• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

Bloomberg HT’ye konuk olan Çift Geyik Karaca Genel Müdürü Cihat Özbekli, geçtiğimiz yılın Mayıs ayıyla bu yılın Mayıs ayı arasındaki ürün fiyat artışının gerçekte ortalama yüzde 110 olduğunu açıkladı. Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) sektöre tamamen yansıdığını söyleyen Özbekli, “Bugünkü üretim artışları yalnızca işin fason-işçilik tarafı için piyasa yüzde 50’ler 60’lar civarında hazırlanıyor.” dedi.

Özbekli, ihracat tarafında yaşanan son gelişmeler hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin üretim ihracat artışı, içerideki üreticinin de aklını çelmeye başladı. Bu dikkat edilmesi gereken bir husus. Bu durum biraz üreticinin kafasını karıştırmış durumda. Yerli üretim yapmak yerine çok büyük marjlarla ihracata özel etiket üretim yapmak gibi bir durum söz konusu, fakat bunun devamlılığını bilmiyoruz. O nedenle de fiyatlar biraz da oralarda oynamaya başladı.”

Geçtiğimiz günlerde TOBB Konfeksiyon ve Hazırgiyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat, sektörün kur ve hammadde kıskacı içinde olduğunu belirterek, "Hammadde hem dolar bazında hem de içerde TL olarak artıyor. Çin, Vietnam, Bangladeş gibi üreticiler ABD ve AB gibi büyük pazarlardaki açılmalara hazırlık yapmak için her yerden hammadde topluyorlar.

Bunlar olurken biz de uyardık. Ocak ayında Türkiye ihracatında önemli bir artış yaşanmasının sebebi de bu. Hammadde ihracatına kısa süre kısıtlama yapılması gerektiğini belirttik. Hazır giyimci, işi açıldığı zaman ne yapacak? Bu açmaza işaret etmeye çalıştık. Bunun emareleri de şimdi hammadde bulamamak olarak görülüyor" demişti. 

Maliyet artışlarına bağlı olarak son ürün fiyatlarında artış beklediklerini anlatan Şeref Fayat,  "Asgari ücrete gelen zam var. Öte yandan kurların da geri gelmesi karsız bir süreç başlattı. Hammaddeye pamuklu ve örme grubunda daha fazla olmak üzere zam yapıldı. Bunun enflasyona etkisi ürün başına yüzde 10 olabilir. Bu sadece hammadde için. Bunun dışında işçilik var, diğer işlemler ile ilgili artan maliyetler var. Sektörde maliyetlerin üçte birini hammadde oluşturuyor. Normale dönüldüğünde fiyat artışı çok daha hızlı şekilde kendisini gösterecek. Şu an üretici kendi bünyesinde hammaddeyi hazmetmeye çalışsa da piyasa açıldığı anda fiyat artışı çok hızlı şekilde karşımıza çıkacak. Son ürüne, enflasyon zamları haricinde yüzde 10-15 ek artış yansıyacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullanmıştı.