• DOLAR 32.528
  • EURO 34.768
  • ALTIN 2491.726
  • ...
SON DAKİKA
Tarse Antik Kent temizlenerek turizme kazandırılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyaman merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan Turuş Nekropol alanında, Roma dönemine ait binlerce yıllık kaya mezarlar ortaya çıkarılırken, bu tarihi yerlerin turizme kazandırılması için çalışmalar sürüyor.

Adıyaman'da meydana gelen şiddetli yağış ve dolu sonrası temizlik çalışmaları başlatılan nekropol alanı turizme kazandırılarak ziyaretçilerin hizmetine sunulması planlanıyor.

 

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Müze Müdürü Mehmet Alkan, "Pottinger haritasında belirtilmiş ola Turuş Antik Kenti (Tarse) Samsat (Samosat) ile Turuş arasındaki bağlantıyı sağlayan bir güzergâh konumunda bulunmaktadır. MÖ. 3'üncü binden 1'inci bin yıla kadar yerleşimi gösteren Turuş Büyük Höyük, Küçük Höyük ve Roma dönemine tarihlenen nekropolis alanında kazılara başladık. 2021 yılında başlatmış olduğumuz kazılarda 25 mezar yapısı ortaya çıkarıldı ve temizlikleri sağlandı. Mezarların girişi dromosla sağlanıyor. Dikdörtgen bir giriş ve kemerli yapılardır. Mimari konusunda oldukça zengin mezarlık alanıdır. Burada asma çelenk, bitki motifleri, girlantlı bezemeler ve hayvan başından yapılmış bezemeler mevcuttur. Adıyaman Müze Müdürlüğü 1999'da kazılar yapmıştı. Roma dönemine tarihlenen mezar bir kandilin bulunmasıyla beraber Bizans döneminde de kullanıldığı düşünülmektedir. Temizleme işlemleri sonucu tüm oda mezarlar ortaya çıktı devam eden kazılarda yeni oda mezarların kazısı yapılacaktır." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir