• DOLAR 32.435
  • EURO 34.611
  • ALTIN 2383.434
  • ...
BM: israil, işgalini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu şiddeti istikrarlı bir şekilde arttırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, başta Mescid-i Aksa olmak üzere Kudüs'te kutsal mekânlardaki siyonist işgal rejimi saldırılarının acilen soruşturulmasını istedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, "Kolluk güçleri düzenledikleri operasyonlarda uluslararası normlar ve standartlara uymak zorunda. israil polisi Mescid-i Aksa yerleşkesinde ve çevresinde ibadet edenlere karşı aşırı ve orantısız güç kullanımına derhal son vermeli. israil kolluk güçlerinin uyguladığı şiddet, tarafsız, bağımsız ve şeffaf bir şekilde soruşturulmalıdır. Her türlü ihlalden sorumlu olanlardan hesap sorulmalı, kuvvet kullanımına ilişkin prosedürler daha fazla ihlalin önlenmesi amacıyla yeniden gözden geçirilmelidir" diye konuştu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, çeşitli video kayıtlarında tespit edilen siyonist işgal rejimi "çirkin" davranışlarının, gereksiz ve ayrım gözetmeyen orantısız güç kullanımına ilişkin endişeleri giderek arttırdığını söyledi.

Sözcü, "israil güvenlik güçlerine hiçbir şekilde tehdit oluşturmadığı görülen yaşlı, kadın, çocuk ve en az bir gazeteci dâhil çok sayıda Filistinli, yakın mesafeden coplarla dövüldü. Plastik mermilerle vuruldu. Kudüs'teki gerginlik diğer bölgeleri de etkiledi. Özellikle israil güvenlik güçlerinin 10 Nisan'da Husan'da Filistinli bir kadına ateş açması da dahil, bazı ölümler aşırı güç kullanımı nedeniyle ciddi endişeler uyandırıyor. BM Genel Sekreteri'nin sükunet çağrısını yineliyoruz ve insanların öldürüldüğü veya yaralandığı durumlarda soruşturma açılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

BM insan hakları uzmanı ve raportörü Michael Lynk de uluslararası toplumu bölgede artan şiddeti ele almak için hem kısa hem de uzun vadeli adımları acilen uygulamaya çağırdı. Lynk, "Geçtiğimiz birkaç haftada, 55 yılda yaşanan en ağır şiddet olaylarından birine tanık olduk. Bu yeni şiddet düzeyi karşısında uluslararası hareketsizlik, daha fazla şiddeti teşvik edecektir. israil, işgalini sürdürmek için ihtiyaç duyduğu şiddet düzeyini son 16 ayda istikrarlı bir şekilde arttırıyor" ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir