• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Yetersiz beslenme büyüme geriliğine neden oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Avni Kaya, çocuklarda büyüme ve gelişme ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Çocuklarda büyüme-gelişme geriliği, zayıf kalma ve boyca kısa kalmalarının en sık sebeplerinden birinin protein ağırlıklı iyi beslenememekten kaynaklandığının altını çizen Kaya, çocuklar abur-cubur yedikleri zaman yemek yemeyi istemediklerini söyledi.

Et, süt, yumurta, peynir, bakliyat türü yiyecekleri almalarını tercih ettiklerini belirten Kaya, "Bunları almaları gelişme açısından daha iyidir. Abur cubur yiyen çocukların iştahı kapanıyor ve beslenemiyorlar. Uykusuzluk, iştahsızlık yapıyor. İştahsızlık ta yemek yememeye sebep oluyor. Süt, büyüme faktörleri içeriyor. Sabah bir bardak akşam bir bardak olmak üzere çocuklara içiriyoruz ve çocukların mutlaka aktif sportif bir yaşam sürmelerini istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Uykusuzluk iştahsızlık yapıyor, iştahsızlıkta yemek yememeye sebep oluyor"

Çocukların televizyon karşısında saatlerce kalmalarını istemediklerini söyleyen Kaya, "Televizyonun hafta içi yasak, hafta sonları en fazla iki saat olacak şekilde bir sloganımız var. Ama televizyon tüm ekranları içeriyor. Cep telefonu, tablet, bilgisayar, playstation gibi aletleri de çocuklardan uzak tutmak gerekiyor. Çocuklar yemek yerken de ekrandan uzak kalsınlar. Çocuk ne yediğini bilmeyince bazen az bazen de çok yediği için zayıflık ve şişmanlık yapıyor." ifadelerini kullandı.

Kaya, "Hasta bize geldiğinde ilk önce bir değerlendirme yapıyoruz. Fiziki muayene, yüz yapısından herhangi bir hastalık olup olmadığının tespiti ve boy-kilo ölçüsünü yapıyoruz. Kapsamlı değerlendirme sonunda çocukta hastalık var mı yok mu anlaşılıyor. Eğer hastalık varsa ona göre tedavi düzenliyoruz. Kansızlık, demir eksikliği, çölyak hastalığı, D vitamini eksikliği ve idrar yolu enfeksiyonu çıkabiliyor. Çıkan sonuçlara göre tedavi ediyoruz ve çocuğu takibe alıyoruz. Boyu çok kısa olanlara büyüme testini yapıyoruz. Büyüme testiyle büyüme hormonu eksikliği olup olmadığını tespit ediyoruz. Kontrollerde eğer boyu uzamazsa da çocuğa büyüme iğnesini verebiliyoruz. Büyüme iğnesinin şartları da var, her çocuğa olmuyor. İlk etapta uyku, beslenme ve sporu düzenleyip kontroller yapıyoruz. Uzamıyorsa büyüme testleri yapıp büyüme iğnesini verebiliyoruz." diye belirtti.

"Gelişemeyen çocukların proteinli gıdalara ağırlık vermesi gerekiyor"

Boy uzaması hakkında bilgiler veren Kaya, "Boyun uzaması biraz da anne babaya bağlı. Biz bunu genetik olarak değerlendiriyoruz. Burada anne ve babanın boyu önemlidir. Bazen de amca ve dayı tarafına da çekebiliyor. Çünkü anne veya baba bir hastalık geçirmiş olabilir. Bundan dolayı değerlendirmemizi yapıyoruz. Daha sonra beslenmeyi artırıyoruz. Bir hasta geldiğinde tetkikler yapıyoruz ve sonuçlarda kişi hasta olabiliyor. Çocuğun başka bir hastalığı vardır. Örneğin küçük doğmuş olabilir. Hepsinin tedavisi farklıdır.  Bu duruma göre de tedavi veriyoruz ya da hiçbir sebep bulamadık diyelim. İkinci tedavi şeklimiz olan büyüme iğneleriyle tedavi ediyoruz. " dedi.

Ebeveynlerin en az bir kere endokrin muayenesi yapmalarını tavsiye eden Kaya, "Ebeveynlerin öncelikle bir kere endokrin muayenesi yapmalarını tavsiye ediyoruz. Öncelikle bizim muayene etmemiz var. Boy, kilogram muayenesi var.  Boya göre ideal ağırlığı var. Biz bu tür kriterlere göre muayene ediyoruz. Bu durumlar normal olduğu zaman bizim gönlümüz içimiz rahat diyor. Muayeneden sonra biz ilk etapta çocuğun beslenmesini artırıyoruz. Çocuğa et, süt, yumurta, fasulye, nohut, et suyu, kemik suyu tarzında proteinli gıdalar takviyesini yapıyoruz. " dedi.

"Çocukların erken yatıp, erken kalkmalı"

Çocukların endokrin muayenesini hak ettiğini söyleyen Kaya, "Kilosu az olanlara ise özel mamalar var. Şartları sağlam olanlara özel mama vererek özel beslenmesini veriyoruz. Ailelere tavsiyemiz çocuklarına süt içirip erken uyutup erken kaldırsınlar. Sportif bir yaşam tavsiye ediyoruz. Bir çocuk hem bir spor kursuna gitmeli hem de bir zihin kursuna gitmesi lazım. Örnek verecek olursak basketbol kursuna gönderip daha sonra satranç kursuna gidebilirler. Çocuğun gelişimi için 2 kurs tavsiye ediyoruz. Benim ailelerden tek bir isteğim çocuklarına bir kere de olsa endokrin muayenesi yaptırmalarıdır. Çünkü çocuk bunu hakkediyor." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir