• DOLAR 32.37
  • EURO 35.013
  • ALTIN 2325.369
  • ...
Satışlar düşmesine rağmen ikinci el araçların fiyatları düşmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ramazan Bayramı öncesi vatandaşlar satışların düşmesi sebebiyle sıfır ve ikinci el araba fiyatlarının düşmesini beklerken otomotiv sektörü temsilcileri ise ikinci el araçların fiyatlarının düşmeyeceğini savunuyor.

Türkiye'de yükselen hiçbir fiyatın düşmediğini ifade eden oto galerici Mustafa Bilgin arabanın her evin ihtiyacı haline geldiğini, petrol fiyatlarında da yükselişin olduğunu arabayla gezmenin lüks hale geldiğini belirtti.

 

Şu an bir durgunluğun olduğunu, bununla beraber her şeyde var olan yükselişten dolayı araba fiyatlarının da yükseldiğini ifade eden oto galericiler bayramdan önce araba alanın kazançlı olacağını dile getirdi.

"Ülkemizde fiyatı yükselen hiçbir şey aşağılara düşmemiş"

Mustafa Bilgin

Araçların ucuz verilmesi durumunda satışlarının arttığını, aksi durumda ellerinde birkaç ay satılmadan beklediğini belirten oto galerici Mustafa Bilgin, piyasaya yön veren belli başlı firmaların olduğunu, onlardan ucuz verdiklerinde araçlarını satabildiklerini söyledi.

Bilgin, "Ülkemizde taşınmaz ve taşınabilir mallar olarak arsa, araba veya ev olur bunlarda fiyatı çıkan hiçbir şey aşağılara düşmemiş. İnsanlarımız artık fiyatlara alışıyor. Araba her evin ihtiyacı haline geldi. Bir üst model değil de bir alt model alalım diyorlar. Ülkemizde yakıt ve benzin fiyatları da aldı başını gitti. İnsanların da ihtiyacı var, araç alınıyor fakat insanların alım gücü zayıfladı." dedi.

Araç satacakların, bunu bayram sonrasına da bırakabileceklerini fakat yakıt fiyatları sebebiyle gezmenin lüks hale geldiğini belirten Bilgin, "Ben bayramda gezeceğim diyorsanız, bir araç kiralamak yerine aylık 3-5 bin verecekseniz, en azından arabanızın 3-5 bin lirasını fiyatından ödemiş hale gelirsiniz diye bayramdan önce araba almanızı tavsiye ederim. Fakat insanlar durumları ne zaman el veriyorsa o zaman alsınlar." diye konuştu.

"Araçların fiyatlarında 15-25 bin arasında artışlar olabilir"

İlyas Ünalan

Birkaç ay önceki panik havasının, kendileri için sıkıntılı geçtiğini, fakat bugünlerde araçlara yönelimin arttığını söyleyen İlyas Ünalan, "Araç piyasasının düşeceğini ben düşünmüyorum. Millet de böyle bir yanılgıya düşmesin. Piyasada, fabrikalar tam anlamıyla üretime geçebilmiş değil. Geçmiş olsa bile ekonomik sıkıntılardan kaynaklı, her şeyde normalden daha fazla zam olurken sıfır araçlara yüzde 5 ile yüzde 20 arasında zam yapılmışken ikinci elin düşmesini beklemesin arkadaşlarımız. Bundan sonraki günlerde emin olsunlar 10-15 gün içerisinde bu araçların üzerinde 15-20 bin bir fark görülecek, araçların kendi kategorisine göre. Tavsiyemiz ihtiyacı olanlar bu ihtiyacı karşılasın ve düşeceğini de düşünmesin, emin olun üstüne koyarak devam edecektir." ifadelerini kullandı.

Araç piyasasını belirleyen en önemli unsurun, filo şeklinde kiralama yapan ve satanlar olduğunu vurgulayan Ünalan, "Bu durumlardan en fazla onlar etkilendi, onlar etkilenince gayri ihtiyari bizler de etkileniyoruz. Bu arkadaşlarımız yüzlerce, binlerce araç alıyorlar. Her iki yılda bir araç değiştirirken son dönemlerde çip krizi ve genel sıkıntılar sebebiyle, arkadaşlarımız 4 yıldan beri araç değiştiremiyorlar. Piyasaya sıfır araç girmeyince, ikinci el araçların bu şekilde zamlanmasıyla da bu sıkıntı doğdu." şeklinde konuştu.

"Şu an yükselişte, bayram öncesi alan kazanır."

Tuncay Aydın

İşlerinde durgunluk olup satışlarında hareketlilik olmadığını, fakat bayram nedeniyle de çok az hareketlendiğini söyleyen Tuncay Aydın, "Ama araba düşecek derlerse düşmüyor. Şu an bir tık yükseldi araba fiyatları. 3-4 ay önce piyasa tam durdu, yine de düşmedi piyasa. Araba fiyatları kendini korudu. Şu an yükselişte, bayram öncesi alan kazanır." dedi.

Araç fiyatlarının yükselmesinin, sıfır araçların çıkmaması, çip sorunu ve üretim maliyetlerinin yüksek olmasına bağlı olduğu şeklinde değerlendiren Aydın, şu ifadeleri kullandı:

Şu an sıfır bir araba 600 bin TL ve milletin alım gücü yok. Almak isteyen varsa bayram öncesi arabasını alsın, çünkü bayramdan sonra bir tık daha yükselecek.

Hamit Akgüç

Mevcut piyasada yüzde 70'lerde hareketlenme olduğunu, Ramazan Bayramı'nın piyasaya yine hareketlilik katacağını, bayilerde araç kısıtlaması, üretimin az olması ve paranın değerinin düşüyor olmasından dolayı araba alınmasını tavsiye eden Hamit Akgüç, "Araba parçalarında yükseliş olduğu için, araçların fiyatlarının düşmesini beklemiyorum. Otomobil piyasasında her şey aldı başını gidiyor. Araba parçalarında yükseliş, tamircilikte yükseliş, her şeyde yükseliş olduğu için araçların bu fiyatların altına düşmesini beklemiyorum." şeklinde konuştu. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir