İstanbul Valiliğinden Ayasofya açıklaması
İstanbul Valiliği, Ayasofya'da tarihi su kabının kırılarak içerisine ayakkabı konulduğu yönünde bugün basında yer alan haberlere ilişkin yaptığı açıklamada, iddiaların gerçek dışı olduğunu duyurdu.
Valilikten yapılan açıklamada; "Fatih Sultan Mehmet Han'ın emaneti Ayasofya-ı Kebir Camii Şerifi'ne dair, 9 Mayıs 2022 tarihinde bazı medya organlarında yer alan 'Ayasofya'da Su Haznesinin Kapağı Kırılarak İçine Ayakkabı Konuldu' iddiaları gerçek dışıdır. Haberde yer alan fotoğrafın geçmişte çekildiği tespit edilmiştir. Söz konusu fotoğraf bugünkü mevcut durumu yansıtmamaktadır. Hepimiz için kıymetli ve en özel değerleri yansıtan, insanlığın ortak mirası olan bu eşsiz yapıya ilişkin haber ve iddiaların ilgili kurum ve kuruluşları yıpratma amaçlı olduğu üzüntüyle müşahede edilmiştir." denildi.
Haberlerde "Su haznesi" olarak adlandırılan, Osmanlı Dönemi mermer küpün bakır kapağının menteşe bağlantı kısmında, geçmiş dönem onarımı yapıldığı, adı geçen haber ve sosyal medya mecralarında bulunan fotoğraflarda görülen delikli ek parçanın orijinal olmadığı ve geçmiş dönemlerde eklenen bir parça olduğu hatırlatılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Bu onarım parçası (bakır) özgün bakır kapağa, lehim kullanılarak uygun olmayan bir biçimde monte edilmiştir. Son incelemelerde bakir onarım parçasının, birleştirilmesinde kullanılan lehimlerinden kırılarak ayrıldığı gözlenmiştir. Eserde herhangi bir orijinal parça kaybi yoktur. Tüm dünyada bilinen ve uygulanan konservasyon metotlarına uygun olarak, esere yeni bir ilave yapılması değil, mevcut halinin korunması prensibi benimsendiğinden mermer küpün bakır kapağında yenileme veya tamamlama yoluna gidilmemiştir. Bununla birlikte Ayasofya-i Kebir Camiindeki tüm eserler için Istanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı uzmanlarınca düzenli olarak kontroller yapılmakta, herhangi bir deformas yon görülmesi halinde anında müdahale edilmektedir. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'ni yapratmaktan başka bir gayesi olmayan, geçmişteki görüntüleri bugünmüş gibi gösteren ve gerçeği yansıtmayan bu tür haberlere itibar edilmemesi konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederiz." (İLKHA)