• DOLAR 34.546
  • EURO 36.187
  • ALTIN 2982.362
  • ...
SON DAKİKA
Hayvan yetiştiricilerine damızlık koç ve teke desteği
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Üyelerinin damızlık koç ve teke ihtiyacını Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinden karşılayan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, kentteki küçükbaş hayvan sayısının da artmasına katkı sağlıyor.

Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, küçükbaş hayvancılıkta sürüyü koç ve tekenin meydana getirdiğini söyledi.

Irkının damızlık vasıflarını taşıyan koç ve tekenin verimli yavru, et, süt ve sürünün gelişmesi demek olduğunu belirten Türkman, “Bizde Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak 2019 yılından itibaren üyelerimizin sürülerinin üstün vasıflı damızlık koç ve teke ihtiyaçlarını karşılamak üzere yılda iki defa gitmek isteyen üyelerimizi Ceylanpınar Tarım İşletmelerine götürüyoruz. Üyelerimiz burada sürülerinin ihtiyacı olan bölgemize uygun ivesi koç (hallik) ve Halep keçisi tekesi ihtiyaçlarını alıyorlar. Birlik veteriner hekimlerimiz eşliğinde üyelerimiz yüzlerce koç ve teke içinden seçim yaparak kendi beğendikleri damızlık erkek hayvanları alıyorlar.” dedi.

“Üyelerimizin tüm işlemleri birliğimiz tarafından karşılanmaktadır”

Gaziantep’te sürüye koç katım sezonunun haziran ayında başladığını bildiren Türkman, “Şimdi alınan koç ve tekeler hem ortama hem de sürüye bu süreçte uyum sağlayacaklarından çiftleşme döneminde sürüye adapte olacaktır. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesinin Gaziantep’e uzaklığı yaklaşık 350 kilometredir. Üyelerimizin her birinin tek tek özel araç ile gidip buradan bir-iki tane koç veya teke alıp gelmeleri çok masraflı oluyor. Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üyelerimizin bu ihtiyaçlarının çözümü konusunda 4 yıldır yardımcı oluyoruz. Üyelerimizin taleplerini alıp gidecek kişi ve alınacak koç, teke sayısına göre araçlarımızı ayarlayıp Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesine gidiyoruz. Üyelerimizin götürülüp, getirilmesi, kahvaltıları, öğlen yemekleri, hayvanların raporlama işlemleri, Ceylanpınar’dan Gaziantep’e nakliye işlemlerinin tamamı birliğimiz tarafından karşılanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Sürülere ne kadar vasıflı damızlık koç ve teke katılırsa verim o kadar artacaktır”

46 üyelerini Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesine götürdüklerini belirten Türkman, “Üyelerimiz 70 adet damızlık koç ve 5 adet damızlık teke seçerek aldılar. Bir adet damızlık koçun üyemize Gaziantep teslimat maliyeti 4 bin 300 liradır. Bir adet damızlık tekenin maliyeti ise 3 bin 300 liradır. Dönüş yolunda üyelerimizi Şanlıurfa'daki Balıklı Göle götürerek o bölgeyi gezmelerini, Hazreti İbrahim’in makamını ziyaret etmelerini sağladık. Üyelerimizin götürülmesi için bizlere otobüs tahsis ederek destek olan Gaziantep Büyükşehir Belediyemize de teşekkür ederim.  Bu ve benzer organizasyonlarımız devam edecektir. İlimizdeki üyelerimizin sürülerine ne kadar vasıflı damızlık koç ve teke katılırsa verim o kadar artacaktır. Verimin artması demek hem ülkemizin hem ilimizin et ve süt ihtiyacının karşılanmasına katkı demek hem de üyelerimizin, üreticilerimizin gelirlerinin artması demektir. 4 yıldır olduğu gibi bundan sonra da üyelerimizin talepleri ve imkanlar ölçüsünde ihtiyaçlarını karşılamak için çalışacağız.” şeklinde konuştu. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir