taner Polat ise "Doktorların iş bırakmasından dolayı hasta olanların hastalıkları ilerleyebilir. Doktor yok diye randevusuna gidemeyenin ölüm riski oluşabilir." diye konuştu. (İLKHA)