ABD'den Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya açıklamasına cevap
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine sıcak bakmadıkları yönündeki açıklamaları hakkında, “Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Washington’da düzenlen basın brifinginde Erdoğan’ın sözlerinin hatırlatılması ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in bu sözleri nasıl karşıladığının sorulması üzerine Kirby, “Şu aşamada Türkiye’nin bu konudaki duruşunu anlamaya çalıştığımızı söyleyebilirim. Daha ayrıntılı yorum yapmadan önce size tavsiyem Türklerle bu açıklamanın detaylarını konuşmanızdır” diye konuştu.
“Türkiye’nin NATO’daki konumunu değiştirecek bir şey olmadı”
Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre bu açıklamanın ardından ABD’nin Türkiye’yi halen bir NATO müttefiki olarak görüp görmediği şeklindeki bir soruya da Kirby şu cevabı verdi:
“Elbette Türkiye değerli bir NATO müttefiki ülke. Türkiye’nin NATO müttefiki olması durumu değişmiş değil. Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında diyalog sağlanması konusunda çaba sarf ediyor. Ayrıca Ukrayna’ya destek veriyorlar. Dolasıyla Türkiye’nin NATO’daki konumunu değiştirecek bir şey olmadı.”
“Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz”
Dün Cuma namazı çıkışında Finlandiya’nın NATO’ya girme girişimi hakkındaki değerlendirmesi sorulan Erdoğan, “Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı NATO'yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK'sı, DHKPC'si İsveç'te, Hollanda'da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil” demişti.