İğneden korkan hastalar için yeni yöntem
İğneden korkanlar bu habere sevinecek. Yeni yöntemle ilaçlar ağrısız bir şekilde bağırsaklara enjekte ediliyor.
Şarkul Avşat'ta yer alan habere göre, standart bir balık yağı hapı boyutunda olan ancak midedeyken içeriğini koruyan ve çözünmesini engelleyen özel bir kaplamaya sahip olan yeni bir kapsül, çözünebilir, ilaçla doldurulmuş bir iğneyi, ağrı reseptörlerinin olmadığı ince bağırsağın duvarına doğrudan enjekte eden benzersiz bir mekanizma sağlıyor.
‘Rani hapı (Rani pill)’ adı verilen kapsül, önemli bir sorunu çözmek için tasarlandı. Zira enjeksiyonla etkili bir şekilde tedavi edilebilecek hastalıklardan muzdarip olan milyonlarca hastadan bir kısmı, korktukları için iğne olmaktan kaçınıyor.
Hapları tasarlayan, yeni kurulan Rani Therapeutics şirketinin CEO'su Talat İmran, "Hastalar arasında enjeksiyona karşı şaşırtıcı bir isteksizlik var. Ancak şu ana kadar başka bir seçenek yoktu. Bu sorunu çözeceğiz” dedi.
Tasarımın sahibi şirket ilk klinik denemelerde, bu yeni yöntemin normal enjeksiyonlarla benzer miktarda ilaç verebildiğini ortaya çıkardı. İmran, “Bu kapsülü yutulabilir bir oto-enjektör olarak düşünün” dediği açıklamasında normal bir kapsül gibi olduğundan hastanın farkı anlamadığını kaydetti.
Kapsülün üzerine erimeden midede hareket etmesini sağlayan pH'a duyarlı bir kaplama bulunuyor. Kapsül ince bağırsağa ulaştığındaysa genişliyor ve görevini ilacı bağırsak duvarına sokan ince bir iğne ile gerçekleştiriyor. İmran sürece dair “Bağırsaklarımızda ağrı reseptörü olmadığı için, enjeksiyonu hissetmiyorsunuz” açıklamasında bulundu.
Şirketin şu an bu yöntemle geliştirilmekte olan beş ilacı var ve bunların tümü kanser ve nadir hastalıklar da dahil olmak üzere farklı sağlık sorunları için kullanımı halihazırda onaylanmış durumda. Bir sonraki denemede, günlük dozlar gerektiren bir osteoporoz ilacıyla kapsülün performansı test edilecek.