• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Ramazan’da iftar sofralarının vazgeçilmez lezzeti: Ramazan kahkesi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kentte aynı zamanda "Halep kahkesi" olarak da bilinen ve Ramazan ayında çok satılan bir tür simit çeşidi olan "Ramazan kahkesi" Gaziantep’te yüzyıllardır süregelen bir lezzet olarak biliniyor. Kahke, vatandaşların Ramazan ayı ile beraber iftar ve sahurda en çok tükettiği simit olurken, ustalarda talebe yetişmek için yoğun mesai harcıyor.

Gastronomi kenti Gaziantep'e özgü lezzetlerden biri olan, kentte genellikle Ramazan ayında yapılan ve iftar ile sahur sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan “Ramazan kahkesi” siparişlerinin artması simit ustalarının mesaisini artırdı.

 

Yıllardır çocuklara oruç tutmayı sevdirmek amacıyla sadece Ramazan ayında yapılan bir tür simit olan “Ramazan kahkesi” Gazianteplilerin iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmez lezzeti oldu.

Kentte “Halep kahkesi” olarak da bilinen “Ramazan kahkesi”ni vatandaşlar genelde özel aroması, tokluk hissini artırması ve damakta bıraktığı lezzetten dolayı tercih ediyor.

Yapımı zahmetli olduğu için sadece Ramazan ayında üretilen, un, pekmez, mahlep, süt ve sıvı yağ ile yapılan “Ramazan kahkesi” daha çok iftar saatinde tercih ediliyor.

Ramazan ayı boyunca her gün tercih edilen ve bu ayın simgelerinden olan “Ramazan kahkesi” neredeyse her iftarda ve sahurda sofralardaki yerini alıyor.  Sokakların mis gibi koktuğu özel bir lezzet olarak sofralardaki yerini alan “Ramazan kahkesi”nin tadına bakanlar, tekrar yiyebilmek için bir sonraki Ramazan ayını adeta iple çekiyor.

Aroması ve lezzetiyle damaklarda farklı bir tat bırakan “Ramazan kahkesi”, kentte yüzyıllardır süregelen bir lezzet olarak da biliniyor.

Meşakkatli yapım aşaması ile dikkat çeken “Ramazan kahkesi”ni kentteki ustaların yıllar önce Halepli ustalardan öğrendiği belirtiliyor. Aradan geçen zamanda da yöresel lezzetlerle harmanlanan kahke; un, şeker, zeytin yağı, süt ve özel mahlep baharatı karışımından yapılıyor.

Kentteki simit ustalarından Ahmet Çay, Ramazan ayına özel “Ramazan kahkesi”nin iftar ve sahur sofralarında mutlaka yer aldığını belirtti.

Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan “Ramazan kahkesi”nin sadece Ramazan ayında yapıldığını belirten Çay, un, şeker, zeytinyağı, süt ve mahlep gibi maddelerle hazırlanarak Ramazan ayında sofraları süslediğini bildirdi.

Gaziantep’te sadece Ramazan ayında yapılan ve bir tür simit çeşidi olan “Ramazan kahkesi”nin sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer aldığını bildiren Çay, Ramazan ayında üretilen kahkeye talebin çok fazla olduğunu ifade etti.

“Taleplere yetişmeye çalışıyoruz”

Talep nedeniyle Ramazan ayı boyunca yoğun mesai harcadıklarını belirten Çay, “Ramazan kahkesi’ genelde bu aya özeldir. ‘Ramazan kahkesi’ bu ayda daha çok tüketildiği için bizim de yoğun bir mesaimiz oluyor. Bu aya özel ‘Ramazan kahkesi’ yapıyoruz. ‘Ramazan kahkesi’ genelde bu ayda çok fazla tüketildiği için insanların çok hoşuna gidiyor. Bu ayda yoğun bir mesai içerisindeyiz. Genelde ‘Ramazan kahkesi’ içindeki mahlepten dolayı koku ve kokusuyla insanları daha çok cezbedip, Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesidir ve mutlaka olmazsa olmazlarındandır. ‘Ramazan kahkesi’ sahurda da yeniliyor ama genelde iftarda daha çok tüketiliyor. ‘Ramazan kahkesi’ni herkes beğeniyor. ‘Ramazan kahkesi’ Ramazan ayında çok tüketildiği için bizde yoğun bir tempo ile çalışıyoruz.” dedi.

“Ramazan kahkesi’ bu ayda iftar ve sahur sofralarında yerini alır”

“Halep kahkesi” olarak da bilinen “Ramazan kahkesi”nin ismini Ramazan ayından aldığını anımsatan Çay, “Ramazan kahkesi’ sadece Gaziantep'te var. ‘Ramazan kahkesi’ bu ayda mutlaka iftar ve sahur sofralarında yerini alır. Fakat sahurdan çok iftarda daha çok tüketiliyor. Günlük yaklaşık 500 kiloya yakın satışlarımız bulunmaktadır. Ramazan ayında Gaziantep'teki simitçiler ve fırınlar mutlaka ‘Ramazan kahkesi’ yapar. Çünkü ‘Ramazan kahkesi’ bu ayda herkesin mutlaka sofrasından bulundurduğu bir lezzettir.” ifadelerini kullandı.

Çay, “Ramazan kahkesi”nin un, su, tuz, yağ, şeker, süt ve mahlebin birleşimi ile yapıldığını, mahlebin buğday gibi bir bitki türü olduğunu, öğütülüp toz haline getirildiğini ve hamurun içerisine katıldığını bildirdi.

“Ramazan kahkesi”ne aroma ve tadı veren lezzetin mahlep olduğunu belirten Çay, mahlebin çok güzel bir kokusunun olduğunu ve ağızda ayrı bir lezzet bıraktığını ifade etti.

Kahke için gerekli ürünleri büyük hamur kazanında karıştırdıklarını ve elde ettikleri hamuru bir müddet dinlendirdiklerini belirten Çay, ardından şekil verilen hamura bol susamın serpildiğini ve yumurta akı sürüldükten sonra fırında pişirildiğini aktardı.

“Ramazan kahkesi’nin kilogramını 50 liradan satıyoruz”

“Ramazan kahkesi”nin tane ve kiloyla satıldığını belirten Çay, “Maalesef ürünlerin hepsine zam gelince ‘Ramazan kahkesi’ne de zam geldi. ‘Ramazan kahkesi’nin kilogramını 50 liradan satıyoruz. Genelde tanesini de 25-30 liradan satıyoruz. Gramaj olarak değişiyor ama biz genelde kilo ile satıyoruz. tane ile de satılabiliyor. Fakat genelde kilo ile satılıyor.” diye konuştu.

“Ramazan kahkesi’ sofralarımızın olmazsa olmazıdır”

Ramazan ayı boyunca “Ramazan kahkesi” aldığını belirten vatandaşlardan İhsan Kurtgil ise şunları söyledi:

“Ramazan kahkesi’ almaya geldim. Aynı zamanda Gaziantep'te ‘Halep kahkesi’ olarak da bilinir. Ramazan ayında ‘Ramazan kahkesi’ sofralarımızın olmazsa olmazıdır. Ramazan ayında, ‘Ramazan kahkesi’ herkesin evinde muhakkak bulunması gerekir. Meyan şerbeti ve ‘Ramazan kahkesi’ Ramazan ayına ait bir lezzettir, ikisi bir bütün gibi Ramazan ayında iftar sofralarında yerini alıyor. ‘Ramazan kahkesi’nin çok güzel bir tadı var. Zaten Ramazan ayından sonra ‘Ramazan kahkesi’ olmuyor, sadece Ramazan ayında yapılıyor. Ben de bir Gaziantepli olarak günlük ‘Ramazan kahkesi’ alıyorum.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir