• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Pasifik Isınıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, ABD'nin Pasifik Okyanusu'nda görevli Abraham Lincoln uçak gemisini ziyaret etti. Bu ziyarete ABD’nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel de katıldı. Abraham Lincoln uçak gemisinden havalanan F35 uçaklarıyla tatbikat gerçekleştirildi.

Düzenlenen bu tatbikat Çin’in Solomon Adaları ile yaptığı güvenlik anlaşması sonrası gerçekleşmesi dikkat çekti.

Pasifikte Güç Savaşı

Asya ve Hint Pasifikte ABD ve Çin arasında meydana gelen güç çekişmesi her geçen gün daha farklı boyutlar alıyor. Çin, Pasifik Denizi’ndeki gücünü arttırmak amacındayken ABD ise Çin’i kara sınırlarına hapsetmek isteğinde. Bunu gerçekleştirmek için de; Pasifikte güç gösterebilen Japonya, Güney Kore ve Hindistan’ı da yanına çekmeye çalışıyor.

ABD’nin Gözü Pasifikte

ABD’nin Pasifik politikalarını güçlendirip Çin’e karşı güçlü olmasını sağlayacak politikaları Obama döneminde başlamış olup Trump ve Biden dönemlerinde de hız kesmeden devam etmiş hatta daha aktif bir boyut aldığı görülüyor.

ABD Neyi Amaçlıyor?

ABD özellikle Japonya ve Güney Kore arasında var olan sorunları çözerek elini daha da güçlendirmeye çalışıyor. Bu çabaya her ne kadar geçtiğimizde Kuzey Kore’nin düzenlendiği nükleer silah denemeleri olumlu etkisi olsa da, yine geçtiğimiz günlerde iki kardeş ülke arasındaki tüm gerilimleri yumuşatan karşılıklı açıklamalar gelmesi ABD’nin işini zorlaştıracağı ifade ediliyor.

ABD, Pasifik’teki diğer güçlü bir ülke olan Hindistan’la yakınlaşmaya çalışıyor. Hindistan ve Çin arasında sınırda yaşanan sorunlar çatışmaya dönüşmüş ve her iki taraf da onlarca askerini kaybetmişti. ABD, Hindistan ve Çin arasında yaşanan bu çatışmadan pay çıkaramaya çalışsa da Hindistan’ın milliyetçi bakışı buna çok izin vermeyeceğini gözler önüne seriyor.


ABD’nin Japonya ile yaptığı tatbikat ise bölgede giderek tırmanan gerilime de işaret ediyor. -Ortadoğu Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir