• DOLAR 32.328
  • EURO 35.13
  • ALTIN 2300.783
  • ...
Tarihi Ulu Camii'nde tesbih sergisi açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı, "Feqiyê Teyran Kültür ve Sanat Sezonu" çerçevesinde Diyarbakır'da ince işçilikle ve uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan, Osmanlı ve Mevlevi motiflerle bezenmiş "La Havle" tespih sergisinin açılışı yapıldı.

 

Tarihi Sur ilçesinde Ulu Cami içerisindeki Yazma Eser Kütüphanesi'nde açılışı gerçekleştirilen "La Havle” tespih sergisi Mahir Turaner'in koleksiyonundan oluşurken tespih sanatının en nadide örneklerinin bulunduğu, farklı malzemelerden yapılmış, Osmanlı ve Mevlevi motifleriyle bezenmiş ender tespihler yer alıyor.

Necef, fil, mamut dişi, Osmanlı kehribar, zarlar ve haçlardan yapılan tespihler, el işçiliği ve uzun uğraşlar sonucu ortaya çıkan motif ve nakış çalışmalarıyla dikkat çeken serginin açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, İslam sanatının en güzellerinden birisi olan tespihin şükür, hamd ve sabrın nişanesi olduğunu söyledi.

Tespih hediyesinin dostluğu bağlayıcı etkisinden bahseden Karaloğlu, "Diyarbakır'da yaşayan ve Türkiye'nin en önemli tespih koleksiyonerlerinden birisi olan Mahir Turaner'in koleksiyonunda bulunan nadide eserlerden oluşan bir tespih sergisini açacağız. İnşallah bunu her sene Ramazan ayının son haftasında geleneksel hale getiririz. Çünkü Diyarbakır'ın gerçekten çok önemli bir tespih kültürü var. İşte cami kapılarında, eski çarşı aralarında tespih mezatlarının yapıldığı, insanların birbirine tespih hediye ettiği, alıp sattığı önemli değerlerimizden bir tanesi bugün burada açılıyor. Diyarbakır'da geçmişten bugüne taşıdığımız önemli değerlerimizden olan ve tespih sanatıyla ilgili var olan değerlerimizi gün yüzüne çıkarmak için bu ve benzeri etkinliklerimiz devam edecek." dedi.

Kurdele kesimiyle ziyarete açılan serginin 7 Mayıs'a kadar açık olacağı belirtildi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir