Molla Seveci: İtikâf, insanın kendisini Allah'ın evinde O'na vakfetmesidir
Ramazan’ın son 10 gününde yapılan itikâf sünnetinin önemine dikkat çeken Molla Mehmet Şerif Seveci, Müslümanların, itikâfla bir nevi ruhlarının tedavisini yapabileceğini, bu nimetin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunu söyledi.
Ramazan ayının sonuna doğru gelinirken, itikâf ibadeti hakkında açıklamalarda bulunan Cizre Meydan Başı Camii İmamı Molla Mehmet Şerif Seveci, "İtikâf insanın kendisini Allah'ın evinde O'na vakfetmesidir." dedi.
İtikâfın unutulan sünnetlerden olduğunu belirten Seveci, "Peygamber Efendimiz'in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) başlatmış olduğu itikâf sünnetinin de Müslümanlar tarafından her Ramazan'ın son 10 gününde ihya edilerek günümüze kadar gelen bir sünnettir. Hepimiz biliyoruz ki içerisinde bulunduğumuz ay mübarek bir aydır. Ramazan ayı Kur'an ayıdır, hayır, hasenat ve bereket ayıdır. Bu mübarek ay duaların kabul olunacağı ayıdır. Bu ay Müslümanlar için fırsat ayıdır. Bu ayda peygamber efendimizin yaptığı büyük sünnetlerden olan itikâfın olduğu aydır. Peygamber efendimiz hicret ettikten sonra Medine döneminde ramazan ayının son 10 gününde itikâf sünnetini yapmıştır. Peygamber efendimiz (sav) rabbi ile baş başa kaldığı, tefekkür ettiği ruhunu temizlediği vakittir. Bizler de itikâfa girdiğimizde camilerde tefekkür etmeli, rabbimiz ile baş başa kalmalı, zikir yapmalı ve bol dua etmeliyiz. Müslümanlar itikâfla bir nevi ruhunun tedavisini yapabilir. Bereket ve hayır ayı ramazanda yapılan ibadetler için Peygamber efendimiz, “İbadetler için gayret edin ve Leyle-tül kadir (Kadir Gecesi) gecesini arayın” diye buyuruyor. Kadir gecesinin Ramazanın ayının son 10 günü ve tekli gecelerin birinde olduğunu belirtmiştir. Bu gecelerde ibadetlerinizi ve dualarınızı çoğaltarak kadir gecesine denk gelebilirsiniz. Allah Teâlâ Kadir gecesinin 84 yıldan daha hayırlı olduğunu söylemiştir. Peygamberimiz'e Kadir Gecesi'ni sorduklarında, 'Son 10 günde arayınız' demiştir. İtikâfın bir diğer yönü de aslında son 10 günde Kadir Gecesi'ni aramak da var. 10 gün boyunca hem itikâfa girip hem de Kadir Gecesi'ni aramak, Kadir Gecesi'ni itikâf halinde karşılamak çok daha iyi olur. Peygamber Efendimiz Mescid-i Nebevi'de Ramazan'ın son 10 gününde itikâfa girerdi. İşte ondan sonraki nesillerden itibaren günümüze kadar devam ediyor. Ama geldiğimiz noktada unutulmuş bir sünnet olarak karşımıza çıkıyor." dedi.
"İtikâf diğer Peygamberlerin de sünnetidir"
Molla Mehmet Şerif Seveci
İtikâf'ın Hazreti Peygamber Efendimiz ve ondan önceki Peygamberlerin sünneti olduğunu söyleyen Seveci, "Hazreti Zekeriyya, Hazreti Meryem, Hazreti İbrahim de itikâfa girmişlerdir. Allah, Bakara Süresi 125'inci Ayet-i Kerime de Hazreti İbrahim ve İsmail'e şöyle emretmiştir: 'Tavaf edenler, itikâfa girenler, rükû ve secde edenler için evimi (Kâbe'yi) tertemiz tutun.' diye buyurmuştur. İtikâf, kadim sünnetlerdendir. 10 gün yapamıyorsanız da günlük, saatlikte itikâf yapabilirsiniz. Bu hayırdan kendinizi mahrum etmeyin.” dedi.
"İtikâf Müslümanlar için muhasebe zamanıdır"
İtikâf, insanların kendi nefislerini hesaba çekmesi, rabbim ben huzuruna geldim, bu mübarek ve bereketli olan günlerin hatırına, bin aydan hayırlı gece olan Kadir gecesinin olduğu bu mübarek zamana beni de ulaştır. Bu gecelerin bereketinden beni mahrum bırakma deyip dua etmesi, rabbine söz vermesidir. Bu niyetle itikâfa girip ibadetlerini yapabilir. Allah ile hemhal olmak, geçmişi bir daha gözden geçirmektir. İtikâf Müslüman kulun geçmişini hesaba çekip ve bunun bir muhasebesini yapmak, dünyevi ilişkilerini kesip kendini Allah'a vakfetmektir. İtikâf sünnetini yapmak isteyenler için camilerimiz hazırdır. Bizler maddi ve manevi olarak destek olup yardımcı olacağız. Biz, Müslümanların bu ayda itikâf için camilerimize gelmelerini ve bu kadim sünnetten nasiplenmelerini diliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)