Uzmanlar: Ramazan'da ne kadar çok yersem o kadar tok kalırım diye düşünmeyin
Uzmanlar, Ramazan'da, mideyi hızlı bir şekilde doldurmanın yapılan en büyük hatalardan biri olduğuna dikkat çekerek bu durumun mide rahatsızlığı ve kilo artışına neden olduğuna dikkat çekiyor.
Mübarek Ramazan ayı 2 Nisan Cumartesi günü tutulacak ilk oruçla başlayacak.
Uzman Diyetisyen Begüm Tuna, Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiği hususunda uyarı ve tavsiyelerde bulundu.
Ramazan ayında uzun süren bir açlık dönemi olduğunu belirten Tuna, Ramazan'da yapılan en büyük hatalardan birinin de "Ne kadar çok yersem o kadar tok kalırım" düşüncesinin olduğunu ifade etti.
Tuna, "Havalar da ısınıyor. Açlık sürecinde kan şekeri çok düşüyor. Tatlı ve yemek yeme isteğimiz artabiliyor. İftarda aşırı derecede midemize yükleniyoruz. Bu da kilo almamıza neden oluyor. Öncelikle iftarımızı bir kase çorbayla açıp 15 dakika boyunca içmeye çalışalım. Çorbamızı içtikten sonra bir mola verelim. Namaz kılabilir ve salata hazırlayabiliriz." dedi.
Çorbanın ardından ana yemeğe geçilmesini tavsiye eden Tuna, burada da ağır ve yağlı yemeklerden kaçınılmasını istedi.
İftar sofrasında kan şekerinin dengelenmesi için yoğurt bulundurulabileceğini belirten Tuna, "İftardan 1-2 saat sonra yapacağımız ara öğünün sağlıklı olması çok önemlidir. Bir kase yoğurt yanında bir porsiyon meyve, 2-3 tane ceviz, yağlı tohumlar hem bizi doyuracak hem de kan şekerimizi dengeleyecektir." diye konuştu.
Sahuru ihmal etmeyin
Sahurun, gün içerisinde duran metabolizmayı canlandırmak açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Tuna, bu nedenle sahurun ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Sahurda beslenme önerilerini paylaşan Tuna, şunları söyledi:
Sahurda haşlanmış yumurta tüketmek kesinlikle aşırı doyurucu ve protein içeriği zengin olduğu için kilo vermemize yardımcı olacaktır. Yanında 1-2 dilim beyaz peynir ve sağlıklı kilo korumak istiyorsak 1-2 dilim ekmek tüketebiliriz. Marul ve maydanoz gibi yeşillikler, lifli yiyecekler hazırlayalım. Çünkü Ramazan ayında bağırsaklarımız durma noktasına geliyor. Gün içerisinde yemek yemediğimiz için metabolizmamız yavaşlıyor. Tüketeceğimiz yeşillikler bağırsaklarımızın hareketlenmesine yardımcı olacaktır.
İftar sahur arası bol su tüketin
İftarla sahur arasında 2-2,5 litre su tüketilmesini öneren Tuna, "Çünkü gün içerisinde hava sıcak, vücudumuzun suyu azalıyor. Bu süreçte su ihtiyacını karşılamamız gerekiyor. Mide problemi olanlara da sahurdan hemen sonra yatmamalarını tavsiye ediyorum. Sahurdan sonra en az 15 dakika dik bir pozisyonda durabilir veya evin içinde 5 dakika yürüyüş yapabilirler. Bu şekilde midemizi daha da rahatlatacağız. Mide problemi olanlar için de süt ve süt ürünlerinin laktozsuz tüketimini öneriyoruz. Bu da midenizi rahatlatacaktır." dedi. (İLKHA)