Çukurova Bölgesel Havalimanı temeli atıldı
Mersin'in Tarsus İlçesinde yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaat temeli üç Bakanın katIlımı ile atıldı.
MERSİN - Mersin’in Tarsus İlçesinde yapımı devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaat temeli, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in katılımı ile atıldı.
Tarsus’un Çiçekli Köyünde yapımı devam eden inşaatın temel atma töreni saat 11.00’de Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve beraberindeki heyetin inşaat alanına girmesi ile başladı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik törende yaptığı konuşmada, dünün 27 Mayıs İhtilali'nin yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Bu ihtilal, bu millete kurulan her türlü alçakça komplonun esas sebebidir. 27 Mayıs'tan bugüne kadar milletin iradesini çalmak için, bu milletin iradesinin önüne engel koymak için her türlü komplo kuruldu. Milletin iradesini çalamadıkları zaman milletin başbakanının canını aldılar, merhum Menderes'i şehit ettiler. Ama bu aziz millet hiçbir şekilde demokrasi altında, adalet ve kalkınma yürüyüşünden vazgeçmeden, demokrasiye büyük bir sadakatle güç vermeye devam etti" ifadelerini kullandı.
Bakan Çağlayan, Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde yapılan Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, havalimanının Çukurova'ya yatırımdan üretime, ihracattan istihdama kadar her alanda faydalar getireceğini söyledi.
Türkiye’nin 2. büyük havalimanı
Havalimanı yapmak için söz verdiklerinde bazı kesimlerin bunu başaramayacaklarına dair söylemlerde bulunduklarını anımsatan Çağlayan, "Bugün 'olmaz, yapılamaz' denen havalimanının 3 bakanla temelini atıyoruz. Bizim yaptıklarımıza bazılarının hayalleri bile yetişemez. Buradaki havalimanı sadece yolcu taşımayacak. Yöre için çok önemli olan tarımsal üretimler de taşınacak. Çiftçimizin ürettiği çilek, muz kanatlanıp dünyaya uçacak. Çiftçimiz, köylümüz daha fazla kazanacak. Bu havalimanı sadece yolcu getirmeyecek. Bölge için verdiğimiz söz vardı. Burayı Akdeniz havzasının lojistik merkezi yapacağımızı söylemiştik. Bu sözümüzün bir aşaması da bu havalimanı. Burası yapıldığında çiftçinin ürünleri daha fazla para edecek, esnafımız daha fazla para kazanacak. Nereden nereye? 28 Mayıs'ta ihtilal yaparlardı. Şimdi biz temel atıyoruz. Türkiye'nin ikinci büyük havalimanının temelini atıyoruz.” dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise, Çukurova'nın tarihi bir gün yaşadığını vurgulayarak, "2013 yılında 780 bin trafik vardı; yani 780 bin yolcu hava yoluyla seyahat ediyordu. Bugün havayolundan seyahat eden yolcu sayısı 4 milyonu buldu" şeklinde konuştu.
Adana ve Mersin'in tek havaalanıyla ileride bu gelişmeye karşılık veremeyeceğini bildiren Yıldırım, “Bazen siyasette araç bulamayınca, siyaset yapacak alan bulamayınca, Mersin-Adana arasında rekabete ayrılık yapıldığına dair dedikoduları duyuyorsunuz. Bu havalimanı Mersin ve Adana'nın kucaklaştığı, kardeşliğinin pekiştiği bir havalimanı olacak.”dedi.
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, "Çukurova havalimanı Adana ve Mersin'in bölgesel kalkınması için çok önemli bir projedir. İnşallah çok kısa sürede hizmete girecek bu havaalanı ile bu bölge her bakımdan gelişecektir" dedi.
Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, “Çukurova hak ettiği büyük yatırımla Türkiye'ye büyük değer katacak ve Mersin karayolu, denizyolu, demiryolu ve bugün de havayolunu katarak, dün olduğu gibi bugün de katkı sağlayacaktır" diye konuştu.
Çukurova Bölgesel Havalimanı Yap-İşlet Anonim Şirketi Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu da, "Şu anda havaalanı arazisi içinde apron kazıları yapılmıştır. Ulaştırma Bakanımıza da söz verdim. Bir sene önce bitirmeyi hedefliyoruz. Bizim konuşmamız işi erken bitirmemizle olacak. Şimdiye kadar yeterince konuştuk. Havaalanı Kazanlı bölgesindeki turizm alanıyla da doğrudan ilgilidir. Turizm olmadan havaalanı çok işlemez. Burası olmadan orası işlemez" dedi.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ise, Adana'da bulunan havalimanı yetersiz kalmaktadır. Çünkü Çukurova bu ülkenin en önemli tarım, turizm ve taşımacılık bölgesidir. Bu bölgeye hizmet verecek alternatif bir bölgesel havalimanına ihtiyaç duyularak çalışmalar başlatıldı.” diye konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra sembolik olarak hazırlanan butonlara Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in basması ile Çukurova Bölgesel Havalimanı inşaat temeli besmele ile atıldı. (A. Hakim Kurt-İLKHA)