• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çatalbaş: Engellilerin sorunlarının çözüme kavuşturulması için kamuoyu oluşturmaya devam ediyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Dünya Engelliler Haftası" kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran'ı ziyaret eden Çatalbaş, sorunların çözüme kavuşması adına taleplerini ilettiklerini ifade etti.

"Siyasi parti temsilcileri sorunların çözümü noktasında üzerlerine düşeni yapmaya söz verdiler"

Engellilerin karşı karşıya kaldıkları sorunların çözülmesi adına farklı siyasi parti yetkilileri ile görüştüklerini, bu konuda kamuoyu oluşturmaya devam ettiklerini kaydeden Çatalbaş, "1981'den bu yana engelliler haftası olarak kutlanan bu haftaya binaen bu hafta ile sınırlı kalmayarak sürekli olarak kamuoyu oluşturmaya devam ediyoruz. Bu konuda da siyasi partilerimizin genel başkanlarına, başkan yardımcılarına ulaşıp sorunlarımızı birinci ağızdan kendilerine iletiyoruz. Bu bağlamda dün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıdvan Duran'ı ziyaret edip sorunlarımızı dile getirdik. Kendilerinden bu konuda bize destek vermeleri için bir görüşme sağladık. Bir iki gün önce de hiçbir parti ayırımı yapmadan tüm siyasi partilerimizi dernek merkezimize davet ederek burada sorunlarımızı masaya yatırdık. Tarafsız bir şekilde sorunlarımızı herkese ileterek sorunlarımızın çözümü noktasında destek istedik. Siyasi parti ilçe başkanlarımızda kendi mecralarında ne gerekiyorsa üzerlerine düşeni yapacaklarının sözünü verdiler." dedi.

"Sorunların çözümü noktasında ciddi kamuoyu oluşturduk"

Engellilerin rapor, ortez-protez ödemleri, engelli bakım maaşı, engelli maaşı gibi sorunlarının devam ettiğini, ekonomik kriz ile birlikte maddi sorunlarının da gittikçe derinleştiğini belirten Çatalbaş, "Engelliye bakan engelli yakınlarının sosyal güvenlik çatısı altına alınmaları için girişimlerimiz devam ediyor. Bununla ilgili ciddi bir kamuoyu oluşturmaya başladık. Sizin aracılığınızla da engellilere bakan tüm engelli yakınlarının bu konuyu gündeme taşıyıp temas sağladıkları resmi ve siyasi kişilerden destek istemelerini talep ettik." diye konuştu.

"Sorunlar çözüm bekliyor"

Rapor alımları ile ilgili sorunlarının devam ettiğini, bu konuyu dün görüşme sağladıkları bakan yardımcısı Rıdvan Duran'a da ilettiklerini vurgulayan Çatalbaş, karşılaştıkları sorun ve çözüme dair yaptıkları girişimlerle ilgili de şunları söyledi:

"Hastaneler engellilere ağır engelli veya tam bağımlı raporu vermekte sorun çıkardıkları için engellilerimiz de hak kayıpları yaşamaya devam ediyor. İtiraz edildiğinde ise 'Ankara'dan bize bu şekilde talimat veriliyor' diye cevap veriyorlar. Ankara ile yaptığımız temaslarda ise böyle bir direktifin olmadığını, kişilerin kendi inisiyatifleri ile sorumluluk almamak için bu cevabı verdiklerini, kendilerini (Ankara) de töhmet altında bıraktıklarını söylediler. Bir başka sorunumuz ise eve giren kişi başı engelli aylığı ile ilgilidir. Biz, engelliye verilen aylıkta kişi başı gelir sınırının konulmamasını istiyoruz. Engellinin baz alınması gerektiğini anlatıyoruz ama bir türlü çözüm ürettiremedik. Dün yaptığımız görüşmede bununla ilgili çalışma yapıldığı ifade edildi. İnşallah hayırlı bir sonuç çıkar. Yine evde bakım ile ilgili de 2 bin 835 lira gibi bir baraj sınırımız var. Onun da kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü orada da engelliye bakanın baz alınmasını istiyoruz. Bununla ilgili de çalışma yapıldığını söylediler. İnşallah oradan da olumlu bir cevap gelir. Bir diğer sorun da ortez-protez ile ilgilidir. Burada sürenin uzunluğu, devletin sağladığı katkı ve dövizin aşırı değerlenmesinden dolayı bu ekonomik bunalımda ortez-protez ihtiyacı olan kardeşlerimizin ciddi bir çıkmaza girdiğine şahit oluyoruz. Çünkü verilen destek 9 bin 500 lira civarında ama bir ortezin maliyeti şu anda 50-60 bin lirayı buluyor. Aradaki makas da bir türlü karşılanamıyor. Bir diğeri de şu anda gündemde olan engelli araç alımlarıdır. Önceden çok rahatlıkla güvenlikli bir araç alınabiliyorken şu anda en güvenliksiz araç bile alınamıyor. Yani fiilen ekonomik koşullar sebebiyle bu hak da engellilerin elinden alınmış olunuyor. Bu sorunlarımızı dillendirip çözüm bekliyoruz. Çözüm icrada, çözüm cumhurbaşkanında. Cumhurbaşkanımızın desteklerini bekliyoruz. İnşallah sizin aracılığınızla sesimizi duyar ve bize destek verirler." (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir