Reçeteli ilaç sıkıntı yaratır
Eczacılar, hükümetin eczanelerle ilgili politikalarının kısmen doğru olduğunu belirtirken, yakın bir zamanda geçilmesi beklenen reçeteli ilaç sisteminin sıkıntı doğuracağını söylediler.
İZMİR - Alınan yeni bir kararla artık ağrı kesicilerin ve öksürüp şuruplarının bile reçeteli satılacağı açıklandı. Uygulamaya tepki gösteren eczacılar; uygulamanın hem eczacıyı hem de vatandaşı zor duruma sokacağını dile getiriyorlar. Konuyla ilgili görüştüğümüz Eczacı Sertaç İrak, hükümetin eczanelere yönelik politikalarının kısmen doğru olduğunu, fakat reçeteli dönemin sıkıntılara sebep olacağını belirtti.
Eczacı İrak, eczanelerle ilgili sorunlar hakkında şu bilgileri verdi; “Sorunumuz hükümetin politikalarıyla ilgili. Bayağı sıkıntı olduğu söyleniyor. Fakat bu sıkıntının eczacılar üzerinde değil, halkla ilgili olduğunu söylemek istiyorum. Dolayısıyla halka yansıyan bir şeyin bizi de etkilediğini düşünüyorum. Hükümetin eczane politikaları hakkında bilgi vermek gerekirse; eczanelerle ilgili hiçbir art niyetin olmadığını düşünüyorum. Daha önce sürekli olarak yapılan değişimlerin eczacıyı zarara uğrattığı düşünülüyor. Fakat halkın bir nevi faydasına olan olaylar da vardı. Daha önce eczanelere uygulanan iskontolar vardı. Devlet bunları şimdilik yok etti. O iskonto uygulamaları ortadan kalktı. Onun dışında ilaç indirimleriyle ilgili halkın yararına fakat bizim zararımıza olan bir uygulama oldu. İlaç fiyatlarının düşüşünde karşılanacak fiyat farklarının ödemesini hükümet ve ilaç firmaları daha yapmadı. Bazı özel iskontolar bir şekilde indirildi. Vatandaşın cebinden çok para çıkmadan da alabileceği ilaçlar var. İlaç fiyatları çok ciddi bir şekilde düştü. Yaklaşık 90 liralık olan ilaç şimdi 9 liraya kadar düştü. Bu şekilde halk muayene olmadan da ilaç alabiliyor. Fakat önümüzdeki günlerde reçetesiz ilaç verilemeyecek. Böyle bir sistem uygulanacak. Ki bu uygulama pek istenmiyor. Çünkü çok ucuz ilaçlar var. ‘1 lira 3 lira gibi çok ucuz ilaçları nasıl muayene ücreti ödeyip de alayım’ diye vatandaş kendi kendine soruyor. Hatta birkaç kere ilaç stoku yapanlar bile vardı açıkçası.”
Halkın sıkıntısı muayene ücreti
Vatandaşların sıkıntısının alınan muayene ücretleri olduğunu belirten İrak, “Devlet hastanelerinden 8 lira, özel hastanelerden 12 lira, sağlık ocaklarında 3 lira gibi bir muayene ücretleri alınıyor. Bunu dışında üç kalem ilaçtan fazla alınan her bir ilaç başına 1 lira fark var. Bu da vatandaşın cebinden çıkıyor. Ayrıca ilaç farkı dediğimiz, devletin bazı ilaçları az ödemesi gibi bir durum var. Onunla ilgili sıkıntılar meydana geldi. Fakat dediğimiz gibi Türkiye’de devleti en çok sömüren kurumlar doktor ve eczacılardır. Bunu içtenlikle söylüyorum. Devlet bunu n önüne geçmeye çalışmıştır bir şekilde. Hükümete karşı art niyetli olmadık. Onların da bize karşı art niyetli olduklarını düşünmüyoruz. Sıkıntılarımız var, ama çözüleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Reçeteli ilaç sıkıntı yaratır
Reçeteli ilaç döneminin sıkıntılara sebep olacağını vurgulayan İrak; “Reçeteli dönemin çok iyi yenilikler getireceğini düşünmüyoruz. Hem eczacı hem de vatandaş bazında sıkıntı olacağını düşünüyoruz. Çok cüz’i miktarda satılan ilaçlar var. Mesela 1,5 liralık olan bir ilaç için sağlık ocağına gidip 3 lira gibi bir muayene ücreti ve ilaç farkı gibi ödemeler yapmak zorundasınız. O 1,5 liralık ilaç size 6-7 liraya mal olacak. Dolayısıyla bu farkın devlet tarafından alındığını vatandaş bilmeyince, eczacılara tepki gösterecek. Bununla ilgili sorunlar olacağı için bunun uygulanacağını düşünmüyorum” dedi. (İlyas Yıldız – İLKHA)