• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
ABD, Japonya ordusunu, Çin'e karşı besliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Japonya Savunma Bakanı Kişi Nobuo, geçen hafta Pentagon'da bir araya geldiği ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile Çin'in Rusya-Ukrayna krizindeki tutumu, Hint-Pasifik bölgesindeki dengeler ile Pekin yönetiminin yumuşak karnı Tayvan Boğazı'nın istikrarına ilişkin meseleleri görüştü.

Taraflar, ABD ve Japonya'nın güvenlik stratejilerinin daha uyumlu hale getirilip pekiştirilmesinde mutabık kaldı.

Bu kapsamda ABD, Japonya'nın bölgesel caydırıcılığının artırılması ve müdahale kapasitelerinin genişletilmesi hedefiyle Tokyo yönetimine çok boyutlu destek sağlayacak.

- İkinci Dünya Savaşının mirası

ABD'nin iki atom bombası kullanması sonucu İkinci Dünya Savaşı'nda yenilgiyi kabul eden Japonya'da yeniden yapılandırılan en önemli kurum, ordu oldu.

ABD, Japonya'nın güvenlik garantörlüğünü üstlenerek İkinci Dünya Savaşı sırasında gücüyle adından söz ettiren Japon ordusunu anayasal sınırlar içerisinde pasifist bir statüye soktu.

Japonya; "Öz Savunma Kuvvetleri (SDF)" şeklinde ifade edilen askeri yapı için ordu isimlendirmesini bile kullanamıyor.

1954'te kurulan SDF'nin gücü, Global Firepower sıralamasında, Hindistan ile Güney Kore arasında 5. sırada yer alıyor.

Yaklaşık 250 bin aktif, 60 bin yedek personele sahip SDF, Japon anayasasındaki "savaşmayı reddeden" 9. madde doğrultusunda "pasifist" özelliğe sahip.

Birleşmiş Milletler (BM) Barış Gücü misyonlarında görev alan SDF, görevlendirildiği ülkelerde mayın temizliği, afet risk önleme, anti-korsanlık faaliyetleri yürütüyor.

Credit Suisse değerlendirmesine göre, personel oranının düşüklüğüne rağmen taşıdığı teçhizat hacmiyle dikkati çeken Japon ordusu, dünyanın en büyük 4. denizaltı filosuna sahip.

Japon askeri güçlerinin ABD, Rusya ve Çin'in ardından Japon askeri güçlerinin de saldırı helikopterleri filosuna sahip olduğu biliniyor.

SDF, bölgede Kuzey Kore ve Çin'in yol açtığı tehditler karşısında ABD dahil "aynı görüşteki ülkelerin" ordularıyla ortak askeri tatbikatlar düzenliyor.

- Japonya'dan ABD'ye 5 yıllık 1 trilyon yen "ev sahibi ülke desteği"

İkili güvenlik anlaşması gereği Japonya, 1978'den beri "ev sahibi ülke desteği" altında, ülkedeki ABD askerinin hizmet, uygulama, iş gücü ve eğitim masraflarını karşılıyor.

İki ülke bu yıl başında, 5 yıllık "ev sahibi ülke desteği" bütçesinin 1,05 trilyon yene (8,9 milyar dolar) yükseltilmesinde anlaştı.

Yeni bütçe, Japon ordusu ile ABD güçlerinin ortak tatbikatlarında tedarik edilecek ileri düzey ekipmanlar ile hangar gibi tesislerin inşaatını da kapsayacak.

Japon hükümeti 1996 mali yılını takip eden 5 yıl için 1,35 trilyon yen ödemişti. Bu rakam, ABD'ye en fazla ödenen "ülke desteği" olarak kayda geçmişti.

Çin'in bölgede artan askeri faaliyetleri karşısında Japonya'nın ABD ile sürdürdüğü güvenlik ittifakını güçlendirmesi "kaçınılmaz" olarak nitelendiriliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir