• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
BDP`li Baluken `Kürtlerin Bağımsızlık Hedefi Yok`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM  - Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığında toplandı. Komisyon, "Uluslararası politikada etnik çalışmalar, azınlık sorunları, milliyetçilik akımları ve Ortadoğu" hakkındaki çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Erol Kurubaş`ı dinledi.

Kurubaş, sunumunda, çözümün odağının Kürt sorunu olması gerektiğini belirtti. Kurubaş, Kürt sorununun milliyetçilik duygularından arındırılması gerektiğini kaydetti.

Bölünme korkusu yaşandığını ve toplumun bunu böyle algıladığını belirten Kurubaş, "Ama ben iyimserlerden yanayım" dedi. Kurubaş, "Çözümün meşruiyeti son derece önemli. Ya ikna ile ya da zorla olur ancak bunun iknaya dayalı olması gerekir. Bu tip sorunların mutlak çözümü yok. `Bunu nihai noktaya vardırdığımızda bu sorundan bahsetmeyeceğiz` diye bir şey yok. Bizim çözümden anlamamız gereken, bu tip sorunların ülkenin genel istikrarını etkilemeyecek biçime dönüşmesini sağlamaktır" şeklinde konuştu.

PKK`nın örgütsel olarak kendisini tasfiye etmesinin, riskleri ortadan kaldırma gibi olumlu etkisi olacağını kaydeden Kurubaş, "Böylece kamuoyundaki `bu pazarlık sürecidir` gibi yanlış algılar ortadan kalkabilir. Süreç sonunda PKK`nın kendisi örgütsel tasfiyesini hedeflemeli" dedi.

``Kürtlerin milliyetçilik değil, eşitlik talepleri var``

AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Kürtlerin eşitlik talepleri olduğunu, milliyetçilik talepleri olmadığını söyledi. Bugün artık Kürt sorununun çözülebileceği bir zemin olduğunu belirten Metiner, "Artık PKK`nın dağda kalmasını gerektiren bir Türkiye yok ve PKK`nın da değişmesi, silahlarını bırakması gerekiyor. Devlet değişir PKK değişmezse, çözüm tarihin çöplüğüne atılır" şeklinde konuştu.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de PKK`nın örgütsel tasfiyesi üzerinden sorunu okumanın yanlış olduğunu belirtti.

Demokratik özerklik modelinin ülkeyi ayrıştıran bir model olmadığını öne süren Baluken, "Bağımsızlık gibi bir hedef yok. Kürtlerin, eşit yurttaş olma ve bugüne kadar reddedilen haklarını geri alma ve onurlu bir şekilde, kendi dili ve kültürü ile yaşama isteği var, buna da saygı duyulması lazım" diye konuştu.

Komisyon Başkanı Bostancı da Türkiye`nin yeni bir çözüm süreci yaşadığını ifade ederek, "1993 ve 1999`da denendi olmadı ama bu dönemin diğerlerinden farklılığı var" diye konuştu. Bostancı, "İnsanlar meşruiyetini sandıktan üretemeyince öcülerden üretmeye başladı ve irtica ile bölücülük gibi iki temel öcü söyledi hep" şeklinde konuştu.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir