• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Mobilyacılar MDF ihracata kota getirilmesini istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Merkez İlçe Başkanı Durmaz ve beraberindeki heyet, Batman merkezde farklı mahallelerde bulunan mobilya atölyelerini ziyaret etti.

Ziyaret ettikleri mobilyacıların sorun ve sıkıntılarını dinleyen HÜDA PAR heyeti, MDF fiyatlarının sürekli zamlanmasından dolayı mobilyacıların zor günler geçirdiğini söyledi.

HÜDA PAR’ın kendilerini ziyaret etmesine sevindiklerini dile getiren mobilyacılar, mobilya sektörünün temel malzemesi olan MDF ihracatına kota getirilmesi gerektiğini belirttiler.

“Amacımız esnafın sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktır”

Mobilyacılara yaptıkları ziyaretlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Durmaz, “Çalışmalarımız içinde bulunduğumuz mübarek Ramazan ayında da devam ediyor. Bu doğrultuda teravih namazından sonra Ramazan ayında geceleri çalışan mobilyacılara yönelik bir program çıkardık. Bu ziyaretlerimizde 10’dan fazla mobilya ustasıyla görüşme gerçekleştirdik. Hem işletmeciler hem ustalar hem de çalışanlardan mobilyacıların sorun ve sıkıntılarını dinledik. Amacımız, halkımızın ve esnafımızın sorunlarını tespit edip çözümüne katkı sağlamaktır” dedi.

“Yüksek fiyatlar mobilyacıları kara kara düşündürüyor”

Mobilyacıların yüksek fiyattan dolayı müşteriye fiyat veremediğini dile getiren Durmaz, “Son zamanlarda birçok sektörde olduğu gibi mobilyacılar da malzeme fiyatlarının çok yükseldiğinden şikâyetçidirler. Fiyat çok yüksek olunca müşteriye fiyat veremiyorlar. Ağustos 2021’de 320 TL olan bir tabaka MDF bugün 1000 TL olmuş. Mobilya sektöründe kullanılan menteşe, vida, cam gibi temel malzemeler yüzde 200’den fazla zam almış. Hırdavat ürünleri yüzde 300’ye yakın zam almış. Ziyaret ettiğimiz bir mobilya ustası, ‘Bir yıl önce bir paket vidayı 12 TL’ye alırken bugün bir paket vida 65 TL olmuş, bir ray 30 TL iken şimdi 90 TL olmuş’ diyordu. Zamlar ve yüksek fiyatlar, mobilyacıları kara kara düşündürüyor. Çünkü kimi mobilyacı iş yapamaz hale gelmiş. Buna mutlaka çözüm bulunmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Fiyatların yüksek oluşu alım gücünü düşürdü”

İşlerinin düşmesinden dolayı mobilyacıların giderlerini karşılamakta zorlandığını dile getiren Durmaz, son olarak şunları söyledi:

“Maliyetlerin artmasından dolayı fiyatlar yüksek olunca doğal olarak mobilyacıların işleri de düşmüş oluyor. Önceki Ramazan aylarında sahura kadar yoğun çalışıyorlardı ancak bu sene genel olarak çok yoğun bir işleri yok. Çünkü fiyatların yüksek olması, halkın alım gücünü düşürmüştür. Fiyatların düşmesi için muhtelif projeler geliştirilmelidir. Bunun için MDF ihracatına bir kota getirilmelidir. Mobilyacıların bu konuda yoğun bir talebi ve isteği var. Diyorlar ki; iç piyasanın ihtiyacı karşılanırsa fiyatlarda denge sağlanır. MDF ihracatı çok olunca iç piyasadaki fiyatlar da artıyor. Eğer ithalata bir kota konursa iç piyasa fiyatlarında bir düşüş olacaktır. Bu sebepten ötürü mobilya üretimi yapan işletme sahiplerinin bu talepleri mutlaka yerine getirilmelidir.” (İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir