• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Sağlık-Sen nisan ayı sağlıkta şiddet raporunu açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vaka sayılarının 2 binin altına indiği, maske takma zorunluluğunun toplu ulaşım ve hastaneler dışında kaldırıldığı nisan ayında, sağlıkta şiddet olaylarının devam ettiği belirtilen açıklamada, sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarının başında gelen şiddet can yakmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın ortak çalışmaları neticesinde sağlıkta şiddetin katalog suçlar arasına girmesini sağlayan düzenlemenin meclisten geçerek yasalaştığı belirtilen açıklamanın devamında bu karar sayesinde saldırganlar artık elini kolunu sallayarak dolaşamayacağını ve hak ettikleri cezayı alacakları açıklandı.

Yasanın tek başına şiddeti önlemesi de mümkün olmadığı belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

Toplumsal duyarlılığın oluşturulmasının şart olduğunu buradan bir kez daha dile getiriyoruz. Bu konuda Sağlık Bakanlığı’nın başını çekecek topyekûn bir seferberliğin oluşturulması, toplumda farkındalığın artmasına da katkı sağlayacaktır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında nisan ayında gerçekleştirilen şiddet olaylarına baktığımızda, olay sayısının bir önceki aya göre değişmediğini görüyoruz. Nisan ayında da 19 şiddet vakası yaşandı. 34 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda, 25 sağlık çalışanı mağdur oldu. Nisan ayı boyunca yaşanan 19 şiddet olayının 16’sına hasta ve hasta yakınları neden olurken, 3’üne kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi. Şiddet olaylarının failleri hiç değişmezken, saldırıların hasta ve hasta yakınları tarafından gelmesi sağlık çalışanlarını daha da derinden yaralamaktadır. Bu durum nitelikli sağlık hizmetini de sekteye uğratmaktadır.

Şiddet olayların verilerinin paylaşıldığı açıklamada, "Ay boyunca yaşanan 19 şiddet vakasının 16’sı hem sözlü hem fiili, 3’ü sözlü olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının adresi yine değişmedi. 19 şiddet olayının 17’si hastanelerde vuku bulurken, 2’si aile sağlığı merkezinde yaşandı. Nisan ayında 13 doktor, 6 güvenlik görevlisi, 3 acil tıp teknisyeni, 1 hemşire, 2 diğer sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Ay boyunca yaşanan şiddet vakalarına sebebiyet veren 34 saldırganın 10’u hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 10 saldırgan serbest bırakıldı. 8 saldırgan hakkında soruşturma başlatılırken, 6 saldırgan tutuklandı. Adli mercilerin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet kararları önceki aylarda olduğu gibi bu ay da şaşırtmadı. Saldırganların serbest bırakılması ise tepkilere neden oldu.” ifadelerine yer verildi.

"Toplumsal duyarlılık oluşturacak adımların da atılması kaçınılmazdır"

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş

Nisan ayı raporunu değerlendiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, "Sağlık-Sen olarak yıllardır sağlıkta şiddetin önüne geçmek ve can yakan olayların toplumda daha fazla görünür hale gelmesi için mücadele ettik. Sorunu platformlarda dillendirerek, çeşitli eylemler yaparak ve raporlar hazırlayarak, sağlıkta şiddetin sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm toplumun ortak sorunu olduğunu anlattık. Sağlık sistemini tehdit eden şiddet olayları, maalesef sağlık çalışanlarının en önemli sorunları arasında bulunmayı sürdürüyor. Bu noktada sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını sağlayan ve iyi hal indirimini kaldıran düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesini önemli buluyoruz. Başta Sağlık Bakanlığı yetkililerine, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ama sağlıkta şiddete karşı aslolanın toplumsal duyarlılık olduğu unutulmamalıdır. Yasanın hemen ardından, toplumsal duyarlılık oluşturacak adımların da atılması kaçınılmazdır. Atılacak adımların tamamı birbirini tamamlar nitelikte olmalıdır. Aksi takdirde sağlıkta şiddet sorununu minimize etmek mümkün olmayacaktır." şeklinde belirtti. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir