Türkiye’nin ilk Kıraat ilmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde Kur’an hizmeti genişliyor
Bingöl Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk Kıraat ilmi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Kıraat-ı aşere, takrip ve birçok alandaki geniş hizmet ağıyla Kur’an hizmetine devam ediyor.
Merkezde bayan ve erkek öğrenciler burada kıraat ilmi noktasında eğitim alırken aşere ve takrip eğitimlerinin yanı sıra, genel anlamda Kur’an’ı yüzüne okuma ve hafızlık, hafızlığa hazırlık, ezber pekiştirme ve kıraata dair birçok alanda eğitim veriliyor.
Lisans öğrencilerinin yanı sıra imamlar, müezzinler ve öğretmenler de eğitimlerde yer alıyor. Kıraat enstitüsünde ise daha çok yüksek lisans ve doktora programları noktasında eğitimler verilmektedir.
“Kıraatı aşere ilmi tamamlandı şuan takrip eğitimindeyiz”
Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Gör. Fatih Küçük; “Sınıfımızda kıraat-i aşere ve takrip eğitimi görülmekte. Derse katılan kursiyerlerimiz imam-hatip, müezzin-kayyım ve milli eğitimden öğretmen arkadaşlarımız var. Burada kıraat-ı aşere ve takrip okunmaktadır. Bu eğitimi öğretim görevlisi İsmail Kaya ile beraber takip etmekteyiz. Hocalarımız hafızlıktan sonra kıraat ilminde kendilerini daha ileri bir seviyeye ulaştırmak için bu ilmi tahsis etmek için burada bulundular. Kıraat-ı aşere ilmini hocalarımız tamamladı, şu anda takrip eğitimine devam ediyoruz.” dedi.
“Bingöl’de ilk aşere takrip mezunları olacaklar”
2015’te Hırvatistan’da yapılan Dünya Kur’an okuması yarışmasında birinci olan Bingöl Üniversitesi İslami ilimler Fakültesi Kıraat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İsmail Kaya,” Yaklaşık üç yıldır üzerinde durduğumuz kıraat-ı aşere ve takrip kurslarımız devam etmekte. Şu an takrip kursundayız. Öğrencilerimizle, kıraat ilminin pratik yönünü periyodik olarak haftalık derslerimizle icra etmekteyiz. Daha önce şu aşamada kurra olmadığını biliyoruz. İnşaallah yakın zamanda Bingöl’de ilk aşere takrip mezunu öğrencilerimizi mezun edeceğiz. Bu motivasyon ve bu hedefle Kur’an’a hizmet yolunda çalışmaya ve gayret etmeye devam edeceğiz inşaallah.” şeklinde konuştu.
“Buradaki amacımız Kur’an-ı Kerim öğretimini daha iyi bir seviyeye getirmektir”
Hanımların sınıfına bakan hocalardan öğretim görevlisi Melek Mollaibraimoğlu, “Kıraat eğitimi uygulama, araştırma merkezinde aynı zamanda görevliyim. Buradaki sınıfımızda temel Kur’an-ı Kerim eğitimi vermekteyiz. Buradaki öğrencilerimiz ağırlıklı olarak İslami ilimler fakültesindeki lisans öğrencilerimize yönelik. Buradaki amacımız, okuyan öğrencilerimizin ders saatlerinin azlığından dolayı Kur’an-ı Kerim öğrenmelerini daha iyi bir seviyeye getirmek ve orada verilen eğitimi pekiştirmektir. Genel olarak yüzüne okuma ve tilavet noktasında eğitim vermekteyiz. Otuzuncu cüz bittikten sonra Kur’an-ı Kerim’i başından alıp Bakara Suresi’nden başlayarak tilavete devam etmekteyiz. Hafızlığını bitirmiş iki bayan arkadaşımızla da aşere okuyoruz. Aşere grubumuz da var. Bu arkadaşlarımızla yaklaşık 14 cüz okuduk. Bunun yanı sıra başka gruplarımız da var. Orada yine Kur’an’ı belli bir seviyeye getirdikten sonra belli ezberler yaptırdıktan sonra o grubumuzla hafızlık programı yapıyoruz. Hali hazırda böyle bir grubumuz ve hafızlık yapan öğrencilerimiz de var. Hafızlığa hazırlık programı, hafızlık yaptırmak için yapılan bir program. Aynı zamanda bayanlarda hafızlığı bitirmiş ve pekiştirmek isteyenleri de dinlemeye yönelik bir programımız var” ifadelerini kullandı.
“Paydaş kurumlarla birçok kişiye çok yönlü Kur’an hizmeti vermekteyiz”
Kıraat ilmi Eğitimi Uygulama ve araştırma merkezi müdürü Dr. Öğretim Üyesi Servet Kılıç, “Öncelikle İlke Haber Ajansına bu yaptıkları ziyaret dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Uygulama ve araştırma merkezimiz 2017 yılında Cumhurbaşkanlığının ilgili kararnamesi uyarınca kurulmuş olup eğitim öğretim faaliyetlerine 2018 yılı güz dönemi itibarıyla başlamış bulunuyor. Türkiye’de bu manada açılmış ilk Kıraat İlmi Araştırma Merkezi Müdürlüğümüz olarak tescillenmiştir. 2017/2018 yarıyılının öğretim yılında 150 öğrencimize temel Kur’an-ı Kerim eğitimi vererek faaliyetlerimize başladık. Ana hedef kitlemiz üniversitemizde İslami İlimler Fakültesinde okuyan öğrencilerimiz. Bunun yanında paydaş kurumlarımız var. İl müftülüğü ve il Milli eğitim müdürlüğü ile imzaladığımız protokoller çerçevesinde imam hatipli kardeşlerimiz, müezzin kayyım gibi Kur’an kursu personelleri başta olmak üzere yine imam hatip lisesi meslek dersleri öğretmenleri, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerine giren öğretmenlerimize belirli periyotlarla kurslarımızda gerekli hizmet içi eğitimleri veriyoruz.“ şeklinde konuştu.
“Merkezimizde üç ana dersliğimiz mevcut”
Kılıç; “Merkezimiz bünyesinde hali hazırda aşere takrip, tashih-i huruf, dini musiki, hafızlık, temel Kur’an eğitimi gibi kurslar dönem içerisinde ilgili personelimiz, uzman personelimiz tarafından verilmektedir. Merkezimiz bünyesinde üç ana dersliğimiz mevcut. Hanım kardeşlerimize ve erkek kardeşlerimize yönelik ilgili uzman öğreticilerimiz vasıtasıyla Kur’an’ın temel eğitimi, yani hafızlıktan tutun aşere eğitimine kadar tüm bunlar uzman eğitimcilerimiz tarafından verilmektedir. Bu konuda da merkezimiz bir ilki teşkil etmektedir. Bu konuda il müftülüğümüz kanalıyla da kendilerinin istihdam ettiği bay ve bayan kardeşlerimiz, yaptığımız protokoller çerçevesinde burada derslere girmekteler. Kursiyerlerine bu konuda yardımcı olmaktalar.” dedi.
“Kuran ve kıraat ilminde kapılarımız herkese açıktır”
Kampüs içi ve dışı olmak üzere Kur’an ve kıraat ilmi noktasında kapılarının herkese açık olduğunu belirten Kılıç; “Kıraat eğitimi alanında gerek kampüs içinden gerekse de kampüs dışındaki bütün insanlarımıza kapılarımız açık. Kur’an öğretimi konusunda herhangi bir sınırlamaya kendimizi tabi tutmadık. Kıraat ilmi araştırma ve uygulama merkezi müdürlüğümüz özelde tüm Bingöl’e, genel de de bölgeye hitap ediyor. Kur’an konusunda bir iştiyakı olan, merak eden, kıraat ve kuran ilimleri noktasında kendini geliştirmek isteyen bütün vatandaşlarımıza kapımız açıktır. İlgili personelimiz vasıtasıyla yıl içerisinde bu eğitimi en ideal şekilde vermeye çalışmaktayız. Bu giderek artan bir periyotla devam edecektir inşaallah.” ifadelerine yer verdi.
“Enstitümüzün çeşitli hedef ve amaçları var”
Üniversite bünyesindeki Kıraat Enstitüsünün faaliyet alanını ve çalışmalarını anlatan Kıraat Enstitüsü Müdürü, Bingöl üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Tefsir Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrullah Ülgen ise, “Öncelikle İlke haber ajansına teşekkür ediyoruz. Bingöl Üniversitesi kıraat anlamında sahip olduğu kurumlarla hakikaten önemli bir yere sahiptir. İslami İlimler Fakültesi bünyesinde bulunan kıraat anabilim dalı, ayrıca kıraat eğitimi uygulama ve araştırma merkezimiz ve kıraat ilmi enstitüsüyle hakikaten Türkiye’deki üniversiteler arasında önemli bir konuma sahiptir. Şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz; üç kurumu barındıran yegâne üniversite Bingöl Üniversitesidir. Kıraat ilmi enstitüsü 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı kararıyla kurulmuş bir enstitüdür. Enstitümüzün çeşitli hedef ve amaçları var. Bu amaçlarından biri de İlahiyat Fakültesi mezunlarını, İslami İlimler Fakültesi mezunlarını yüksek lisans ve doktora programlarına alıp bu öğrencilerimizi özellikle ilmi ve akademik anlamda yetiştirmeyi hedefliyoruz. İlahiyat fakültesini bitirmiş, kıraat ilminde belli bir düzeye gelmiş arkadaşlarımızı özellikle şu anki açık olan yüksek lisans programlarıyla ehliyetli ve liyakatli olarak, topluma hizmet edecek bireyler olarak yetiştirmeyi hedefliyoruz. Lisansüstü eğitim programlarını yürütüyoruz. Buradaki en önemli amaçlarımızdan biri de şudur: Bölgemiz hakikaten medrese geleneğinin oldukça etkin ve faal olduğu bir bölge. Ancak kıraat ilminde yeterli derecede geliştiğini maalesef söyleyemeyiz. Biz, enstitü olarak kıraat ilminin gerek ilimizde gerek bölgemizde önemli bir yere gelmesini hedefliyoruz. Kendi alanında kıraat ilmini önemseyen ve bunu içselleştiren uzmanlar oldukça önemlidir. Özellikle dış paydaşlarımız vasıtasıyla milli eğitim ve diyanet işleri başkanlığı olmak üzere bu kurumlarımızla yapacağımız iş birliği neticesinde bölgenin kıraat ilminin belli bir düzeye gelmesi için çabalayacağız. “ şeklinde konuştu. (İLKHA)