• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İsrail Zindanlarında Kanser Esirlerin Hayatını Tehdit Ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İki ay önce hayatını kaybeden kanser hastası Filistinli esir Meysere Ebu Hamdiyye’nin vefat nedeni de büyük ölçüde tıbbi ihmal idi. Her geçen gün kanser hastaları arasına yenileri eklenmesine rağmen İsrail cezaevi idaresi gereken girişimlerde bulunmuyor bu dosyayı ciddi bir şekilde ele almıyor.

Esir Asi’nin durumu içler acısı

Balata mülteci kampından olan ve kansere yakalanan Mecdo zindanındaki Filistinli esir Tarık Mahmud Asi’nin (30) durumu gittikçe ağırlaşıyor.

Esirin ailesi, Asi’nin karından ve bağırsaklarından şiddetli sancılar çektiğini, karnının sol tarafında şişlikler meydana geldiğini, en son yapılan tetik ve tahlillerin kanser hastası esirin acilen ameliyat olması ve ardından tıbbi gözetim altında tutulması gerektiğini ortaya koyduğunu ifade etti.

23 Temmuz 2005 tarihinde tutuklanan Tarık Asi, 20 yıl hapse mahkûm edildi. Sağlam girdiği cezaevinde ise kansere yakalandı.

Zamanla yarışan diğer bazı kanser hastası esirler

Hukuk merkezleriyle zindanlardaki esir hareketinin açıklamalarına göre, kanser hastası beş esir daha adeta zamanla yarışıyor ve ağır ağır ölüme gidiyor. Bunlar:

12 Ocak 2006 yılından beri zindanda bulunan ve 25 yıl hapse mahkûm edilen Tulkerem şehrinden olan Filistinli esir Mu’tasım Redad (30). Redad bağırsak kanserinden şikayetçi. Uzun süredir devam eden kanser hastalığı nedeniyle bağırsaklarında sürekli kanamalar olmakta, şiddetli ağrı ve sancılar çekmekte, gördüğü kemoterapi tedavisi ise sürmekte. Redad kansere yakalandığından beri sürekli kilo veriyor.

21 Kasım 2004 tarihinde tutuklanarak üç müebbet ve 47 yıl hapis cezasına çarptırılan Nablus şehrinden Fevaz Seb’ Fayiz Beare (37) beyninde ve boynunda çıkan kötü huylu tümörler nedeniyle kemoterapi tedavisi görüyor.

On yıl hapse mahkûm edilen Ebu Dis beldesinden Amir Muhammed Bahr (31) ise bağırsaklarında çıkan tümör ve buna bağlı olarak meydana gelen iltihaplanmalar nedeniyle ciddi sıkıntılar çekiyor.

14 ay hapse mahkum edilen Cenin şehrine bağlı Ez-Zebabide beldesinden Tarık Abdullatif Sebbağe (24) de yakalandığı kanser hastalığıyla boğuşuyor.

22 yıla mahkûm edilen ve Er-Ramun zindanında kalan El-Halil şehrinden Mahmud Muhammed Eş-Şerha ise gırtlak kanseri ve çok ciddi sıkıntılar çekiyor.

İhmal esirlerin hastalıklarını ağırlaştırıyor

Filistin Enformasyon Merkezine bilgi veren esir Amir Bahr’ın annesi, Siyonist İsrail cezaevi idaresinin iki yıl önce kansere yakalanan oğlunun tedavi görmesini reddettiğine dikkat çekerek, ilk aşamada müdahale edilmesi halinde tedavi edilebilecek olan kanser hastalığının ihmal sonucu ileri bir aşamaya ulaştığını söyledi.

Esirlere yönelik bu muamelenin kasten öldürme olduğunu belirten esir annesi, esirlerin ölüm fermanları imzalanmayan şehitler olduğunu söyledi.

Yirmiden fazla kanser hastası var

Hukuk merkezleriyle insan hakları örgütlerinin raporlarına göre, halen işgal rejimi zindanlarında 26 kanser hastası esir var.

İnsan hakları kuruluşları, cezaevi idaresinin esirlere yönelik sürdürdüğü bilinçli tıbbi ihmal sebebiyle hastalığın giderek arttığını belirterek, müdahale ettiğinde ise gereken uygun ameliyat ve tedaviyi yapmadığını ifade ettiler.

Konuyla ilgili bilgi veren “Ahrar” Esirleri Araştırma ve İnsan Hakları Merkezi Başkanı Fuad El-Hafeş, işgal rejiminin en son kanser hastası bir Filistinli vatandaşı hastalığını göz önünde bulundurmadan tutukladığını belirterek, bunun bile işgalcinin insanlıktan ne kadar uzak olduğunu açıkça ortaya koyduğunu söyledi.

Eşref Ebu Zeir, esir Zuheyr Lubade ve esir Meysere Ebu Hamdiyye’nin tıbbi ihmal sonucu cezaevinde şehit olmalarından sonra durumun daha da kritik bir aşamaya geldiğini ifade eden Ahrar Başkanı El-Hafeş, hasta esirlerin ailelerinin cezaevi idaresinin yavrularına karşı takındığı tavır ve sürdürdüğü ihmal sebebiyle oldukça tedirgin olduklarını belirtti.

İşgal rejiminin zindanlarında bulunan esirlerden 1000’e yakını değişik hastalıklarla boğuşuyor. Birçok hastaya sadece ağrı kesici veren cezaevi idaresi birçoğunun hastalığını da hastalık ileri safhaya vardıktan sonra haber veriyor. Hasta esirlere gereken tıbbi yardımda bulunmayan işgal rejimi, esirleri serbest bırakıp kendi imkânlarıyla tedavi olmalarına da izin vermiyor.

filistinhaber

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir