• DOLAR 34.1
  • EURO 38.158
  • ALTIN 2882.852
  • ...
SON DAKİKA
"Arkadaş çevresi, alkolik olma üzerinde etkilidir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Alkolün zararlarına değinen Yeşilay Cemiyeti Diyarbakır İl Temsilcisi Yasin Yıldız, alkol kullanımında arkadaş çevresine dikkat çekti.

 

Yıldız, ‘Ey İnananlar, içki, kumar, tapınılmak için dikilmiş taşlar (putlar), fal okları, ancak şeytanın işinden birer pisliktir. Bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz’ ayet-i kerimesini hatırlatarak, Allah’ın (cc) ayette sarhoş edici bütün içkileri haram kıldığını söyledi.

 

Dünyada yaklaşık 2 milyar kişinin alkollü içki tükettiğini ifade eden Yıldız, yaklaşık 76 milyon insanın alkolik olduğunu ve yılda 1,8 milyon kişinin ise alkol yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti.

 

Yıldız,  alkollü içki ve sigaraya harcanan paranın eğitime harcananın 2 misli olduğunu belirttiği açıklamasında, 30 ülkede yapılan araştırmanın sonuçları hakkında şu verileri verdi: “Cinayetlerin yüzde 85’i, boşanmaların yüzde 80’i, aile içi şiddetin yüzde 70’i, tutukluların yüzde 78’i, serserilerin yüzde70’i, mala yönelik suçların yüzde 77’si, hırsız ve yankesicilerin yüzde 71’i, katillerin yüzde 50’si, işe gitmeyenlerin yüzde 60’ı, intihar teşebbüslerinin yüzde 90’ı, ırza tecavüzlerin yüzde 50’si, trafik kazalarının yüzde 70’i, akıl hastalarınınYüzde 60’ı, şiddet olaylarının yüzde 50’si alkol yüzünden meydana gelir.”

 

Arkadaş çevresinin alkolik olma üzerinde ciddi bir etkisi olduğunun altını çizen Yıldız, “Resulullah’ın (sav) Hadisi Şerif’te ifade ettiğine göre ‘Kötü arkadaş, demirci körüğü gibidir. Üflenildiği zaman ateş kıvılcımları seni yakmazsa, kokusu seni rahatsız eder.’ Gençlerin alkol kullanmalarına sebep olan tuzaklar da arkadaş çevresidir. Doğum günü partileri, mezuniyet törenleri, geziler ve arkadaş toplantıları alkol tuzaklarıdır” şeklinde alkolün tuzaklarına değindi.

 

Yıldız televizyonlarda oynatılan gayri İslami dizi filmlere de değinerek, bu dizilerin çok sakıncalı pozisyonlar oluşturduğunu söyledi.

 

Bu tür dizileri doğru bulmadıklarını sözlerine ekleyen Yıldız, “Ahlaklı bir gençliğin yetişmesi tüm toplumun geleceği açısından elzemdir. Yasa koyucuların bu konularla ilgili tedbir almasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Yıldız, son olarak alkoliğin eşini, aşını, işini, mesleğini, kariyerini, itibarını ve en son hayatını kaybettiğini kaydederek, “Yeşilay Cemiyeti, bağımlılara değil, bağımlılık yapan maddelere karşıdır” dedi. (Hüseyin Yalçın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir