• DOLAR 34.166
  • EURO 38.218
  • ALTIN 2920.218
  • ...
7 besin takviyesine karşı uyarı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sertifikalı beslenme uzmanı, güç ve kondisyon koçu olan, thegymgoat.com'un sahibi diyetisyen Reda Elmardi konuya dair şu açıklamada bulundu:

1-Glukozamin sülfat

Elmardi, Glukozamin sülfata ilişkin şunları söyledi:

"Glukozamin sülfat, kabuklu deniz hayvanlarından elde edilen doğal bir ürün. Genellikle osteoartrit ile ilişkili eklem ağrısı olan kişilere yardımcı olmak için pazarlanan besin takviyelerindendir. Ancak glukozamin herkes için faydalı değil. Mide ülseri ve böbrek taşı gibi sorunlara neden olabileceğine yönelik bazı araştırmalar bulunuyor.”


2- A Vitamini

Philadelphia'daki Yaşlanma Karşıtı ve Uzun yaşam Merkezi'nin kurucusu ve tıbbi direktörü Dr. Seema Bonney, A vitaminine ilişkin şu açıklamada bulundu:

“A vitamininin bazı formlarının yüksek miktarda alınması zararlı olabilir. Ayrıca günde 10 bin IU'dan fazla A vitamini almak osteoporoz riskini artırır. Bazı ilaçlardan öönce çok fazla A vitamini almak (genellikle takviyelerden veya belirli ilaçlardan) baş dönmesine, mide bulantısına, baş ağrısına, komaya, hatta ölüme neden olabilir. Ayrıca hamile kadınlarda yüksek oranda önceden oluşturulmuş A vitamini alımı, bebeklerinde doğum kusurlarına yol açabilir.”

Elmardi’nin A vitaminine ilişkin değerlendirmesi ise şöyle:

“A vitamini görme, üreme, kemik oluşumu, bağışıklık fonksiyonu ve cilt sağlığı için gerekli olan yağda çözünen bir vitamindir. Ancak fazlası özellikle çocuklarda toksisiteye neden olabilir.”


3- Kreatin

Diyetisyen Reda Elmardi kreatine ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Kreatin, et ve balıkta doğal olarak bulunan bir maddedir. Kas kütlesini artırma yeteneği nedeniyle sporcular tarafından yıllardır kullanılıyor. Ancak kreatin yüksek dozlarda alındığında tehlikeli olabilir. Bu takviye, ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylı değil. Ayrıca güvenliği kanıtlanmamış bileşenler içeriyor. Bu maddeler arasında L-karnitin, beta-alanin ve taurin bulunuyor. Bu maddeler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.”


4- B6 Vitamini

B6 vitamini beyin gelişimi ve sağlıklı bağışıklık sisteminin korunması için önemli. Ancak Dr. Booney, “Aşırı miktarda B6 vitamini kullanımı, periferik nöropatiye yol açabilir” uyarısında bulundu.


5- E Vitamini

E vitamini, iyi görme ve sağlıklı kan ve cildin korunmasına yardımcı olmak için önemli. Ancak Dr. Booney açıklamasında “Günde 400 birimden daha yüksek dozlarda E vitamini, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin artmasıyla ilişkilendiriliyor” ifadesini kullandı.


6- Sarımsak, zencefil veya ginkgo özleri

Sarımsak ve zencefilin iltihap önleyici faydaları vardır. Ancak Dr. Booney "Sarımsak, zencefil veya ginkgo özleri kan incelticilerle etkileşime girebilir ve kanama riskini artırabilir" uyarısında bulundu.


7- Sarı kantaron

Dr. Booney sarı kantarona ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Sarı kantaron genellikle depresyon için alınır. Ancak birlikte alınan diğer antidepresanlarla etkileşime girebilir.”

ŞARKU'L AVŞAT

Bu haberler de ilginizi çekebilir