Başçavuş köyünün baraj suyu çilesi
Ağrı merkeze bağlı Başçavuş köyündeki ev ve camiler 3 yıl önce Yazıcı Barajı suyu altında kaldı. Barajın etrafına yeni evler yapan köy halkı, harabe halindeki metruk köy okulunu da camiye çevirdi. Ancak köy halkı baraj suyu nedeniyle yaşadıkları sorunlara yetkililerin duyarsız kaldığını düşünüyor.
AĞRI - Ağrı Yazıcı Barajı 3 yıl önce faaliyete girdi. Başçavuş (Şeko) köyü camisi ve evleri baraj suyu altında kaldı. Köy halkı evlerine biçilen ücret ile suyun sınırını belirleyen mühendislerin gösterdikleri yerlere yeni evler yaptılar ve iki okul binasından harabeye dönmüş olanını kendi imkanları ile camiye çevirdiler.
Köy Muhtarı Cemil Özbey, köy camisinin 1953 yılında dedeleri tarafından yapıldığını, camiye ata yadigârı olarak baktıklarını söyledi.
Yazıcı Barajı suları altında kalan cami binasına ait sadece minarenin su yüzeyinde kaldığını ifade eden Muhtar Cemil Özbey, ”Ata yadigarı olarak gördüğümüz camimiz suyun altında kaldı. Görüldüğü gibi sadece caminin minaresi su yüzeyinde kaldı. Köyümüzün iki okulu mevcuttu. İkisi de 1994 yılında bilmediğimiz bir sebepten dolayı yandılar. Birini faaliyete sokarken diğeri harabe olarak yıllarca kaldı. Su altında kalan camimize alternatif olarak, bu okulu kendi imkânlarımız ile camiye çevirdik. Mevcut imamımız ile birlikte şükür ve ibadetlerimizi yerine getiriyoruz. Yetkililer cami hususunda yardımda bulunacakları sözü vermelerine rağmen herhangi bir çaba sarf etmediler. Olmayan minaremizden dolayı yetkililerin ilgisini bekliyoruz.” dedi.
Şu anda baraj suyundan dolayı sıkıntı yaşadıklarını, yetkililere defalarca müracaat etmelerine rağmen yetkili mercilerin soruna sessiz kaldığını ifade eden Muhtar Özbey, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
Özbey, ”Baraj faaliyete gireceği sırada mühendisler gelip suyun kaplayacağı alanı belirlediler. Bizlerde belirlenen sınırın dışında evlerimizi yaptık. Tabii ki su arttı, belirlenen sınırı taştı. Yaklaşık 10-12 evimiz suyun altında kaldı. Yetkililere başvurduk, “araziyi hesaba katarak paranızı vereceğiz” dediler. Ya su altında kalan evler ne olacak. DSİ’nin bağlı olduğu Erzurum Bölge Müdürlüğü’ne başvurduk. Ağrı’da yetkili kurumlara başvurup karara itiraz ettik. Yalnız bir sonuç çıkmadı. Bizde ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. İlerde can kaybı olursa bunun hesabını kim verecek” şeklinde konuştu. (Ömer Adıgüzel / Mehmet Çetin - İLKHA)