Yemen’de ateşkes çağrısı “SORUNLARI ÇÖZMENİN YOLU MÜZAKEREDİR”
Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) ev sahipliğinde düzenlenen Yemen görüşmeleri, savaşın taraflarından olan Husilerin yokluğunda, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenleniyor. Suudi Arabistan önderliğindeki Arap koalisyonu, toplantının başlamasından önce yaptığı açıklamada, Ramazan ayının başlaması dolayısıyla Yemen'deki askeri operasyonlarını durdurduğunu ilan etti. Ramazan ayı öncesi ateşkes ilan edilmesinin önemli olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Mehmet Eşin, “Geçen zaman gösterdi ki Yemen sorunu ve kendi aramızdaki diğer sorunlarımızı çözmenin yolu çatışma ve savaş değil, diyalog ve müzakeredir.” Açıklamasında bulundu.
Dış Haberler Servisi
Yemende 11 yıldır devam eden iç savaşta Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonu, tek taraflı olarak ateşkes ilan etti.
Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) önerisiyle Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da 29 Mart’ta başlayan ve 7 Nisan’a kadar sürecek olan Yemen görüşmeleri öncesi, Yemen hükümetine destek veren Arap koalisyonu, yaptığı açıklamada hem Ramazan ayının başlaması dolayısıyla hem de Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) toplantısına bir şans vermek adına Yemen'deki askeri operasyonlarını durdurduğunu bildirdi.
ATEŞKES BİLMECESİ
Toplantıya “düşman topraklarında” düzenlendiği gerekçesiyle katılmayacağını açıklayan Husiler de yine oturumdan önce hem ateşkes hem de mahkum değişimi önerisinde bulundu. Husiler, diyaloğu memnuniyetle karşıladıklarını ancak görüşmelerin "Yemen'deki saldırılara katılmamış tarafsız bir ülkede yapılması" şartını ileri sürdü.
Daha sonra yeni bir açıklama yapan Husiler, Sana Havaalanı'nın kapalı olması ve limanların abluka altında kalmaya devam etmesi yüzünden ateşkes önerisini kabul etmeyeceklerini duyurdu.
BM TEMSİLCİSİ DE TOPLANTIYA KATILIYOR
KİK’in Yemen toplantısına 6 Körfez ülkesiyle birlikte BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg ve ABD’nin Özel Temsilcisi Tim Lenderking katılıyor.
KİK Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf, açılış oturumunda yaptığı konuşmada, bütün Yemenlilerin bugünkü istişareleri takip ettiğini ve tarafların bir çözüme varmasını umduğunu söyledi.
Hacraf, "Yemen'deki krizin tek yolu barışçıl bir çözüm." ifadesini kullandı. Yemenlilerin üzerinde ittifak ettiği yol dışında bu ülke için bir gelecek düşünülemeyeceğini vurgulayan Hacraf, Yemen'i savaştan barışa taşıma amacıyla düzenlenen bu görüşmelerin başarıya ulaşmasının bir seçenek değil, sağlanması gereken bir gerçeklik olduğunu belirtti.
“YEMEN KRİZİNİ ÇÖZMENİN TEK YOLU DİYALOG”
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da yaptığı konuşmada, KİK'in Yemen krizinin çözümü için gösterdiği çabalara işaret ederek, şunları kaydetti: “Yemen krizini çözmenin tek yolu diyalogdur. İnsana yakışır bir yaşam ve daha iyi bir gelecek istemek Yemen halkının hakkıdır.”
“YEMENLİLER OLARAK, KAPSAMLI UZLAŞIYI SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ”
Yemen hükümetine bağlı Reform Politikası Destek Otoritesi Başkanı Efrah ez-Zube de ülkesini yakıp yıkan bu felaketi durdurmak için çalışmaların sürmesi gerektiğini söyledi. Zube konuşmasında, "Yemenliler olarak, geçici ve kısmi çözümler yerine, kalıcı barış, istikrar ve kapsamlı uzlaşıyı sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.
“YEMEN’DEKİ İÇ SAVAŞ, VEKALET SAVAŞLARINA DÖNÜŞTÜ”
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Mehmet Eşin, konuyla ilgili gazetemize verdiği demeçte, 2011 yılında Arap Baharı denilen sürecin başlamasıyla birlikte Yemen’de 11 yıldır çok kirli bir iç savaşın devam ettiğini kaydetti.
Bu savaşa dışardan farklı aktörlerin dahil olmasıyla Yemen'deki iç savaşın ‘vekalet savaşları’na dönüştüğüne dikkat çeken Eşin, “Savaşla birlikte katı bir ekonomik ambargo ve muhasaranın olmasıyla insani kriz baş gösterdi. Her türlü silah ülkeye sokulurken temel ihtiyaç maddelerinin girişine izin verilmedi. Farklı dönemlerde gerçekleşen barış görüşmelerinden sonuç alınmayınca zengin ve kendine yeterli olan ülke sefaletin kol gezdiği bir duruma düştü.” İfadelerini kullandı.
DIŞ YARDIMLAR YETERSİZ
Eşin sözlerini şöyle sürdürdü: “BM raporlarına göre, çatışmaların başladığı 2021 yılı sonuna kadar Yemen'deki savaş nedeniyle 377 bin kişi hayatını kaybetti. 30 milyona yakın kişi ciddi açlık sıkıntısı çekiyor. Ülkenin yüzde 80’i BM’den gelen insani yardımlarla ancak yaşamını sürdürebiliyor. Bu yardımları sürdürmek için 4.27 milyar dolar lazım. BM’nin bu parayı toplamak için düzenlediği yardım kampanyasında, bu miktarın ancak üçte biri toplanabildi. Bu da, var olan insani krizi daha ileri boyutlara taşıdı.”
“SORUNLARI ÇÖZMENİN YOLU MÜZAKEREDİR”
“Geçen zaman gösterdi ki Yemen sorunu ve kendi aramızdaki diğer sorunlarımızı çözmenin yolu çatışma ve savaş değil, diyalog ve müzakeredir.” Diyen HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı, “Asırlardır barış ve bolluk içinde yaşayan Yemen, neden bir anda savaş ve sefaletin merkezi oluyor?” sorusunu yöneltti.
KUDÜS’ÜN HALEN İŞGAL ALTINDA OLDUĞUNU HATIRLATTI
Eşin ayrıca, “Müslümanlar olarak kendi sorunlarımızı aramızda çözemezsek emperyalist güçlere davetiye çıkarmış olacağız. Emperyalistlerin müdahil olduğu hiçbir sorun ve problem çözüme kavuşmaz aksine daha da çıkılmaz bir duruma geleceğini bilelim.” Açıklamasında bulundu.
Kudüs’ün işgal altında olduğunu hatırlatan Eşin, “Siyonistler her gün Filistinli kardeşlerimizi şehit ederek topraklarını işgal ederken Müslümanların kendi aralarında savaşması evla mıdır? Bu soruyu kendimize soralım…” diye konuştu.
ACİL ATEŞKES ÇAĞRISI
Yemen’de savaşan bütün tarafların Ramazan ayının da girmesiyle acilen bir ateşkes ilan etmesi ve ambargoların sona erdirilmesi gerektiğini bildiren Eşin, “İhtiyaç sahiplerine gıda, ilaç ve diğer ihtiyaçlar ulaştırılmalıdır. Yemen’in yönetimi Yemenlilere bırakılmalıdır. Ülke barış, istikrar ve huzura kavuşmalı, komşularıyla kardeşlik çerçevesinde ilişkiler kuran, ülkedeki bütün tarafları kapsayan adil bir yönetim tesis edilmelidir.” İfadesini kullandı.
KİK'İN GİRİŞİMİ
KİK Genel Sekreterİ Hacraf, 17 Mart'ta yaptığı açıklamada, Yemenli taraflar arasında ateşkes sağlanması amacıyla 29 Mart-7 Nisan tarihlerinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da müzakereler yapılacağını duyurmuştu.
Hacraf, KİK'in ev sahipliğinde gerçekleştirilecek bu müzakerelere Yemen'deki tüm tarafların katılması çağrısında bulunmuştu.
İİT de bu girişimi memnuniyetle karşılamış ve Yemen'de akan kanın durması için taraflara müzakerelere katılım çağrısı yapmıştı.
KİK, Basra Körfezi'ne kıyısı olan 6 Arap ülkesi Kuveyt, Katar, Bahreyn, Suudi Arabistan, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden oluşuyor.