• DOLAR 35.325
  • EURO 36.896
  • ALTIN 3005.01
  • ...
Köylülerin büyük zahmetlerle topladığı "yayla muzu" tezgâhlardaki yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Birçok hastalığın şifa kaynağı olduğuna inanılan ilkbahar meyvelerinden uçkun, Siirt'te seyyar satıcıların tezgâhlarındaki yerini aldı. Uçkun, köylülerin geçim kaynağı olmakla beraber şehirdeki işsizlere de ekmek kapısı oluyor.  

Kanser hücreleri tedavisinin yanı sıra birçok hastalığa da iyi gelen uçkun, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yoğun olarak tüketiliyor. Anadolu insanının alışkın olduğu dağ muzunu, batı kesimi de yavaş yavaş tanımaya başladı.

 

Türkiye'nin birçok noktasına gönderilen uçkunun şeker, mide ve bağırsak hastalığına kadar kanser gibi birçok derde deva niteliğinde olduğu söyleniyor.

Fiyatların biraz yüksek olmasına rağmen satışların iyi olduğunu dile getiren uçkun satıcılarından Yunus Yılmaz, havaların biraz daha ısınmasıyla uçkunun daha fazla toplanmaya başlanacağını ve bu şekilde fiyatların da düşeceğini dile getirdi.

Yaklaşık 25 yıldır babasının manav işi yaptığını ve kendisinin ona destek olduğunu ifade eden Cahit Akın, her sene ilkbaharın başlamasıyla yayla muzu sattıklarını söyledi.

“Bazı fırsatçılar yayla muzunu 50-60 liraya satıyor ama gerçek fiyatı 35 lira”

Cahit Akın

Hakkâri, Şirvan, Bitlis, Muş ve Van illerinde köylülerin yüksek dağlardan topladıkları yayla muzlarını aldıklarını ve toptan olarak sattıklarını belirten Akın, “Geçen sene fiyatı 20-25 lira civarındaydı ama bu sene ise 30-35 lira civarında satışa sunmaya başladık. Akaryakıt fiyatlarının yükselmesiyle nakliyesi pahalı geliyor bu nedenle de yayla muzu da pahalandı. Bazı fırsatçılar 50-60 liraya satmaya kalkıyor ama bu fiyat gerçek değil. Kimse onlara aldanmasın, kimse almak zorunda da değil çünkü gerçek fiyatı 30-35 lira civarındadır.”

“Yayla muzu yüksek dağlardan köylülerin büyük zahmetleriyle toplanıyor”

Yayla muzunun gün geçtikçe çoğalacağını, fiyatının 20 liraya kadar düşeceğini dile getiren Akın, yayla muzunun köylüler tarafından yüksek dağlardan büyük zahmetler çekilerek toplandığını ve babasının da gidip köylülerden satın aldığını, Siirt’te bulunan seyyar satıcılara ve manavlara verdiğini kaydetti. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir