• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
AGİT’ten Rusya-Ukrayna raporu!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rapora göre, Uluslararası İnsancıl Hukuk'un ihlal edildiğine ilişkin çoğu iddianın ayrıntılı değerlendirilmesi ve belirli olaylara ilişkin savaş suçlarının belirlenmesi mümkün değil.

Bununla birlikte heyet, Rus kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen saldırılarda Uluslararası İnsancıl Hukuk’un ihlallerine ilişkin bazı örneklere rastladı.

Raporda, "Ruslar, saldırılarda, hastaneler gibi özel olarak korunan unsurlara yönelik fark gözetme, orantılılık ve önlemler açısından insancıl hukukun yükümlülüklerine uymuş olsaydı, öldürülen veya yaralanan sivil sayısı çok daha düşük olurdu. Benzer şekilde, çok daha az sayıda ev, hastane, kültür varlığı, okul, çok katlı konutlar, su istasyonları ve elektrik sistemleri zarar görebilir veya yıkılırdı" görüşüne yer verildi.

UKRAYNA DA HUKUKU İHLAL ETTİ

Ukrayna'ya atfedilebilen bazı eylemlerde de kimi ihlal ve sorunların tespit edildiğine işaret edilen rapora göre, savaş esirleri başından itibaren suçlu olarak değerlendirildi ve bu kişilere yönelik muamelenin Cenevre Sözleşmesi ile bağdaşmaması endişeye yol açtı.

Savaşta meydana gelen bazı ölüm, yaralama ve yıkımlara ilişkin, Ukrayna’nın yol açtığına ilişkin iddialar da teyit edilemedi.

Savaş sırasında yaşanan her bir olayda insan hakları hukukunun ihlal edilip edilmediğinin tam olarak tespit edilemediği kaydedilen raporda, “(Yaşam hakkı, işkence yasağı, diğer insanlık dışı muamele ve yaptırımlar) En temel insan haklarına ilişkin bu tür ihlaller, çoğunlukla Rusya'nın etkin kontrolü altındaki alanlarda veya Rusya'nın genel kontrolü altındaki kuruluşlarda işlenmiştir" ifadesine yer verildi.

RUSYA 50'NİN ÜZERİNDE SAĞLIK KURUMUNA SALDIRDI

Rusya’nın başlattığı savaşın yüksek düzeyde yıkıma ve hayati hizmetlerin aksamasına yol açtığı vurgulanan raporda, bu durumun, Ukrayna'nın insan haklarını etkin şekilde yerine getirmesini de çok zorlaştırdığı ileri sürüldü.

Rapora göre, Rusya 50'nin üzerinde sağlık kurumuna saldırıda bulundu. Bunun, insan hakları hukukuna aykırı olduğu vurgulandı.

Raporda, çatışmaların Ukrayna'daki tüm insanları olumsuz etkilediği, özellikle kadın, çocuk, yaşlı veya engellilerin üzerinde çok daha olumsuz etkilere yol açtığı, bu durumun ilerleyen süreçte de devam edeceği değerlendirmesinde bulunuldu.

Yapılan çalışma sonucunda elde edilen bulgular, Rusya tarafında olduğu kadar Ukrayna tarafında da ihlallerin meydana geldiğini ortaya koydu. Söz konusu ihlallere ilişkin her iki tarafın da sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altı çizildi.

“RUSYA’NIN İHLALLERİ NİTELİK VE BOYUT OLARAK ÇOK DAHA BÜYÜK”

Rapora göre, çalışmayı hazırlayan heyet, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını tamamen sivil nüfusa yönelik yaygın veya sistematik bir saldırı olarak sınıflandırıp sınıflandırmamakta bir sonuca varamadı.

"Bununla birlikte, Rusya Federasyonu tarafından işlenen ihlaller, nitelik ve boyut olarak çok daha büyüktür" değerlendirmesine yer verilen rapor, AGİT üyesi olan Rusya tarafından reddedildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir