• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Zam yapılmadık bir şey kalmadı! BU YANGINI  SÖNDÜRÜN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, meyve-sebze, elektrik, doğalgaz, su, ulaşım, akaryakıt… Aklınıza gelebilecek ne varsa tüm ürünlere zam yağıyor. Yapılan fahiş zamlar karşısında alım gücü her geçen gün düşerken, vatandaşlar bu yangının bir an önce söndürülmesini bekliyor.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri yıllık enflasyonu yüzde 61,14 olarak açıklasa da vatandaşın cebine yansıyan en az yüzde yüz…

2022 ZAM OLUP YAĞDI

Geçtiğimiz yıldan bu yana iğneden ipliğe her şeye üst üste gelen zamlar, yeni yılda da devam ediyor. Vatandaş 2022’nin ilk sabahına yüzde 36,20’lik vergi, ceza ve harç zamlarıyla uyandı. 2022’deki vergi, harç ve cezalara uygulanacak zam oranının belirlenmesinde kullanılan ve geçen sene yüzde 9,11 olan yeniden değerleme oranı bu yıl yüzde 36,20 ile rekor kırmıştı. Vergi ve harçlarla başta trafik cezası olmak üzere her türlü para cezaları yüzde 36,20 oranında artmış oldu.

AKARYAKIT ZAMLARI TAVAN YAPTI

Özellikle Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırı sonrası yükselişe geçen akaryakıt zamları bu yıl içinde tavan yaptı. Yılın ilk günlerinden itibaren benzin ve motorine gelen zamlar vatandaşlara kontak kapattırdı. Motorin ve benzin fiyatlarına gelen % 100’ü aşan zamlar sonrası akaryakıt fiyatları 25 TL’ye yaklaştı.

ELEKTRİK ZAMLARI DUDAK UÇUKLATTI

Yılın ilk gününde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) yapılan açıklamada, 1 Ocak 2022 itibarıyla kademeli tarife uygulamasına geçileceği bildirilmişti. Buna göre mesken aboneleri için aylık 150 kilowatta kadar tüketim miktarları için fiyat 1,37 TL / kilowatt; 150 kilowattın üstündeki kısım için ise 2,06 TL/ kilowatt oldu. Böylece elektriğin birim fiyatı ilk kademe kullanımda yüzde 50, ikinci kademede ise yüzde 125 zamlanmış oldu.

DOĞALGAZA % 25 ZAM

Ocak ayının başında Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde 2022 yılı ocak ayı doğalgaz toptan satış fiyat tarifesiyle ilgili açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 25 zam yapıldı. Büyük sanayi ve ticari kuruluşlara sağlanan doğalgaza yüzde 50 zam geldi.

-Konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 25 oranında zam yapıldı.

-Elektrik üretim santrallerinin kullandığı doğalgazın satış fiyatı yüzde 15,

-Sanayide kullanılan doğalgazın fiyatı ise yüzde 50 arttı.

NİSAN’DA DA DOĞALGAZA % 35 ZAM GELDİ

BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada "Doğalgaz fiyatlarına 1 Nisan 2022 itibarıyla zam yapıldı. Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 35, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 50 artış oldu" denildi. Bu zamla beraber konutlara verilen doğalgaza son 1 yılda yüzde 92.8 artış yapılmış oldu.

KÖPRÜ VE OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETLERİNE ZAM

Ocak ayında Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri yeni geçiş ücreti tarifelerini yayımladı. KGM'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre bu köprülerde, yapılan yüzde 26'lık zamla otomobillerin geçiş ücreti 10.5 liradan 13.25 liraya yükseldi. Motosiklet geçiş ücreti ise yüzde 23.5 artışla 5.25 liraya yükseldi.

İSTANBUL’DA SUYA YÜZDE 49.9 ZAM

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde, İSKİ'nin su fiyatlarına kademeli olarak öngördüğü zam teklifi ortak bir noktada anlaşılarak oy birliğiyle kabul edildi. İstanbulluların yüzde 86'sını kapsayan kesimin 5.56 lira olan ödemesi 8.33 liraya çıkartıldı.

İSTANBUL'DA TOPLU ULAŞIMA YÜZDE 40 ZAM

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) olağanüstü toplantısında, elektronik bilet, taksi, taksi dolmuş, minibüs ve servis ücretlerine yüzde 40 zam teklifi kabul edildi. Buna göre, tam elektronik bilet ücreti 5,48 liradan 7,67 liraya, tam abonman ücreti 430 liradan 602 liraya, öğrenci abonman 78 liradan 109 liraya, ilk aktarma 3,92'den 5,48 liraya yükseldi. Sarı taksi açılış ücreti 9,8 liraya, sarı taksi kısa mesafe ücreti 20 liradan 28 liraya çıktı. Minibüs indi-bindi ücreti 3,75'ten 5,25'e, okul servis ücreti 396 liradan 554 liraya, personel servis ücreti 211 liradan 295 liraya, taksi dolmuş ücreti de 7,25 liradan 10 liraya yükseltildi.

VATANDAŞ MEYVE SEBZE YİYEMİYOR

Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı derken gıda ürünlerinin fiyatları katlandıkça katlandı. Türkiye'nin sebze ve meyve ambarı Antalya'nın üretim üssü Kumluca'daki hal fiyatlarının 2 yıldaki değişimi şoke etti. Pandeminin henüz yeni başladığı 30 Mart 2020 tarihinde 1,50 lira olan domatesin bugün hal çıkış fiyatı 14-17 lira, 1,80 lira olan salatalığın kilo fiyatı ise 6-7 lira. Aynı şekilde; 5 lira olan biberin fiyatı 18, 2 lira olan patlıcanın fiyatı 18, 8 lira olan fasulyenin fiyatı 30 lirayı buluyor. Son 2 yılda fiyatların 8-10 kat arttığı dikkat çekerken, pandemi öncesindeki yıllık artışın yüzde 20 seviyesinde olduğu da görülüyor.

Vatandaş hayat pahalılığının önüne geçilmesini istiyor

Asgari ücretliler, ekonomik koşullardan dolayı şu an için aldıkları maaşla geçinemediklerini belirterek, hayat pahalılığının önüne geçilmesini istiyor.

Asgari ücretle çalışanlar, hayat pahalılığına karşı asgari ücreti artırmanın çözüm olmadığını ifade ederek, geçinebilmek için geçici çözümler yerine kalıcı çözümler istiyor. Asgari ücretle çalışanların aldıkları maaştan memnun olmadığını ifade eden Cebrail Altundağ, "Asgari ücret ile ilgili başka adımlar atılmalıdır. Asgari ücretin hiç kimseye yetmeyeceğini onlar da biz de biliyoruz. Asgari ücretle çalışan bir sürü insan var ve hiç kimse aldığı maaştan memnun değil. Asgari ücretliler geçinemiyor. Birçoğumuz çiftçilik, nakliyecilik gibi işlerde çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm halkı mağdurdur. Bugün bir iş adamı bile yapacağı işten artık korkuyor. Çiftçi ekmekten korkuyor. Her gün zam geliyor. Her gün farklı bir şey çıkıyor. Zamlar sabit bir derecede durmuyor. Mazota gelen zamlar var; nakliyeci ne yapacak? Ramazan ayında insanlar markete gitmekten korkuyor. Halk alışveriş yapmaktan korkuyor. Çok kötü bir durumdayız; inşallah durumumuz iyi olur. Yetkililer inşallah sesimizi duyar." diye konuştu.

"ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYORUM AMA GEÇİNEMİYORUM"

Asgari ücrete yapılan zam yetersiz olduğunu belirten Müslüm İpki, " 4 bin 250 lira maaş veriyorlar; ama hiçbir şey alamıyoruz. Zaten kira, elektrik gibi şeylere yüzde yüz zam geldi. Bir yağ 150 lira olmuş. Asgari ücret kime yetecek? Asgari ücrete hiç zam gelmese daha iyiydi. Asgari ücrete zam ne işe yaradı? Asgari ücretle çalışıyorum ama geçinemiyorum. Evim kira, elektrik ve su faturası ödüyorum. Sadece elektrikli soba yaktığımız için elektrik faturası da çok fazla geliyor. Elektrik faturasına 3 bin lira ödedim. 3 bin lira elektrik faturası gelir mi? Eskiden 100 lira gelen faturaya 'çok' diyorduk bu sefer 3 bin lira geldi. Asgari ücret düşsün ya da ürünlere yapılan zam geri çekilsin. Temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zammın geri alınmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir