• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

Türkiye - BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri başlarken, iki ülkenin ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarması hedefleniyor.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Bin Ahmed Al Zeyoudi, “Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması” kapsamında basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Körfez bölgesinde en büyük ticaret ortağıdır!

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması ile Türkiye ve BAE’nin, ticari ve ekonomik ilişkilerini daha kapsamlı ve derin şekilde geliştirme imkanına kavuşacağını belirten Bakan Muş, "Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Şubat ayında Abu Dabi ve Dubai’ye gerçekleştirdiğimiz ziyaretler, BAE ile kültürel, siyasi ve ekonomik ilişkilerimiz çerçevesinde yeni bir dönemin kapılarını ardına kadar aralamıştır. Bu temaslar, ayrıca burada başlangıcını yaptığımız Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin de temelini oluşturmuştur. Birleşik Arap Emirlikleri, 8 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi ile Türkiye’nin halihazırda Körfez bölgesindeki en büyük ticaret ortağı konumundadır” dedi.

Hedef 15 milyar dolar!

Birçok Türk firmasının, BAE’de başarılı işlere imza attığını ifade eden Bakan Muş, “Emirliklerin kamu iştirakleri ve firmaları, ülkemizde farklı sektörlerde etkin biçimde faaliyet göstermekte olup, BAE’nin ülkemizdeki yeni yatırımları ve ticari iş birliklerinin sayısı katlanarak artmaktadır. Bu gelişmeler ışığında, bizler bu müzakerelerde yalnızca mal ticaretini kapsayan alışılagelmiş bir serbest ticaret anlaşması müzakere etmiyor, adından da anlaşılacağı üzere geleceğin küresel ticari dinamikleri ile uyumlu yeni nesil bir anlaşma modelini hayata geçirmek üzere yola çıkıyoruz. Küresel ekonominin zorlu süreçlerden geçiyor. Bu dönemde, ticari korumacılık, pandemi ve bölgesel gerilimlerin, küresel dinamikleri sarsarak uluslararası ticarette derin yaralar açıyor” şeklinde konuştu.

Emirliklerin bu sektörlerdeki hızlı gelişimini büyük bir takdirle takip ettiklerini özellikle ifade eden Bakan Muş, “Kapsamlı Ekonomik Ortalık Anlaşması müzakerelerinin tamamlanması ile Türkiye ve BAE’nin mevcut başarı hikayelerine, çok daha ileri seviyedeki yeni iş birliklerini eklemelerini heyecanla bekliyor olacağız. Öte yandan, söz konusu Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte son olarak 2017 yılında yaklaşmış olduğumuz 15 milyar dolarlık ikili ticaret hacmi hedefini kısa zamanda yakalayabileceğiz. Yine bu Anlaşmanın hayata geçirilmesiyle yenilenebilir enerji, elektrikli ulaşım ve taşımacılık ile yazılım gibi küresel eğilimlerin yakalanması elzem olan alanlarda yeni yatırımların ve projelerin hayata geçirilmesi mümkün olacaktır” dedi.