• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...
Hububat üreticilerine “Sarı Pas” hastalığı uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van’ın yıllık 350-400 metreküp yağış ortalamasına sahip kurak sayılabilecek bir konumda olduğuna dikkat çeken Görentaş, “Son bir ay içinde yağışlarda yüksek artışlar gözlenmiştir. Söz konusu yağışlar, sıcaklık artışıyla birlikte zarara sebebiyet veren Sarı Pas Hastalığının oluşması için uygun ortam hazırlamakta ve buna karşı önlem alınması gerekliliği bulunmaktadır.” dedi.

Görentaş, “Her yıl olmazsa bile belirli yıllarda (2-3 yılda bir) Sarı Pas (Puccinia striiformis West.) adlı Fungal (Mantari) hastalık buğday alanlarında epidemi (salgın) yapmakta ve önemli zararlar yapabilmektedir. Belirtileri yaprak, sap ve başaklarında görülebilirse de, esas görüldüğü yer yapraklardır. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller oluşur. Bu zararın en önemli nedeni; 10-15 derecelerin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve beraberinde yağışlar nedeniyle oluşan yüksek nemdir.

Yapılan saha çalışmaları, gözlemler, geçmiş yıl tecrübeleri ve meteorolojik veriler bu yıl Sarı Pas etmeninin buğday alanlarında zarar oluşturabileceğini işaret etmektedir. Konu ile İlgili İl/İlçe Müdürlüklerimizce il genelinde buğday ekili alanlarda sürveyler yapılmakta ve çiftçilerimiz bilgilendirilerek hastalıkla mücadele etmeleri sağlanmaktadır.” İfadelerini kullandı.

“Ürün kaybı yaşanmaması için önlemler alınmalıdır”  

Bu yıl ve bundan sonraki yıllarda ürün kaybı yaşanmaması için çiftçilerin alması gereken kültürel önlemlerin muhakkak surette gerçekleştirilmesi gerektiğini belirten Görentaş, alınması gereken önlemleri şu şekilde sıraladı:

“Sık ekim yapılmamalıdır.

Yabancı ot mücadelesi, tekniğine uygun ve zamanında yapılmalıdır.

Toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalı, özellikle fazla azotlu gübre verilmemelidir.

Paslara karşı dayanıklı buğday çeşitleri kullanılmalıdır.

Tarla içinde ve çevrede paslarda yeni ırkların oluşumunda önemli bir etken olan ara konukçu bitkilerden (Berberis. v.b.) tesbit edilerek imha edilmelidir.”

“Üreticilerimize TARSİM yaptırmalarını tavsiye ediyoruz”

Buğday üreticilerinin sık sık tarlalarını kontrol etmelerinin, şüphelenmeleri durumunda en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat etmeleri ve kimyasal mücadeleye başlamalarının üretici ekonomisi için son derece. önemli olduğunu kaydeden Görentaş, “Zaman zaman sağanak yağışlardan dolayı taşkın, sel, toprak kayması vb. afetler yaşanmakta ve bu afetler neticesinde üreticilerimizin üretim parselleri, ahır, ağıl vb. üretim tesisleri zarar görmektedir. Bu kapsamda üreticilerimizin gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir.”  dedi.

Görentaş, çiftçilerin bu ve benzeri konular hakkında detaylı bilgi almak için İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile iletişime geçebileceklerini hatırlatarak bu yılın bol ve bereketli bir yıl olması temennisinde bulundu.

(İLKHA)




Bu haberler de ilginizi çekebilir