• DOLAR 32.493
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2442.15
  • ...

DİYARBAKIR - Merkezi Diyarbakır’da bulunan Karacadağ Kalkınma Ajansı bir heyet ile Güney Afrika Cumhuriyeti’ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Şanlıurfa Valisi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Celalettin Güvenç,  ziyarette, dünyada yeni pazar arayışına giren Türk işadamlarının Güney Afrika’da win-win politikasıyla önemli fırsatları yakalayabileceğini söyledi.

 

Şanlıurfa Valisi ve Ajans Yönetim Kurulu Başkan Vekili Celalettin Güvenç başkanlığında gerçekleştirilen ziyarete, Karacadağ Ajans Yönetim Kurulu üyesi olan Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, Diyarbakır İl Genel Meclisi Başkanı M. Mürşit Ekinci, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Ajans Kalkınma Kurulu Başkanı Alican Ebedinoğlu, Ajans Genel Sekreteri Dr. İlhan Karakoyun ile Ajans personeli katıldı.

 

Ajans Yönetim Kurulu ilk olarak Güney Afrika’nın en gelişmiş ekonomisine sahip olan ve Başkent Pretoria ile Johannesburg’u bünyesinde barındıran Gauteng Eyaleti’nde temaslarda bulundu.

 

Gauteng Eyaleti Ekonomik Kalkınma Bakanı Nkosiphendule Kolisile ile gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ajans Yönetim Kurulu Başkan Vekili Celalettin Güvenç, “Son 10 yılda Türkiye ekonomisi çok önemli gelişmelere imza attı. Bir yandan ekonomi gelişirken, diğer yandan bölgelerarası gelişmiş farkının azaltılmasına yönelik çalışmalar hız kesmeden sürdürüldü. Bu kapsamda Türkiye genelinde 26 kalkınma ajansı kuruldu. Ekonomik gelişmenin ve kalkınmanın özel sektör aracılığıyla gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bu gelişmelerin itici gücü olan firmalarımız dünyada hem pazar hem de yatırım için yoğun bir şekilde araştırmalar yapmakta ve heyetler halinde tüm ülkelerde temaslarda bulunmaktadır. Avrupa, Türk ekonomisi için çok önemli bir konumda olmasına rağmen, alternatif pazarlar arasında Güney Afrika yeni bir hedef Pazar olarak dikkat çekmektedir. Afrika kıtasının öncü ve en gelişmiş ülkesi olan Güney Afrika Cumhuriyeti başta altın, platin ve kömür gibi yer altı kaynakları ve turizm potansiyeliyle kıta ekonomisinin motoru konumunda. Türk işadamlarının Güney Afrika’da karşılıklı çıkarlara dayanan ve kaybedenin bulunmadığı win-win (kazan-kazan) politikasıyla önemli fırsatlar yakalayacağını düşünüyoruz. Büyümek ve gelişmek isteyen işadamlarımızın, geleceği inşa etmeye hazırlanırken, çok sıcak karşılandığımız ve üst düzeyde görüşmeler yaptığımız Güney Afrika’ya gelmelerini isteriz. Çünkü Güney Afrika sadece bir ülke değil aynı zamanda Afrika kıtasına açılan bir kapı konumunda. Güney Afrika’dan tüm kıtaya mal ve hizmet satmamız mümkün olacaktır” dedi.

 

"Tekstil, hazır giyim ve mücevheratta fırsatlar var"

Gauteng Eyaleti Ekonomik Kalkınma Bakanı Nkosiphendule Kolisile, son dönemde Türkiyeli işadamları ile temaslarının yoğunlaştığını belirterek, “İkili ticaret anlaşması için görüşmelere başladık. Tekstil, hazır giyim ve mücevherat sektörlerinde Türk firmaları ile işbirliği yapabiliriz. Bu sektörlerde büyük bir potansiyel var. Bunu birlikte değerlendirmeye hazırız. Türkiye Avrupa-Asya’daki konumu itibariyle hem Avrupa hem de Ortadoğu, Orta Asya ve Rusya pazarlarına yakınlığı ile çok önemli bir ülke. Aynı zamanda Güney Afrika da Afrika kıtasının kapısı. Biz ülkemizi bu konumuyla değerlendiriyoruz. Gauteng Eyaleti Ekonomik Kalkınma Bakanlığı olarak ülkemize gelip yatırım ve ticaret yapmak isteyen Türk firmalarına kapımız ardına kadar açık. Her türlü desteği vermeye hazırız” ifadelerine yer verdi.

 

Ajans Yönetim Kurulu üyesi olan Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, “Dinlerin ve medeniyetlerin buluştuğu Şanlıurfa, her geçen gün turizmde önemli gelişmeler kaydediyor. Güney Afrika ise sahip olduğu tarihi ve doğal zenginliğiyle turist çekiyor. Birbirlerinden çok uzak görünseler de Şanlıurfa ile Gauteng Eyaleti’nin turizmde deneyimlerini paylaşmasını önemsiyorum. Birbirimizden öğreneceğimiz ve hayata geçirebileceğimiz çok şeylerin olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

 

Gauteng Ekonomik Büyüme ve Kalkınma Ajansı CEO’su (GGDA) Siphiwe Ngwenya ise Ajans olarak yatırımcıların tüm sorunlarını ve almak istedikleri hizmetleri aynı çatı altında sağladıklarını söyledi. Ngwenya “Kamu Kurumu olmamıza rağmen bir devlet organı olarak çalışmıyoruz. Yatırımcıların bize başvurması halinde sorunlarını bünyemizde faaliyet gösteren birimler aracılığıyla çözüyoruz” şeklinde konuştu. (Osman İçli - İLKHA)