Çocuklar Dünya Yetimler Günü'nde gönüllerince eğlendi
15 Ramazan Dünya Yetimler Günü münasebetiyle bir program düzenleyen Yetim Vakfı, yetim çocukların gönüllerince eğlenmesine vesile oldu. Vakıf ayrıca, 2022 Dünya Yetim Çocuklar Raporu'nun da açıkladı.
Yetim Vakfı, "15 Ramazan Dünya Yetimler Günü" dolayısıyla "Sokağıma Şenlik Geldi" adıyla düzenlediği programda yüzlerce yetime çeşitli oyunlar oynatarak gönüllerince eğlenmesine vesile oldu.
Vakfın bulunduğu sokak çocuklar için balonlarla süslendi. Etkinliğe katılan ve yüzleri rengârenk boyanan çocuklar, kendileri için hazırlanan dönen salıncakta eğlenip kaşıkta yumurta taşıma oyunu oynadı.
Yetim vakfı Başkanı Murat Yılmaz, düzenlenen etkinlik sonrasında "2022 Dünya Yetim Çocuklar Raporu' sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Her coğrafya birbirinden farklı sorunlarla mücadele edildiğini ve bunların faturasını en ağır şekilde çocukların ödediğini belirten Yılmaz, belirlenen sayısal değerlerin sadece gün yüzüne çıkan kısmı olduğunu, gerçeğin bundan daha da üzücü olduğunu ifade etti.
"Yetimler, 365 gün evladımız"
Rapordaki verileri sunmadan önce yetimlerle ilgili hassasiyetlerini aktaran Murat Yılmaz, "Dünya üzerinde bulunan her çocuk, insanlığın öz evladıdır ve onun her türlü problemi, derdi, çıkmazı, üzüntüsü insanlığın mesuliyetindedir. Yetim Vakfı olarak bu bilinci tazeleyen ve yeryüzündeki her yetim, mağdur, muhtaç veya mazlum çocuğun sorumluluğunu dünyaya yeniden hatırlatan Dünya Yetimler Günü’ne ayrı bir değer atfediyoruz. Kurulduğumuz günden beri birbirinden farklı alanlarda yaptığımız çalışmalar ve projelerle gündeme hep yetimi taşıdık. Gittiğimiz her yerde gözlerimiz yetimi aradı. Elimizi attığımız her işin meyvesini yetime uzattık. Tabir yerindeyse, yılın 365 gününü Dünya Yetimler Günü olarak ifa ettik." dedi.
"153 milyon üzerinde yetim çocuk var"
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre dünya genelinde yetim çocuk sayısının 153 milyondan fazla olduğunu hatırlatan Yılmaz, "Her gün 10 bine yakın çocuğun yetim kalıyor. 2021 yılı boyunca, önceki yıllara benzer şekilde artan yoksulluk ve eşitsizlikler, iklim değişikliğine bağlı krizler, bölgesel çatışmalar ve savaşlar ile Covıd-19 başta olmak üzere çeşitli salgınlardan etkilenen en hassas grubun çocuklar oluyor. Salgınlar, savaşlar, iklim felaketleri gibi krizler sebebiyle milyonlarca çocuk yetim kalmış ve sosyal yetim olarak sayabileceğimiz 10 milyonlarca çocuk, bu krizlere bağlı yoksulluk, yerinden edilme, yetersiz beslenme, temel hizmetlere erişimin yetersizliği gibi sorunlar yaşamıştır." diye konuştu.
"35 milyon çocuk yerinden edildi"
Küresel salgının yaşandığı, dünyanın pek çok bölgesinde sıcak çatışmaların devam ettiği 2021'in ayrıca son 10 yılın en sıcak senesi olarak kayıtlara geçtiğini belirten Yılmaz, "İklim değişikliğine bağlı felaketlerin de son 30 yılda üç katına çıktı. BM açıklamalarında Madagaskar’ın iklim değişikliğine bağlı kıtlık yaşayan ilk ülke olduğu ve ülkede bir milyondan fazla insanın gıda güvenliğinin olmadığı ortaya çıktı. Bu krizlerin ortak sonuçlarından biri, insanların yerlerinden edilmeleridir. Rakamlara göre bu yıl 82,4 milyon insanın yerinden edildiği; bunun 35 milyonunun çocuklardan oluştuğu ve bu çocukların büyük bir kısmının refakatiz veya ailelerinden ayrı olarak sınırları geçtiği tahmin edilmektedir." şeklinde konuştu.
Her yıl ortalama 2,5 milyon çocuğun kaçırıldığını, milyonlarca çocuğun art niyetli, istismar gruplarının tehdidi altında olduğunu, 385 milyon çocuğun geceleri aç uyuduğunu, her 10 çocuktan birisinin çocuk işçiliğine maruz kaldığını hatırlatan Yılmaz, yaşanan vahim tabloyu gözler önüne serdi.
Yılmaz, "Doğu Türkistan'da 2 milyondan fazla çocuk kamplara kapatılıp asimile ediliyor. Filistin'de son 10 yıldan binden fazla çocuk şehid edildi, 12 binden fazla çocuk yaralandı. Bunları görmek bir insan olarak, bir Müslüman olarak bizi son derece huzursuz eder ve bir şeyler yapmak zorunda olduğumuzu hissettiriyor. Arakan'daki çocukların 40 yıldır vatansız olduklarını bilmek ve sadece Bangladeş'teki kamplarda bile 500 binden fazla çocuk hayat mücadelesi veriyor. Afganistan'da 10 milyon çocuk beslenme yetersizliği yaşıyor. Yemende 12 milyon çocuk acil insani yardıma muhtaç durumda. Suriye'de 2 milyondan fazla çocuk yetim kalmış durumda." dedi. (İLKHA)