• DOLAR 32.38
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2409.438
  • ...
İran meclisinden ABD'ye nükleer çağrısı: Yasan bir garanti sunun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran İslami Şura Meclisinde 250’yi aşkın milletvekili nükleer müzakerelere ilişkin ortak bir bildiriye imza attı.

Bildiride, önceki müzakerelerden elde edilen deneyimlerin, ABD ve müzakere taraflarının gerekli garantiler vermek istememesinin uygulama aşamasında ülkenin milli çıkarlarını temin etmemekle beraber ABD’nin KOEP’ten çıkmasından ötürü milli çıkarlara zarar verdiği ve anlaşmanın yenilgiye uğramasına sebep olduğu belirtildi.

Bildiride, "Dolayısıyla yeni müzakerelerde ABD’nin KOEP anlaşmasından çıkmayacağına dair yasal bir garanti sunması söz konusu garantinin tamamen yasal ve resmi olarak ABD kongresi gibi bu ülkenin karar alıcı yetkin kurumlarında onaylanması gerekiyor." denildi.

Müzakerelerdeki önemli koşullardan birinin de anlaşmadan sonra hiçbir tehdidin söz konusu olmaması gerektiği vurgulanan açıklamada, dolayısıyla Snapback mekanizmasının resmen tehdidin varlığını koruyarak müzakerenin yenilgiye uğraması anlamına geldiği kaydedildi.

Açıklamada, "Bu yüzden taraflardan ABD’nin KOEP’e geri dönmesi durumunda Snapback mekanizmasının farklı bahanelerle uygulanmayacağına dair gerekli garantilerin alınması gerekir." ifadesine yer verildi.

"Yaptırımların yasaklanmalı"

Müzakereler esnasında ABD'nin, İranlı şahıslar ve kurumlara karşı yeni yaptırımlar uyguladığı hatırlatılan bildiride, bu durumun ABD’nin müzakerelerdeki zarar verici niyetinin bir göstergesi olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Dolayısıyla müzakerelerde muhakkak yeni yaptırımların yasaklanacağı ve kaldırılan yaptırımların tekrar uygulanmayacağının muhakkak tasvip edilmesi gerekmektedir." çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, İran'ın petrol satışı ve bloke edilmiş paralarının önündeki engellerinin ortadan kaldırılması gerektiği vurgulandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir