Gaziantep’te Ramazan ayı dolu dolu geçiyor
Maddi ve manevi güzelliklerin yaşandığı, evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş olan ve “on bir ayın sultanı” olarak tanımlanan Ramazan ayı “Küçük Buhara” olarak adlandırılan Gaziantep'te Ramazan sevinci yaşanıyor.
Ramazan ayının başlamasıyla bu ayda görmeye alıştığımız güzellikler de yeniden günlük yaşamdaki yerini aldı. “On bir ayın sultanı” rahmet ve mağfiret ayı olan Ramazan ayının gelmesiyle Gaziantep’te halk bu aya ulaşmanın mutluluğunu yaşıyor.
Geçtiğimiz 2 yıl Covid-19 salgınına karşı alınan önlemler ve tedbirler nedeniyle teravih namazı başta olmak üzere mukabele ve toplu iftar gibi Ramazan ayının birçok güzelliğinin yerine getirilememişti.
Son 2 yıldır Covid-19 salgının ve yasakların gölgesinde idrak edilen Ramazan ayında genelde camilerde görmeye alışık olduğumuz teravih namazı ve mukabele halkaları evlerde oluşturulmuştu.
Cehennem kapılarının kapatıldığı, şeytanların zincire vurulduğu ve cennet kapılarının ise sonuna kadar açıldığı rahmet, mağfiret ve kurtuluş ayı olan Ramazan ayının güzellikleri bu yıl tekrar yaşanmaya başladı.
Mukabale sünnetine yoğun ilgi
Ekonomik sıkıntılara ve zamlara rağmen Ramazan ayının gelmesiyle Gaziantep’te esnafın yüzü kısmen de olsa gülmeye başlarken, vatandaşlar ise vakit namazları başta olmak üzere teravih namazı ve mukabele için camilere gidiyor.
Ramazan ayının tüm güzelliğiyle yaşandığı Gaziantep’te vatandaşlar, Ramazan ayının bereketini ve maneviyatını iliklerine kadar hissediyor.
İslam'ın 5 şartından birisi olan oruç farizasını yerine getirmenin muhabbetini doya doya yaşayan vatandaşlar, sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul olduğu kutlu Kadir Gecesi'ni de içinde barındıran Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmek için ibadetle geçiriyor.
Her vakit camiler tıklım tıklım doluyor
Maddi ve manevi güzelliklerin yaşandığı “on bir ayın sultanı” Ramazan ayında normal vakit namazlarını camilerde cemaatle kılan vatandaşlar, cami ve mescitleri hınca hınç dolduruyor. Cami ve mescitlerdeki manzara ise cuma ile teravih namazlarını aratmıyor.
Unutulmaya yüz tutmuş manevi geleneklerin yaşatılması için geçtiğimiz Ramazan aylarında kılınan Enderun usulü teravih namazı bu yıl da yine kentin farklı noktalarında bulunan camilerde cemaatle eda ediliyor.
Her 4 rekatta bir müezzin tarafından farklı makamlarda ilahilerin okunmasından sonra imamın aynı makamla teravih namazı kıldırması anlamına gelen Enderun usulü teravih namazına halk yoğun ilgi gösteriyor.
İftar çadırları yeniden kuruldu
2 yıl aradan sonra yeniden iftar çadırlarının kurulduğu kentte halk, 2 yıl aradan sonra iftar çadırlarında bir araya gelmenin mutluluğunu yaşıyor. Belediyeler tarafından kentin değişik noktalarına kurulan iftar çadırlarında vatandaşlar bir arada iftar sofralarında buluşuyor.
Rahmet ve bereket dolu bir Ramazan ayının yaşandığı Gaziantep’te insanlar arasında kardeşlik, sevgi ve yardımlaşmanın bol olduğu bu ayda ihtiyaç sahipleri de unutulmuyor.
Gaziantep Umut Kervanı başta olmak üzere kentti yardım kuruluşlarının yanı sıra belediyelerde dağıttıkları yardımlarla ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürüyor.
Ramazan ayına özel programlar vatandaşlar buluşuyor
Ramazan ayının maneviyatının yaşatılması için iftar öncesi Bekir Develi’nin sunumuyla hazırlanan “Bir Başka Ramazan Programı” tarihi Gaziantep Kalesi altında oluşturulan sahnede her gün farklı konuklar ve Gazianteplilerin katılımıyla gerçekleştiriliyor. (İLKHA)