• DOLAR 32.451
  • EURO 34.795
  • ALTIN 2440.144
  • ...
Çin şimdi de okyanusa açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin'in Okyanusya ülkesi Solomon Adaları ile savaş gemilerinin limanları kullanmasına ve adalarda donanma üssü kurmasına olanak sağlayacağı ifade edilen güvenlik paktı imzaladığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Solomon Adaları Dışişleri Bakanı Jeremiah Manele'in, iki ülkenin güvenlik alanında iş birliğine yönelik hükümetler arası çerçeve anlaşmaya imza attığını belirtti.

Anlaşmanın içeriğine dair detaylı bilgi vermeyen Vang, "tarafların sosyal düzenin sağlanması, insan yaşamının ve mülkiyetin güvenliğinin korunması, insani yardım ve doğal afetlerle mücadele alanlarında iş birliği ile Solomon Adaları'nın kendi güvenliğini sağlama kapasitesini arttırmayı hedeflediğini" ifade etti.

Vang, anlaşmanın "üçüncü tarafları hedef almadığını", "mevcut ikili ve çok taraflı güvenlik iş birliği mekanizmalarına paralel ve uyumlu olduğunu" vurguladı.

İki ülkenin anlaşmasına Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD tepki göstermişti

İki ülke arasında imzalanacağı açıklanan yeni güvenlik anlaşmasının taslağı oluğu iddia edilen belgenin 24 Mart'ta kamuoyuna yansımasının ardından Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD anlaşmanın imzalanmaması için hareket geçmişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir