• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Bitlis Müftüsü Geylani: Zekât ve fitrelerimizi bayramdan önce vermeye çalışalım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Zekât, zenginin fakire vermesi gereken farz bir ibadet olduğunu belirten Geylani, zenginlerin üzerinde fakirlerin hakkı olduğuna dikkat çekti.

 

İslam'ın beş şartından birinin de zekât olduğunu dile getiren Geylani, “Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi vesselem), ‘İslam beş temel üzerine kurulmuştur birincisi Kelime-i Şehadet, namaz kılmak, oruç tutmak, hacca gitmek ve zekât vermektir.’ buyuruyor. Zekât, zenginin fakire vermesi gereken bir farz ibadettir. Zenginlerin üzerinde fakirlerin hakkı vardır. O fakirlerin hakkını vermek mecburiyetindedir.” dedi.

Zekâtın verileceği sınıflar

“Sadakalar (zekâtlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” ayetini hatırlatan Geylani, bu sekiz sınıfa zekâtın verileceğini söyledi.

Zekât, önce yakın akrabadan başlanarak verilmeli

İslam denildiğinde insanların aklına şefkat, merhamet, yardımlaşma, paylaşma, acılara ortak olmak geldiğinin altını çizen Geylani, şunları söyledi:

“Mübarek Ramazan ayı içerisindeyiz. Bu ayda elimizden geldiği kadarıyla bu 8 sınıfa zekatlarımızı verelim. Fakir-fukarayı sevindirmeye çalışalım. Onların acılarını paylaşmaya çalışalım. Zekâtı verirken ilk önce yakın akrabaya verelim. Peygamber Efendimiz bir hadisi şerifinde, ‘Sadakayı fakire verdiğiniz zaman bir hayır kazanırsınız ama akrabaya verdiğiniz zaman iki hayır kazanırsınız. Bir sadaka hayrı kazanırsınız, bir de akrabaya verdiği için sıla-i rahim hayrını kazanırsınız.’ buyuruyor. Yani zekâtı ve fitreyi yakın olan akrabalarımıza, komşularımıza, çevremizdeki insanlara verelim.”

“Bayram sabahına varmadan zekât ve fitreleri verelim”

Diyanet İşleri Başkanlığının Din İşleri Yüksek Kurulunun tespitiyle fitre bedelinin 40 TL olarak belirlendiğini dile getiren Geylani, “Bu 40 lira asgaridir. Bunun üstünden verirsek daha iyi olur. Fitre bedeli sabahlı akşamlı bir fakirin yemek ihtiyacını karşılamadır. Bayram sabahına varmadan zekât ve fitrelerimizi vermemizde fayda var. Ramazan ayı, şefkat ve merhamet ayıdır. Bu ayda yapılan bir ibadet, diğer aylarda yapılan ibadetten daha hayırlıdır. Yetimler, fakirler, mağdurlar, mülteciler var. Mülteciler de bizim misafirlerimizdir. Muhacir olarak ülkemize sığınmışlar. Biz de onlara ensar olmaya çalışacağız. Çevremizdeki bu insanlara bu mübarek Ramazan ayında onların dertlerine derman olabilirsek ne mutlu bizlere.” diye konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir