• DOLAR 35.361
  • EURO 36.533
  • ALTIN 3030.83
  • ...
Yine göçmen faciası!  UMUTLARI SUYA GÖMÜLDÜ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünün Akdeniz'de yaşanan deniz kazasına ilişkin Twitter'da yaptığı paylaşımı alıntılayarak yazdığı mesajında, "Akdeniz'de yaşanan bir başka trajedide 90'dan fazla kişi öldü." ifadesini kullandı. Avrupa ülkelerinin göçmenler konusundaki çifte standardına atıfta bulunan Grandi, "Avrupa, Ukrayna'dan gelen 4 milyon mülteciye cömertçe ve etkili bir şekilde ev sahipliği yapma yeteneğini kanıtladı. Şimdi bunu acilen kapısını çalan diğer mülteci ve göçmenlere nasıl uygulayacağını düşünmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

BOTTA EN AZ 100 KİŞİ VARDI

Öte yandan, MSF'in açıklamasına göre, Libya'dan günler önce ayrılan ve Akdeniz'i geçmeye çalışan aşırı kalabalık bir bottaki 90'dan fazla düzensiz göçmen uluslararası sularda hayatını kaybetti. MSF, Alegria 1 isimli ticari bir tankerin dün sabah botta hayatta kalmayı başaran 4 kişiyi kurtardığını, bu kişilerin botta en az 100 kişi olduğunu ve denizde en az 4 gün seyrettiklerini aktardığını bildirdi. Libya, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya yasa dışı yollardan geçmek isteyen düzensiz göçmenlerin en yoğun kullandığı güzergahlardan biri olarak kabul ediliyor.

MÜLTECİLERİN ÖLÜM YOLCULUĞU

Savaş, ekonomik krizler, kötü yaşam koşulları ve daha birçok sebepten ülkelerini terk eden mülteciler, çıktıkları umut yolculuğunda istediklerini bulamıyor. Milyonların çıktığı bu yolda binlercesi yapılan zorlu yolculuklarda hayatını kaybederken, birçoğu da ulaştıkları ülkelerde büyük sıkıntılarla pençeleşiyor.

HER YIL BİNLERCESİ AKDENİZ’DE CAN VERİYOR

Daha iyi bir gelecek için Akdeniz üzerinden Avrupa’ya ulaşmak isteyen binlerce insan bu hayallerini çok riskli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. 2014 yılından bu yana Akdeniz’i kullanarak Avrupa’ya göç etmek isteyen 20 binden fazla göçmen boğularak hayatını kaybetti. Her gün sahil güvenlik ekipleri tarafından kapasitesinin üzerinde yolcu taşıyan birçok mülteci teknesi yakalanıyor. Göç etmek zorunda kalan kişilerin çok azı Avrupa’ya ulaşabiliyor. Aşağıdaki rakamlar sadece tespit edilebilen kişilerin sayısını göstermektedir. Sadece Akdeniz’de Boğularak Ölen Mülteci Sayısı:

2014 yılı: 3.166 kişi

2015 yılı: 3.794 kişi

2016 yılı: 4.329 kişi

2017 yılı: 3.003 kişi

2018 yılı: 2.117 kişi

2019 yılı: 1.336 kişi

2020 yılı: 1.160 kişi

2021 yılı: 1.453 kişi (7 Haziran 2021 tarihi itibarıyla)

AVRUPA’NIN DÜŞEN MASKESİ

Birçok Avrupa ülkesi kıyılarına yanaşan mülteci teknelerine engel olmak için insanlık dışı yollara başvuruyor. İtalya bu konuda defalarca gündem olmayı başardı. Mültecilerin uzun süre gemilerde ağır şartlarda kalmasına rağmen İtalyan makamları karaya çıkmalarına izin vermedi. Öte yandan Akdeniz’de batan birçok mülteci teknesinde de sabotaj olduğu kuşkusu ve okların İtalya’yı gösterdiği biliniyor.

Fransız hükümetinin islam ve yabancı düşmanı politikaları devam ederken donanmanın yaptıkları da tartışmalara neden olmuştu.

Geçen sene Fransız Donanması Manş Denizi'nde boğulma tehlikesi geçiren 16 Afgan göçmeni kurtarmak yerine İngiliz sularına itmişti. Göçmenler, bir balıkçı teknesinin haber vermesi sonucu İngiltere Kraliyet Donanması tarafından kurtarıldı. Fransızların bu hamlesi Yunanlıları hatırlatmıştı. Yunan askerler de Ege'deki göçmenlerin şişme botları sık sık taciz ederek kendi kara sularına girmesini engelliyor ve Türkiye'ye doğru itiyor.

Öte yandan Yunanistan’ın soğuk kış günlerinde mültecilerin elbiselerini çıkarıp çıplak bir halde geri göndermesi ve bunun neticesinde bazılarının donarak ölmesi uzun süre tartışılmış; ama dünyaya insan hakları dersi vermeye kalkışan Avrupa’dan bu konuda ciddi bir tepki gelmemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir